Start » Internet, Surftips » 10 uppfinningar som förändrat våra liv [webb/internet]

10 uppfinningar som förändrat våra liv [webb/internet]

18 december 2009 Inga kommentarer

Utvecklingen av webbtjänster går snabbt. Nu kan vi lyssna på musik, skriva textdokument, se på filmer och videochatta via internet. Mashable har skrivit en intressant artikel: 10 Web Tech Innovations That Have Improved Our Lives. På listan finner vi:

  1. Webbläsare
  2. Sökmotorer
  3. VoIP
  4. RSS
  5. Realtidsströmmar
  6. Peer-to-Peer
  7. AJAX
  8. Software as a Service
  9. E-handel
  10. Wi-Fi
Webbläsaren har alltid funnits för mig, så länge som jag har använt internet. Däremot har funktionerna ökat och utvecklats. Mina sysslor i webbläsaren har förändrats. Förut surfade jag runt på Aftonbladet, Skunk och Passagen. Jag kollade min Hotmail och chattade på Everyday och Aftonbladet. Nu bloggar jag, läser tidningen, shoppar, bokar böcker på bibblan, ser på filmer/videoklipp, spelar spel, använder Google Docs med mera. Allt i webbläsaren.

Sökmotorn har varit en stor del i mitt surfande. I början var det AltaVista och Yahoo som användes. Sedan upptäckte jag och resten av världen Google. Vi förälskade oss, myntade ”googla” som verb och Google gav oss mer kärlek i form av fler tjänster.

Att kunna ringa över internet har förändrat vår konsumtion av teletjänster. Vissa har sagt upp det fasta telefonabonnemanget, en del använder Skype från mobilen för att minska fakturan medan andra ringer via datorn. Har bägge parter en webbkamera kan man också se varandra. Fantastiskt! Att knappa in adresser och surfa in på en sida för att läsa eventuellt nya artiklar är förlegat. Det är jobbigt och svårt att komma ihåg webbadresserna till alla intressanta sajter. Med tjänster som Google Reader och Bloglovin eller RSS-program på datorn slipper man. RSS är det bästa sedan skivat bröd!

Uppdateringar i realtid kommer bli en stor del av framtiden på internet. Att slippa ladda om en sida manuellt är supersmidigt. Twitter och Facebook har implementerat realtidsströmmar.

En punkt som för mig förutsätter allt detta är Wi-Fi. Oavsett om jag använder datorn eller mobilen. Jag vill kunna flytta mig från skrivbordet till soffan på kvällen, för att lägga mig i sängen med datorn eller mobilen på natten. På resor vill jag ha Wi-Fi på hotellet och i city. Det finns oftast. Kommuner satsar på att erbjuda trådlös uppkoppling. Likaså reseföretag, t ex Swebus, SJ och flygbolag. Istället för att vänta tills jag kommer hem kan jag kolla upp bra restauranger, tågtider, mailen eller Facebook var och när jag vill. På gott och på ont.

Håller du med Mashables artikel? Hur har dessa uppfinningar förändrat ditt liv?

Andra bloggar om , , , , (Intressant?)

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................