Start » Apple, iPhone, Mobiltelefoner » 15 anledningar till att Nokia N900 är bättre än iPhone

15 anledningar till att Nokia N900 är bättre än iPhone

24 november 2009 5 kommentarer

Det finns många som sitter och väntar på Nokia N900. Den nya mobiltelefonen (mobildatorn) har gett oss höga förväntningar med en bra surupplevelse, fin skärm och väldigt kompetent kamera. Bloggen Starry Hope har listat 15 anledningar till varför Nokia N900 är bättre än iPhone (och 5 anledningar till att den är sämre). Det som tas upp är nedanstående punkter som följs av mina kommentarer:

 • Säljs utan abonnemang: i Sverige kan man dock köpa iPhone med kontantkort. Oavgjort.
 • Olåst telefon: iPhone är operatörslåst. I USA och Sverige (samt många andra länder). Men inte i alla. Man behöver inte åka långt för att få tag på en olåst iPhone. Men här vinner Nokia N900 då den out of the box säljs operatörsfri.
 • Fysiskt tangentbord: Detta är en smaksak. Skriver du bäst på skärmen eller på ett tangentbord? Nokia N900 har både fysiskt tangentbord och virtuellt medan iPhone bara har virtuellt. På grund av tangentbordet blir telefonen tjockare. Denna fråga blir i mitt tycke oavgjord då kundens preferenser spelar in.
 • Kamera: Nokia N900 har två kameror, en 5 megapixelkamera med blixt och en VGA-kamera på andra sidan. Ett linsskydd finns också samt ett stöd som pillas ut, på vilket telefonen kan luta vid t ex film. iPhone har en 3.2 megapixelkamera utan blixt (3GS). Vinnaren blir Nokia.
 • Voip/videotelefoni: i N900 är Skype, Google Talk och Sip inbyggt i telefondelen. Det innebär att du kan ringa en Skype-kontakt utan att öppna Skype (du behöver inte ha en Skype-applikation). Du kan också ringa videosamtal. Detta fungerar inte med iPhone där du måste installera och öppna Skype varje gång. Vinnare: N900.
 • GPS: Du får A-GPS med OVI Maps. iPhone erbjuder Google Maps.
 • Webbläsare med Flash och tillägg: Browsern i N900 stöder tillägg (addons) och Flash. Dock fungerade Flash ganska dåligt, enligt recensioner. iPhone stöder inte Flash. Vinnare: N900.
 • Multitasking: Med iPhone kan du inte köra program i bakgrunden (förutom Apples program som iPod, röstmemo osv) om du inte jailbreakar den. Om du väljer att jailbreaka din iPhone fungerar bakgrundsprocesser väldigt bra. N900 har fullt stöd för dessa. Vinnare: N900.
 • Utbytbart minne: iPhone har inbyggt minne på 8GB (3g), 16GB eller 32GB. Nokia N900 har en SD-kortläsare så du kan expandera minnet. 32GB är inbyggt. Vinnare: Nokia.
 • Öppen källkod: Det mesta av Maemo är öppet. Du kan installera vad du vill utan Nokias godkännande. Dock ska man vara försiktig så man vet vad som installeras. Vinnare: Nokia.
 • Skärmupplösning: N900 har en 800×480 3.5″ skärm. iPhones är 3.5″ med 480×320 pixlar. Vinnare: Nokia.
 • Stöd för codec: Nokias N900 stöder fler codec än iPhone.
 • FM radio och FM-sändare: N900 har radio och FM-sändare så du t ex kan lyssna på musik i bilen, trådlöst. Vinnare: N900.
 • Nördfaktor: Nördar gillar root-åtkomst, ssh, vnc och terminalfönster. N900 är nördigare än iPhone.
 • Det är inte en iPhone: iPhone ses som gammal och N900 som en frisk fläkt. Kommentar: Ska N900 vinna för att det inte är mainstream? Vad är det för fel på mainstream om produkten är bra?
På dessa punkter är N900 sämre än iPhone:
 • Applikationer: AppStore har 100 000 apps. För Nokias telefon finns det ett hundratal, i dagsläget.
 • Spel: Apple har marknadsfört iPhone som en spelenhet och har lyckats. Det finns många spel, kända och okända.
 • Popularitet: iPhone är populärare och därmed finns det fler apps och hjälp att få. Kommentar: Linux-grupper brukar väl vara mycket hjälpsamma?
 • Multi-touch: N900 har inte multi-touch. Detta tror jag är en dealbreaker för många.
 • Storlek: iPhone är smalare och väger mindre.
Nokia N900 verkar vara en mycket bra telefon. Men frågan är hur den fungerar om man använder alla funktionerna? Om man använder ett gäng program, samtidigt, hur påverkar det snabbheten? Enligt en video på YouTube klarar N900 av rejäl multitasking- hela 28 applikationer körs samtidigt. Visserligen laggar det lite, men mycket mindre än vad jag trodde. Jag är imponerad! Trots detta skulle jag nog inte ha så många program öppna, utan nöjer mig med browser, Spotify och chatt.

Ringsignaler: Det lät i artikeln som att iPhone-användare var tvungna att köpa ringsignaler. Det är inte sant. Det är lätt att ladda hem dem eller göra dem i t ex GarageBand.

Spel: Visserligen har iPhone fler spel, men med N900 kan man ju spela Flash-spel på nätet. Det finns hundratals om inte tusentals roliga spel. Det slukar dock mycket mer trafik eftersom du måste vara uppkopplad. Många av iPhones spel kan köras offline.

Programutbud: iPhone lanserades sommaren 2007. N900 har inte ens släppts i många länder. Jag tror att det kommer finnas otaliga applikationer om dryga 2 år, om telefonen får vara populär så länge. N900 kör med Maemo, som är öppet. Men jag undrar hur stabiliteten blir med en massa tredjepartsapplikationer?

FM-radio och FM-sändare: Att detta ingår i N900 är givetvis smart, men det drar mycket batteri. Jag föredrar att köra med kabel från iPhone till bilstereon. Jag kan förstå att vissa vill ha radio, men personligen har jag inte aktivt lyssnat på radio på åratal. Med Spotify behövs inte radio.

Har du en Mac och använder iLife är iPhone så smidigt. Allt synkroniseras fint. Möten, bilder, kontakter, spellistor… Säkerligen kommer det finnas smarta alternativ för N900.

En cool grej med N900 som iPhone inte har är de 4 aktiva skrivborden där man kan placera widgets, bokmärken och genvägar. Då kan man snabbkolla telefonen för att se nya feed i Google Reader eller händelser på Facebook.

Jag tror att Nokia N900 kommer bli en populär mobiltelefon/mobildator, men inte i alla konsumentgrupper. Den är för dyr för att inhandlas av ungdomarna. Den är för avancerad för att användas av vuxna som inte är intresserade av teknik. I smartphone-segmentet tror jag att den kommer nå framgång. Däremot tror jag inte att den kommer bli lika populär som iPhone, trots att den som vi sett är bättre på en del saker.

Apple är duktiga på att marknadsföra saker. Visserligen gör de bra grejer, men de skulle säkert få en skitig madrass att verka intressant. Apple är heller inget företag som enbart säljer mobiltelefoner. Nu har Nokia släppt sin Nokia 3G Booklet och tagit steget in i datorbranschen, men de är främst ett mobilteleföretag. Eftersom Apple bara har sålt en mobiltelefon (dock i olika generationer) har de kunnat marknadsföra sig, och livnära sig på den. Nokia måste tillfredsställa en mer heterogen kundkrets och kan inte bara lansera flashiga och avancerade enheter. Om de kunde fokusera på en telefon och utveckla den under ett par år skulle den säkert kunna bli väldigt populär.

Det finns ytterligare en aspekt: Jag har inga vetenskapliga siffror på det, men jag uppfattar Samsung, LG och Sony Ericsson mer populära bland ungdomar. Nokia känns lite mer ”vuxet” än Samsung.

Avslutningsvis vill jag säga att jag är väldigt nöjd med min iPhone. I dagsläget skulle jag inte byta ut den, även om N900 är bättre på vissa punkter. Även om jag inte vore supernöjd hade jag nog inte bytt. Jag kan inte ha det allra bästa och nyaste- det räcker inte min ekonomi till.

Vad tycker du? Är Nokia N900 bättre eller sämre iPhone? Har du fler jämförelser? Tror du att N900:an kommer bli en storsäljare?

Andra bloggar om , , , , , , , , , , , (Intressant?)

5 kommentarer »

 • Användare skrev:

  Har kört telefonen sedan 10 december….

  N900 har INTE videosamtal eller MMS. Kompass saknas. GPS:en (mjukvaran OVI maps) suger och har inte röstassistans. Batteritiden är katastrofal. Telefonfunktionerna är sådär? Telefonen kan bara köras i ligggande läge (bortsett från att ringa med.) De få applikationer som finns är riktigt kassa. E-postfuntionen är svår att ställa in, klarar inte att ta emot flera olika epostformat och är seg och långsamt.

  Jag kan inte se mervärdet av att Skype är helt intergrerat. Denna applikation vill man använda när man är utomlands och ringer hem över wlan. (Och inte vara tillgänglig på dagligen…)

  Webbläsaren är bra men klarar inte att öppna ALLA sidor. Glöm att streama SVT play, Tv4 play eller Tv6 play. Ljudet funkar men bilden laggar även över 12 mbits wifi (vilket inte borde vara något problem.)

  Iphone är ingen bra lur men nog inte sämre som telefon än N900. Faktum är att min gamla brickade Sony P1:a har bättre och fler funktioner än N900.

 • Tom skrev:

  Hej Scary Mary !Bra artikel och har har bytt från iphone till N900 och måste säga som ungdomarna > N900 äger ..:-)

  Bara en rättelse > Multi-touch: N900 har inte multi-touch. Detta tror jag är en dealbreaker för många

  Min och alla andras N900 har just multitask , har du en annan version?

  Ett exempel http://www.youtube.com/watch?v=-t9Qw2sU-WE

  Ha en trevlig helg och en mycket uppskattad sida ! Hej

 • Scary Mary (author) skrev:

  @Tom: Multitasking är ju att program kan köras samtidigt, i bakgrunden. Multi-touch är att samtidigt använda två fingrar för att göra saker, t ex zooma in och ut.

 • Tom skrev:

  Ahh ok, missförstod multitask med multitouch . Tack för hjälpen.

 • Tom skrev:

  Kanske det kommer snart -:) http://www.youtube.com/watch?v=WNTsIut1h98

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................