Start » Nyheter, Programtips » 30 Mac-apps jag inte kan vara utan

30 Mac-apps jag inte kan vara utan

7 februari 2011 14 kommentarer

30 Mac-apps jag inte kan vara utan

Det är ingen hemlighet att datorn för mig är ett vitalt verktyg. Jag har många bra (och några mindre bra) applikationer installerade. De flesta som finns i min lista är kända, men det finns några som inte är särskilt bekanta för den stora massan. Vissa program har jag använt mycket från början medan jag ”växt” in i andra.

Det var längesen jag listade mina mest använda program och nu är det dags igen! Här får du 30 Mac-program jag inte kan vara utan.

Adobe Photoshop CS5

Jag gillar Photoshop och trivs inte alls lika bra i GIMP eller liknande program. Kostar 10 575 kr. För studenter och lärare är priserna kraftigt subventionerade.

Adressbok

Adressboken innehåller namn, nummer och adresser till nästan alla jag känner. All information finns också på min iPhone och i Gmail. Smidigt.

Airfoil

Streama musik från Spotify till dina högtalare. Kostar $25.

Chromium

Min favoritwebbläsare som är snabb och har stöd för smarta tillägg.

Clipmenu

Ett litet program som lägger sig i menyraden och automatisk kommer ihåg allt du klipper ut och kopierar. Perfekt om du råkar kopiera över något viktigt.

Tips och tricks för Dropbox

Dropbox

Ett måste! Jag har de filer jag vill ha, i Macen, på internet och i min iPhone. Allt synkroniseras och det är gratis!

Evernote

Idag använder jag inte Evernote så ofta, men det finns alltid där. Och allt jag sparar i Evernote kan jag komma åt från min iPhone.

Filezilla

FTP-program. Mycket fulare än Cyberduck (som jag också har men aldrig använder) men jag är van vid det och trivs bättre med Filezilla än Cyberduck.

iCal

Jag har min kalender i iCal. Jag lägger in aktiviteter på datorn, de synkroniseras och iCal i iPhone är uppdaterad. Funkar perfekt!

iPhone Screentaker

Ett måste för dig som bloggar om iPhone och iPad. Ta en screenshot från din enhet, öppna med iPhone Screentaker och generera en bild med iPhone/iPad med din screenshot inuti. Du kan klistra in vilka bilder som helst, det behöver inte vara en skärmbild.

iPhoto

iPhoto är kanske inte det snabbaste programmet, men det låter mig sortera mina bilder på ett bra sätt, importera foton från kamera/iPhone, visa upp dem snyggt, tagga ansikten, visa bilder utifrån platsen där de togs, redigera bilder och mycket mer.

Pages

Jag använder Pages regelbundet och de två största anledningarna till att jag föredrar iWork framför OpenOffice.org eller NeoOffice är att det är snabbare och snyggare. Priset är 149 kr styck i Mac App Store.

MAMP

Jag har installerat WordPress på lokal server så jag kan testa olika saker utan att förstöra den här bloggen eller någon av mina andra sidor.

MindNode Pro

Låter dig göra snygga mindmaps på datorn. Kostar 149 kr men finns också i en gratisversion.

PS3 Media Server

Med detta program kan jag streama filmer från Mac till Playstation 3 och titta på dem i TV:n.

30 Mac-apps jag inte kan vara utan: Skitch

Skitch

Ta screenshots/skärmbilder och redigera dem: stryk under, ringa in, färglägg osv. Sedan kan du ladda upp bilderna och länka dit.

Skype

Ett måste för dig som vill prata gratis och billigt. Perfekt om du har bekanta utomlands.

Smultron

En av de bästa textredigerarna för Mac. 38 kr.

Spotify

Härifrån får jag all musik jag lyssnar på. Jag betalar 99 kr i månaden för ett premiumkonto och kan därmed också lyssna från min iPhone.

Transmission

Enkel bittorrentklient.

Twitter

Nya Twitter som jag laddat ned via Mac App Store. Snyggare och snabbare än föregångaren.

VLC

Det bästa programmet för att spela upp videofiler.

Fler bra Mac-apps…

Det finns flera bra och roliga program som jag uppskattar men som jag skulle kunna vara utan om det verkligen krisade:

30 Mac-apps jag inte kan vara utan: Adium

Adium

Snygg IM-klient för Mac med stöd för bl a MSN, Facebook och Google Talk. Du kan också ändra utseende på det mesta.

30 Mac-apps jag inte kan vara utan: Angry Birds

Angry Birds

Jag var bara tvungen att testa Angry Birds för Mac eftersom jag älskar spelet för iPhone. Nu finns också Angry Birds Rio, Angry Birds Seasons, Angry Birds Space och nya Bad Piggies.

Candybar

Byt ikoner på dina program, ändra utseendet på docken mm. Kostar $29.

Clean my Mac

Rensa din dator på gamla cache-filer, loggar och annat skräp. Du kan också använda Clean my Mac för att avinstallera program. Kostar $14.95 för 6 månader eller $29.95 för livstidslicens.

Flickr Uploadr

Ladda upp bilder till Flickr, välj taggar, sets och collections mm. Gratis, finns även för Windows XP och Vista.

Handbrake

Konvertera filmer till olika format för iPhone, Apple TV, iPod touch m fl.

Todolicious

Snyggt och enkelt todo-program. 75 kr.

WhatSize

Se hur ditt hårddisksutrymme används, rensa hårddisken mm. Kostar 109 kr.

Så, nu har jag listat de program jag inte skulle kunna vara utan. Vilka är dina favoritprogram?

Andra bloggar om , , , , , (Intressant?)

14 kommentarer »

 • Jens - webbhjälp.se skrev:

  Grymma tips! Använder redan många av dom själv, men blev lite intresserad av MindNode, det måste jag kolla in. Bra för att strukturera upp sitt arbete?

  Jag kör Tweetdeck istället för Twitter, mest av gammal vana, har inte provat nån annan. Men jag är nöjd ändå.

  Ha det gött! // Jens, webbhjälp.se Jens – webbhjälp.ses senaste blogginlägg: Facebook sprider det du ”gillar”

 • Scary Mary (author) skrev:

  @Jens: Kul att du gillade artikeln! Smaken är ju som baken, jag gillar inte Tweetdeck, tycker det är för stort och plottrigt :) MindNode använder jag mest när jag ska göra snygga mindmaps. Tycker det är bättre med mindmaps på papper, det går fortare och man bryr sig inte så mycket om hur snyggt det blir utan innehållet är det viktigaste…

 • Jens - webbhjälp.se skrev:

  Ja, det är stort och bökigt, det är sant. Kanske får ta och prova Twitter! Jens – webbhjälp.ses senaste blogginlägg: Facebook sprider det du ”gillar”

 • Linus skrev:

  Härlig lista! Vi matchar nog till en 75% åtminstone. Tack för Skitch, har letat länge efter ett sådant program.

  Hur kommer det sig att du kör FileZilla ist för Cyberduck? Tycker att Trillian förtjänar en plats brevid Adium. Funkar skitbra med diverse tjänster och synkar med iPhonen. Givetvis måste Reeder också vara med när det väl kommer ur Betan.

 • Paul Belfrage skrev:

  Tack för ClipMenu och Skitch. Du skriver du använder Chromium. Känns det inte riskabelt med en beta?

 • Jonasson skrev:

  Tack för en härlig länksamling. Den innehöll en hel del godbitar och program som jag inte tidigare provat, till exempel MindNode, Skitch och iPhone Screentaker! Jonassons senaste blogginlägg: Vad tillför en vit iPhone 4

 • Betaanvändare av Skitch får Skitch Plus gratis i ett år skrev:

  […] bilden. Faktum är att jag gillar programmet så mycket att det fick platsa på min lista över 30 Mac-apps jag inte kan vara utan. Idag läste jag på Lifehacker att betaanvändare av Skitch får Skitch Plus gratis i ett […]

 • Scary Mary (author) skrev:

  @Linus: FileZilla är en vanesak. Gillar utseendet på Cyberduck ännu mer, så jag ska nog börja använda det. Trillian har jag konstigt nog aldrig testat, men ska göra det. Reeder har jag installerat och det är sjukt snyggt. Däremot trivs jag ändå bättre i Google Reader, i webbläsaren… @Paul: Jag tycker Chromium funkar väldigt bra. Anledningen till att jag använder det istället för Chrome är främst en fråga om lathet. Förut kunde man inte använda tillägg i Chrome, och var då tvungen att använda Chromium. Så det hänger kvar sedan länge. @Jonasson: Så kul att du tyckte det!

 • Tweets that mention 30 Mac-apps jag inte kan vara utan -- Topsy.com skrev:

  […] This post was mentioned on Twitter by Erik Johansson, Linus Larsson. Linus Larsson said: Skön lista med Mac-program fråm @scarmarys http://scarymary.se/30-mac-apps/ […]

 • Tommy Skott skrev:

  Bra lista!

  Har ett tips på textprogram när man vill slippa word och pages, öppna ett fönster och springa naken med vargarna för att finna inspiration.

  http://itunes.apple.com/se/app/id412347921?mt=12

 • Karin skrev:

  Kul att läsa en artikel med flera av mina egna favoritprogram.

  Det finns ytterligare ett som jag inte skulle kunna klara mig utan: 1Password http://agilewebsolutions.com/onepassword för alla lösenord, programlicenser etc Med synkning via DropBox finns lösenorden alltid bara ett klick bort. Jo, det finns en iPhoneapp också

  I stället för Smultron använder jag Fraise http://www.fraiseapp.com/ som tog vid när Peter Borg la ner Smultron. Är det den nyuppståndna Smultron (från App store) du använder? I så fall, har det något speciellt som gör att man bör uppdatera?

 • Fredrik skrev:

  En mycket bra lista, använder i princip allt du listat själv.

  För den som programmerar eller håller på med hemsidor kan jag rekommendera Coda, absolut den bästa editorn i dagsläget. Vet inte vad deras hemsida är i huvudet med googla coda så får du nog upp det :-) Värt att spana in och helt klart värt pengarna det kostar.

 • Scary Mary (author) skrev:

  @Karin och Fredrik: Använder också 1Password men skulle faktiskt klara mig utan… Smultronet är Smultron innan Mac App Store. Annars har jag också Coda :)

 • 59 grymma iPad-appar du inte får missa skrev:

  […] Kolla också in 30 Mac-apps jag inte kan vara utan. […]

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................