Start » Programtips, Webbapps » 6 program för att skriva dagbok i datorn [Windows]

6 program för att skriva dagbok i datorn [Windows]

20 april 2008 8 kommentarer

skriva-dagbok-datorn

Denna artikel är gammal. Se Day One: Bästa appen för att skriva dagbok på datorn, iPhone och iPad.
För längesedan skrev jag ofta dagbok. Det gjordes i vanliga dagböcker med penna och papper. Sedan slutade jag tvärt. Det tog helt enkelt för lång tid.

Jag har funderat på att börja skriva dagbok via datorn i något dagboksprogram. Visst är det många gånger tråkigare och en stor del av charmen av dagboksskrivande (och läsande) är just att bläddra i dagboken och läsa handskriven text. Men vill man skriva men struntar i det för att det är jobbigt att skriva för hand, eller hämta dagboken- då kanske datorn ändå är ett bra sätt?

Nedan följer 6 program för att skriva dagbok i datorn:

Det första programmet heter Smart Diary och är på engelska. Det finns även en kom-ihåg-funktion samt en planeringskalender i programmet. En ny dagbok skapas lätt och varje post sparas med datum och tid. En rolig sak med detta program är att du kan välja humör, trötthet, fysisk hälsa, vikt, om du har mens, om du har haft sex före postningen (!) och hur du har drömt (det går bra att ändra orden för humör, drömmar osv). Du kan även formatera texten men däremot går det inte att infoga bilder och länkar. Designmässigt har Smart Diary inte mycket att komma med.

  • lätt att komma igång
  • det går enkelt och fort att beskriva humör, drömmar mm utan att behöva skriva om det i inlägget
  • kan överföras på ett usb-minne (kom bara ihåg att backa upp din information ofta om du skulle råka tappa bort minnespinnen)

  • designen

  • programfönstret går inte att maximera

Det andra programmet heter iDailyDiary, finns på svenska och påminner mycket om en ordbehandlare. Längs den vänstra marginalen ligger en spiral för att ge en anteckningsblockskänsla (den går att välja bort). Det är väldigt lätt att komma igång och skapa nya sidor. Texten går att formatera och i detta program går det bra att infoga länkar och bilder. Inläggen autosparas med jämna intervaller och det finns även stöd för automatisk backup. Längst ner i fönstret ligger en horisontell linje med månadens dagar vilket är smart så man slipper byta program för att hålla koll på datum. Designen påminner väldigt mycket om Wordpad, vilket enligt mig är ganska negativt. Dock blir programmet därmed lättanvänt.

  • finns på svenska
  • användarvänligt
  • autospar och autobackup

  • ful design

  • få funktioner

Det tredje programmet i testet heter MSD Organizer och kommer med en hel drös funktioner: kalender, alarm, dagbok, uppgifter, kontakter, budget, hälsa, musik, ägodelar (hus, bil, investeringar osv) och fack. Utöver detta finns en inbyggd ordbehandlare, kalkylator, kalkylprogram, bildvisare, klocka, måninformation (eller vad det nu heter, månålder, fullmåne etc.) samt genvägar till Windowskalkylatorn och anteckningar.

Vid start av programmet ligger det redan en mängd poster i programmet som jag antar är exempel på hur man kan använda programmet. Väldigt drygt då man själv inte vill ha detta i programmet och får ta bort allt för hand. Det går väldigt lätt att i ”options” välja vilka funktioner man vill visa i programmet; jag har för närvarande tre: kalender, dagbok och budget. Det är lätt att skriva en ny post som man själv döper på lämpligt sätt, väljer datum och typ av post. Även i detta program är designen tråkig men bäst hittills.

  • många funktioner
  • lätt att komma igång

  • förifylld information vid första programstarten som måste tas bort

Det fjärde programmet är EasyNoter Lite. Vid start av programmet möts jag av en bok på skärmen med klocka, datum och flikar för dagbok, anteckningar, adresser och kom-ihåg. På dagbokssidan finns det en kalender och en blank sida, redo för att fyllas med text. Programmet är lätthanterligt och ganska häftigt. Det finns direktlänkar till några program, viss textformatering samt infogande av bild. Det går inte att maximera till helfönsterläge men det fungerar bra att minimera, antingen så att bara klockan och datumet syns, eller minimera hela programmet.

  • programmet ser precis ut som en dagbok
  • lätt att skriva
  • fotoalbum inkluderat

  • går inte att maximera fönstret…

  • … med konsekvensen att det kanske inte är det ultimata programmet för att skriva långa inlägg

Det femte programmet är ett fullfjärdat anteckningsprogram jag använder väldigt mycket för diverse anteckningar, att-göra-listor och annat, nämligen Evernote. Jag ändrar fort om kategorierna och skapar en ”dagbok”-kategori. Trycker på ”new note” och börjar skriva. Alla anteckningar i Evernote sparas automatiskt.

  • enkelheten
  • snygg men enkel design
  • alla funktioner som finns i Evernote- allt finns på samma ställe
  • finns även i portabel version, men vad jag har förstått så går den inte att synka med Evernotes desktopversion (om  man inte köper programmet)
  • fungerar på Windows och Mac-datorer, samt Linux under Wine
  • Evernote har en webbversion med vilken man kommer åt sina inlägg från vilken dator som helst

  • kostar om man vill ha premiumversionen

Det sjätte och sista programmet heter EssentialPIM (jag har testat den portabla versionen) och funktioner som att-göra-lista, kalender, anteckningar och kontakter. Programmet verkar direkt organiserat och lättöverskådligt. Det finns även en infogad kalender på ”startsidan”. Det är lätt att skapa en ny anteckning och programmet stöder trävisning av inläggen vilket innebär att det går bra att skapa olika kategorier, t ex ”dagbok-2008-januari”. Programmet jag testat är den portabla verionen som man också kan lägga på hemmadatorn. Autospar och backup finns som alternativ, samt import/export. Textredigering, infogande av länkar och bilder stöds samt infogande av datum och tid (så man slipper skriva det för hand), lösenordsskydd finns.

  • välorganiserat program
  • trävisning
  • designen

  • ingen (vad jag har hittat) synkronisering utan det gäller att importera och exportera

Ett annat sätt att föra dagbok på, som jag dock inte testat, är genom Google Anteckningsblock (Google Notebook). Alla poster finns på samma stället (nätet) och du kommer åt de från vilken dator som helst. Du slipper komma ihåg usb-minnet. Det negativa är att du måste vara uppkopplad och innebär att Googles anteckningsblock går bort om man inte har internet hemma (visserligen kan man ju skriva sina inlägg i en ordbehandlare för att när man är online flytta över texten till anteckningsboken, men det tycker jag tar bort lite av idén att föra dagbok). En trevlig sak med Googles anteckningsblock är integrationen med Googles andra tjänster samt tilläggen för Firefox. Det kan du läsa mer om här.

Jag står i valet och kvalet mellan EssentialPIM och Evernote. Båda programmen har bra funktioner och finns som portabla versioner. Jag tror dock att det lutar mot Evernote av några anledningar;  jag är van vid det programmet, jag kan förvara många viktiga dokument och anteckningar på samma ställe och jag kommer åt all information från vilken dator som helst eller från min iPhone.

8 kommentarer »

  • digitalfarm skrev:

    Bra genomgång! Ska testa några av dem. Har Evernote installerat, dock inte version 3, utan 2, och det programmet är verkligen imponerande. Blandannat funktionen där man kan söka efter text i bilder är cool.<br/><br/>//digifarm

  • marie-louise skrev:

    hejsan! tacksam för tipsen. jag provade evernote men förstod inte varför tangenterna inte hängde med att skriva i samma hastighet som jag gjorde! någon idé? försökte se om det gick att ställa in men fann inget! ska kika på dina andra förslag oxå! tack..

  • Scary Mary (author) skrev:

    @Marie-louise: Jag har faktiskt inte varit med om det, Evernote brukar och borde fungera. Har du testat Evernote desktopversion, dvs den som du laddar ner?

  • Angela skrev:

    Tack för hjälpen. Som jag har letat. Tänker testa Google Notebook.

  • Lisa skrev:

    testade IDailyDiary och det är ett perfekt dagboksprogram med lösenord. Man kan ändra språk till svenska, sätta in bilder och ändra typsnitt så att det ser handskrivet ut m.m

  • blogfia skrev:

    DiaryPlus verkar lättanvänt

    blogfias senaste blogginlägg: Tiggare på gatan

  • Amilia skrev:

    Vet du om Evernote är personlig. Alltså så att INGEN kan se anteckningarna?

  • Scary Mary (author) skrev:

    @Amilia: Alla anteckningar du skriver i Evernote är privata så länge du inte delar dem eller anteckningsböckerna. Informationen du skickar till Evernotes servrar är krypterad. Men förutom detta, kom ihåg att dina Evernote-anteckningar bara är säkra på dessa sätt. Delar du dator med någon, låter din telefon (med Evernote installerat) ligga framme kan någon annan så klart komma åt informationen.

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................