Start » Nörderier, Prylar » 8 tekniker som borde försvinna under 2010

8 tekniker som borde försvinna under 2010

30 december 2009 4 kommentarer

Computerworld (via PC för Alla) har listat 10 tekniker som ska dö 2010. När det hela tidet utvecklas nya tekniker måste ju vissa äldre försvinna. Kanske de inte längre är lönsamma eller så kanske vi hellre väljer den nya tekniken. Vad 2010 kommer bjuda på i teknikväg är en intressant fundering, men det ska jag inte tänka på nu. Jag ska istället prata lite om Computerworlds lista som ser ut så här (jag har tagit bort punkt 9 ”satellite radio och 10 ”redundant registration”):

 1. Fax
 2. Cigg-uttag
 3. WWW
 4. Visitkort
 5. Videouthyrningsbutiker
 6. Fjärrkontroller
 7. Fasta telefonlinjer
 8. Musik CD-skivor
Tyvärr används faxen fortfarande och några företag accepterar bara reklamationer via fax. Jag tror att vissa småföretag fortfarande använder fax för att de inte ”gått över” till e-post. Visserligen kanske det finns en dator på arbetsplatsen, men finns det internet? Även om internet finns kanske fax ses som ett säkrare alternativ: mailen kan inte alltid kontrolleras men ett fax märker man när det ringer och man ser att ett papper matas ut. Jag vet inte, detta är bara gissningar. Jag hoppas att fler skrotar faxen och upptäcker fördelarna med e-post. Inte minst för miljöns skull. Personligen har jag aldrig upplevt en fax som fungerar som telefon och fax problemfritt utan två telefonlinjer har varit nödvändiga.

Gällande cigguttaget är jag glad att det finns kvar. I PC för Allas kommentarer läser jag att nyare bilar har cigguttag men tändningsfunktionen är borta. Viss utrustning som minikylskåp och mobilladdare använder ju cigguttaget. Bilsteron kan med fördel ha en USB-port. Gällande rökning så kanske inte särskilt många svenskar använder tändningsfunktionen, men det gör man i många andra länder (särskilt om man glömt tändaren).

Jag har nyligen beställt visitkort. Varför, kan man fråga sig. Jo, jag tycker att det är ett bra sätt att överlämna mina kontaktuppgifter på. Om jag vill ge ut mitt mobilnummer till någon jag träffar på flyget eller på stan så känns det ännu inte naturligt att dra fram mobilen och sända ett vCard. Visserligen går det bra att lägga in ett mobilnummer eller en emailadress, men om jag sträcker fram ett kort kan personen lägga in informationen i mobilen när han/hon har tid. Sedan tycker jag att man gör ett snyggt intryck.

Videobutiker kommer nog ha svårt att överleva i framtiden. Vi streamar, LoveFilm:ar, laddar ner och ser på ”vanlig TV” istället. Det är bara jobbigt att åka ner till butiken för att låna och för att lämna tillbaks. Däremot kommer nog några videobutiker finnas eftersom vi gärna äter på något när vi ser på film. Att dra ner till videoaffären för att köpa godis och hyra film kanske folk fortfarande gör? Annars kan jag tänka mig att matkedjor börjar hyra ut filmer i större utsträckning- handla måste man ju göra.

Varje pryl i vardagsrummet har sin egen fjärrkontroll. Och det är jobbigt, svårhanterat för gäster (eller otekniska människor) och stökigt att ha en massa kontroller på soffbordet. Detta kan man med fördel lösa med en universalkontroll. Eller med applikationer för mobiltelefonen, som originalartikeln påpekade.

Fasta telefonlinjer kommer nog så småningom att försvinna. Idag har många fast telefon därför att de ”alltid har haft det”. Det går av vana och folk vill inte krångla. Trots detta finns det självklart ”vanliga” Svenssons som använder IP-telefoni och mobiltelefoner som huvudsaklig telefonimetod. Istället för att ha en fast telefon nappar vissa på tjänster som 3Hemnummer. Medan många klagar på att alltid vara tillgängliga ser andra positivt på att kunna ta med sig ”hemnumret” var man än befinner sig. Jag har aldrig skaffat en traditionell hemtelefon och jag kommer nog aldrig göra det

Cd-skivor, härliga CD-skivor! De är snygga och har en slags äkthetskänsla som man inte får av nedladdad musik. Jag hör ingen skillnad på nedladdad musik (om kvalitén inte är dålig) och musik lagrad på CD, så jag är supernöjd med iTunes och främst Spotify. För audiofiler räcker det antagligen inte och de fortsätter nog konsumera musik på det bästa sättet (vad det nu är). Jag vill inte bära på skivor, jag lyssnar bara via datorn och iPhone, det är billigare på nätet eller med Spotify. Jag har inte köpt en CD på 5-6 år och kommer nog inte göra det i framtiden heller.

Vad tycker du om dessa ”förlegade” tekniker/prylar? Använder du några? Har du skrotat andra? Varför/varför inte?

Andra bloggar om , , , , , , , , , (Intressant?)

4 kommentarer »

 • Axel Nilsson skrev:

  Jag tror dock inte att Cd-skivorna kommer att försvinna nästa år.

 • Scary Mary (author) skrev:

  Det tror inte jag heller. Jag tror inte att något kommer försvinna nästa år och jag tycker att CD-skivorna kan få vara kvar för de som gillar dem.

 • Daniel Nordstrom skrev:

  Haller definitivt med om visitkorten—schysst och smidigt satt att lamna sina kontaktuppgifter pa istallet for att plocka fram mobil och knappa. Haller val med om resten ocksa for ovrigt men anda. :) .-= Daniel Nordstroms senaste blogginlägg: blog ..Table Rate Shipping in Magento =-.

 • Visitkort skrev:

  Håller med om att ett visitkort är betydligt trevligare än ett vcard…

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................