Start » Apple, Operativsystem » Apple bryter traditioner, marknaden för appar förändras

Apple bryter traditioner, marknaden för appar förändras

7 juni 2011 Inga kommentarer

Vit iPhone 4

Gamla traditioner bryts- nya skapas?

Då har Apple haft sin keynote och presenterat Lion, iOS 5 samt iCloud. Det enormt populära företaget har brutit flera traditioner inom loppet av en vecka. För det första avslöjar de i förväg vad keynoten under WWDC ska handla om. Apple är vanligtvis väldigt, väldigt hemlighetsfulla trots ihärdiga rykten. För det andra släpps iOS 5 i höst. Det är något nytt. Uppgraderingen av de mobila enheternas operativsystem brukar släppas på sommaren. För det tredje presenterades ingen ny iPhone. Det hade faktiskt ryktats om just detta; att iPhone 5 inte alls skulle släppas i sommar. Och så blir det nog. Jag är nog inte ensam med att anta att den nya iPhonen kommer släppas i höst, tillsammans med iOS. Antagligen i samband med presentationen av nya iPods.

Så nu har vi konstaterat att Apple har brutit tre viktiga traditioner som vi konsumenter i princip hade börjat lita på. Vi förväntade oss en iPhone till sommaren med ett sprillans nytt, fullspäckat operativsystem. Icke sa Nicke. Kommer vi istället få se oväntade presentationer och lanseringar i framtiden?

Apple och iOS förändras

Vad hände i stället? Jo, Apple presenterade nya Lion för Mac, iOS 5 och iCloud. Lejonet flirtar med snygga och användarvänliga iOS. iOS vill erbjuda konsumenterna en enhet som inte är beroende av en dator. iCloud kommer garanterat vinna vårt förtroende i egenskap av att vara Apples skapelse och får därmed ta hand om vår privata och värdefulla information.

I dessa produkter finns det en rad funktioner som kommer leda till större förändringar på marknaden för applikationer och för utvecklare.

Apple orsakar vrede hos utvecklare

Newsstand kommer i TkJs mening antagligen bli ett hot för Qiozk och Paperton (iTunes-länkar). Safaris reading list kommer föredras framför Read It Later och Instapaper (iTunes-länkar). Utvecklarna till de många och (i viss mån) populära att-göra-apparna sitter nog och surar över Reminders. Readability är nog inte särskilt glad över Safari Reader. iMessage kommer bli ett stort hot mot applikationer som WhatsApp, men även chattprogram som BeejiveIM och IM+ (iTunes-länkar). Utvecklaren bakom Wi-FI Sync är nog inte särskilt munter över den kommande trådlösa iTunes-synkroniseringen. Google kanske muttrar över iClouds hantering av email, kontakter och kalendrar. Dropbox svär över iCloud, men borde ändå kunna känna sig ganska lugn eftersom Dropbox funktioner är långt fler- än så länge. Facebook kommer nog gråta över allt delat material på Twitter.

Fruktföretaget levererar

Apple gjorde många förbannade idag. Men det spelar ingen roll. iPhone säljer som smör och iOS 5 kommer bli det populäraste mobila operativsystemet. Apple har lyckats ta fram ett gäng riktigt smidiga och användbara funktioner. I flera fall har de inte varit först, men det har aldrig riktigt handlat om det för Apple. Att vara först med en riktigt bra produkt, det har istället varit deras fokus. Att slå konkurrenterna på fingrarna. Apples produkter och tjänster behöver inte ha flest antal funktioner, men de som finns ska fungera mycket bra och ligga i framkant när det gäller utseende och användargränssnitt.

Och även om Dropbox förvaltar mina dokument, BeejiveIM & WhatsApp skickar mina meddelanden, Awesome Note (iTunes-länk) sköter mina olika slags listor och Google synkar mina kalendrar på ett sätt som jag är mycket nöjd med kommer jag också med all sannolikhet förära Apples iCloud med dessa uppgifter. För det är enklast så. Och snyggast.

Apparnas död?

Medan det kan medföra en viss fara när ett större företag konkurrerar ut mindre och i princip skapar ett monopol tror jag ändå inte att det kommer hända med Apple nu. Apple har i och med iOS 5 och iCloud skapat några riktigt bra produkter som för en betydande konsumentskara säkerligen kommer ersätta andra. Speciellt med tanke på iPhonens utbredning.

Idag har både 10-åringar och pensionärer (män som kvinnor) en iPhone. Och jag är övertygad om att en ganska stor del av iPhone-användarna inte riktigt vet hur deras telefon fungerar. Ännu mindre vet de hur man synkroniserar en kalender eller sparar intressanta artiklar på DN till senare. Därför kommer de ”enfunktionsapparna” inte gå hem hos dessa konsumenter. De behöver ett färdigt paket, och det får dem av Apple.

Jag tror dock inte att det är nödvändigt eller ens meningsfullt att tala om någon slags ”appdöd”; så länge Apple inte tillfredsställer alla behov som de bästa applikationerna i App Store kan tillfredsställa, kommer apparna leva kvar och fortsätta utvecklas.

Fruktföretaget kan omöjligt tillhandahålla alla olika slags program som utvecklarna tillsammans erbjuder- och det heller är inte meningen. Apple har tagit fram en modell som fungerar: App Store. Och det ligger ju i deras intresse att affären fungerar då de får en bit av kakan.

Däremot tror jag att applikationer inriktade på de områdena som iOS 5 och iCloud täcker kommer få det tufft, så länge som de inte erbjuder något som Apple inte gör (Dropbox).

Vad tycker du?

Uppdatering! Kolla också in artikeln 10 apps Apple just killed. Tipstack till TkJ som också kommenterar detta.

Andra bloggar om , , , , , (Intressant?)

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................