Start » Apple, Datorer » Apples iTablet (iSlate?)- rykten och användningsområde

Apples iTablet (iSlate?)- rykten och användningsområde

4 januari 2010 3 kommentarer

Det har under en lång tid gått rykten om att Apple ska släppa en tablet. Dessa rykten verkar inte ta slut. Apple har bokat en lokal den 26 januari och många tror att företaget då kommer presentera en tablet (Uppdatering: rykten säger att eventet ska hållas 27 januari istället). I detta inlägg kommer jag kalla datorn för iTablet, trots att det namnet långtifrån är givet.

Rykten

Det finns många bilder på den möjligtvis kommande tablet från Apple och många ser ut som en förstorad iPhone med en hemmaknapp. Det vill säga, en stor skärm med bara en knapp.

Någon påstår att Apples tablet kommer lanseras tidigt detta år. Det kommer röra sig om en tablet på 7-10 tum. Priset skulle landa på $500-700. Angående operativsystemet skulle det kunna vara en liknande iPhone OS med App Store-program eller en modifierad version av OS X.

En annan säger att datorn kommer släppas i slutet av mars eller början av april. Priset kommer ligga på $1000. Skärmen kommer ha storleken 10.1 tum.

Macworld skriver om en tablet som har 10.1″-skärm och tillgång till App Store.

Gizmodo har haft kontakt med någon som påstod sig ha sett Apples tablet. Den har 10 tumsskärm och ser ut som en stor iPhone. Den kommer i två versioner och ska täcka skillnaden mellan iPhon/iPod touch och Macbook. Priset skulle hamna på $700-900. Det pratades om att datorn skulle kunna användas som en extra skärm eller touchpad för iMac och Macbook. Tablet-projektet har pågått länge och den första prototypen sattes ihop i slutet av 2008.

Det finns givetvis en mängd av ”säkra källor” som delger ”hemlig” information om datorn, jag tog bara upp några stycken.

Vad ska Apples tablet kallas för?

iTablet användes länge. Nu kallas den iSlate. iGuide och iPad (låter som en binda för mig) har också varit uppe på tapeten.

Användningsområde

Hur iTablet kommer användas beror mycket på hur den kommer vara utrustad. Blir det en nedbantad version av OS X kommer möjligheterna att vara större. Vi kan då installera vilka program vi vill. Blir det ett OS typ iPhone OS med App Store-applikationer är vi begränsade till App Store samt eventuell jailbreak. Vad borde man kunna göra på en tabletdator?
 • Läsa e-böcker
 • Blogga
 • Surfa
 • Se på film
 • Lyssna på musik
 • Ha video- och röstsamtal
 • Spela spel (som BlogOnTheGo påminde mig om=
Jag gillar tanken på en iTablet. Verkligen. Men jag har några funderingar:
 • Om priset hamnar på $700 så kommer det inte motsvara 5000 kr, utan det svenska priset kommer bli högre, som alltid. Priset får dock inte bli för högt, för då lockas folk att köpa en kraftfullare, mer funktionsrik men större Macbook.
 • Jag kan tänka mig surfa, läsa och se på film med en iTablet. Men att skriva längre texter måste vara obekvämt. Jag vet att folk iPhone-bloggar, och det har jag också gjort. Att det är skönare att skriva på Macbooken är självklart, men fördelen med iPhone gentemot iTablet är att jag kan skriva med tummarna i landskapsvy. Det går då ganska fort. Hur ska man skriva på en iTablet? Med ett finger? Man lär ju hålla datorn med den andra handen? Möjligtvis kan man luta den mot bordet (eller knän), men då uppstår problemet med repor och en väldigt obekväm ställning.
 • Att se på film med iTablet vore kul, men att hålla den hela tiden låter jobbigt. Visserligen gör vi samma sak med iPhone, men det är en mobiltelefon. Nu kommer tredjepartstillverkare självklart tillverka iTablet stands, men det tar inte bort problemet.
 • Om användningsområdet främst är e-böcker och surfa borde priset hållas ganska lågt. Annars föredrar kunder kanske Amazon Kindle för att läsa böcker, trots att iTablet har fler funktioner. De som då köper iTablet är fanboys/girls och tekniknördar men inte ”vanligt folk”.
 • Spela spel på datorn kan bli hur kul som helst. Tänk bara på alla iPhone-spel som finns. Tänk dig de i större format. Att spela på en stor tryckkänslig skärm gjorde av Apple är en våt dröm för många. Men är det värt pengarna?
Jag skulle kunna tänka mig att köpa en tablet så länge den inte är för dyr. Börjar den närma sig Macbook-priserna sparar jag hellre och köper en Macbook Pro, som faktiskt inte skulle väga mycket mer men vara överlägsen i prestanda och funktioner. När jag reser tar jag med mig min netbook och iPhone. Telefonen har jag jämt med mig och netbooken är på hotellet. Jag skulle inte ta med Macbooken. Dels väger den mer och dels är jag rädd om den. Skulle någon sno min netbook skulle jag bli förbannad men vara glad att det inte är Macen. Samma sak gäller iTablet. Den är för stor för att ta med sig jämt, precis som en netbook. Att lämna den på hotell och vandrarhem eller ha den som en slit-och-släng-dator går bort, åtminstone för mig som inte är gjord av pengar. Frågan är om jag skulle köpa den och verkligen använda den. För surfande på stan har jag iPhone. För resor netbooken. För allt annat Macbooken. Att anteckna vid föreläsningar på iTablet känns obekvämt (även om den skulle vara bra att snabbt rita figurer på).

Tabletdatorn kommer, om den någonsin släpps, antagligen vara den läckraste produkten på länge. Medan vissa direkt kommer köpa den har jag för egen del svårt att motivera ett köp. Jag är inte säker på att den tillfredsställer utrymmet mellan iPhone och Macbook, särskilt när man har en netbook och iTablet kommer hamna i Macbooks prisklass.

Här kan du se 21 förslag på hur Apples tablet kan se ut.

Vad tror du? Kommer Apple ens släppa en tablet? Skulle du köpa en?

Anra bloggar om , , , , , , (Intressant?)

3 kommentarer »

 • Andesch skrev:

  När du ska räkna ut en dollar för en appleprodukt, så räkna en dollar som 10 kr. Det brukar ge en ungefärlig summa på vad produkten kommer kosta. :) .-= Andeschs senaste blogginlägg: blog ..PIC OF THE DAY: Maia Hirasawa – A Year With You =-.

 • Scary Mary (author) skrev:

  Jo, tyvärr är det så :(

 • Får vi se en surfplatta från Apple på onsdag? | Prylzonen.se - Roliga prylar och teknik skrev:

  […] [Aftonbladet] [iLove] [ScaryMary] Tipsa någon om artikeln Liknande […]

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................