Start » Apple, Mac OS X, Mjukvara » Allt om Apples Keynote: OS X Lion, iOS 5 & iCloud [WWDC]

Allt om Apples Keynote: OS X Lion, iOS 5 & iCloud [WWDC]

6 juni 2011 4 kommentarer

Just nu pågår Apples årliga keynote under WWDC. Idag ska bland annat OS X Lion, iOS 5 och iCloud presenteras. Jag har plockat ut russinen och presenterar de nedan (inlägget uppdateras löpande):

 • Det finns 54 miljoner Mac-användare i världen.
 • Mer än 25 miljoner iPads har sålts sedan lanseringen för 14 månader sedan.

OS X Lion

(alla bilder kommer från Engadget och visar kommande funktion. OS X Lion innehåller över 250 nya funktioner och det finns 10 nyckelfunktioner:

1. Multi-touch

Alla nyare Macbooks har en trackpad med multi-touch, och nu kommer man kunna använda den till att göra coola saker i datorn. Detta kommer garanterat underlätta arbetet vid datorn.

Apples Keynote på WWDC: OS X Lion- Fullskärm

2. Fullskärmsapplikationer

Längst upp i applikationens högra hörn kommer det finnas en liten knapp för att öppna i fullskärm. Genom att svepa på musplattan kan du byta programfönster.

3. Photo Booth

Kan känna av ditt ansikte. Apples Keynote på WWDC: OS X Lion- Mission Control

4. Mission Control

Visar alla applikationer och dokument som är öppna. Spaces visas som en snygg panel högst upp, och Dashboard till vänster i panelen. Klickar du på ett öppet dokument förs det fram och ”öppnas igen”. Trycker du ned mellanslagstangenten zoomas det in, precis som i Exposé.

5. Mac App Store

Är inbyggt i Lion, och kommer erbjuda in-app purchases och push-notifieringar.

Apples Keynote på WWDC: OS X Lion- Launchpad

6. Launchpad

”Knip ihop fingrarna” (som på iPhone/iPad) och en snygg panel med appar fälls ut. Ungefär som iOS.

Apples Keynote på WWDC: OS X Lion- Resume

7. Resume

När du öppnar en applikation kommer den starta där du senast stängde den. Alltså inget mer dubbeljobb! Fönster, markeringar och andra verktyg kommer visas som de visades innan du stängde programmet. Funktionen är system-wide, och gäller med andra ord för alla program.

Apples Keynote på WWDC: OS X Lion- Auto Save

8. Auto Save

Dina dokument kommer sparas automatiskt. Alltså slipper du oroa dig för att inte spara viktig text! På panelen högst upp i programmet brukar filnamnet stå. Det namnet är nu en meny. I menyn kommer du kunna blockera den automatiska sparfunktionen, återställa dokumentet, duplicera det, bläddra mellan tidigare versioner mm.

Apples Keynote på WWDC: OS X Lion- AirDrop

9. AirDrop

Peer-to-peer. Dela filer enkelt. Öppna AirDrop, släpp en fil på användaren som du vill dela den med. Han eller hon kommer få ett meddelande om att du vill dela en fil.

Apples Keynote på WWDC: OS X Lion- Mail

10. Mail

Ny version av Mail i Lion. Har två eller tre kolumner, utdrag i vänsterspalten och en panel för dina favoritmappar. Förslag vid sökningar, Mail känner av om det är en person eller ämne. Det går att söka utifrån ämne, avsändare, mailtext, datum osv. Du kan skapa regler baserade på dessa sökningar. Mail har också en ny konversationsvy som visar alla meddelanden.

Lion innehåller också en assistent för att flytta från Windows, FileVault2, inbyggd FaceTime mm. Den nya versionen av OS X kommer endast att vara tillgänglig i Mac App Store och därmed inte säljas på skiva. Uppgraderingen släpps i juli, kommer vara ca 4GB stor, kräver ingen omstart och får användas på alla dina Macar. Du behöver alltså inte köpa flera licenser. OS X Lion kommer kosta $29,99 vilket motsvarar ca 185 kr. Vad priset blir i svenska kronor återkommer jag med.

iOS 5

Nya iOS innehåller över 200 nya funktioner varav 10 klassas som nyckelfunktioner. iOS 5 har en inbyggd ordlista.

1. Notifications

Ett nytt meddelandesystem som samlar alla notifikationer. Det öppnas genom att man drar med fingret högst upp. Då öppnas en lista med notifikationerna. Spelar du ett spel så slipper du den irriterande popupen. Den nya notifikationen lägger sig högst upp i skärmen och försvinner efter ett tag. Det kanske bästa är att notifikationerna också finns på låsskärmen. Drar du med fingret (”slidar”) kan du gå direkt till den appen. För att ta bort notifikationen klickar du på ”X”:et.

2. Newsstand

Köp och ladda ner tidningar som automatiskt hamnar i Newsstand. Påminner om iBooks. Nya upplagor laddas ned i bakgrunden och är tillgängliga offline.

3. Twitter

Logga in en gång, fyll i dina detaljer och du är klar. Den information du angivit sparas och kan, om du vill, delas med andra applikationer som behöver den. Twitter integreras med många applikationer som Kamera, Bilder, Kartor och Safari.

4. Safari

Apple introducerar en ny knapp, Safari Reader. Den ligger i adressfältet, och klickar du på den så försvinner allt förutom texten. Det kommer nu gå att emaila text och inte bara länkar.
Reading List
En funktion för att läsa texter senare (som Read It Later eller Instapaper). De sidor du lägger till kan nås via andra enheter.

Flikar

Tack vare flikar kan vi nu surfa snabbare! Byt flik genom att klicka/tappa på fliken du vill se.

5. Reminders

Skapa listor av olika slag, lägg till påminnelser för olika datum och även position. Listorna synkas mellan olika enheter och till iCal. Hårt slag för to-do-appar?

6. Kamera

Det kommer en kameraknapp på låsskärmen! Om du använder en låskod kan du ta bilder utan att knappa in den. Volymknapparna kommer kunna användas för att ta bilder- en mycket välkommen nyhet! Andra funktioner är pinch-to-zoom (knipa ihop fingrarna för att zooma), rotera, beskära, ta bort röda ögon direkt i appen.

7. Mail

Bättre formatering (indrag, fetstil osv), flagga mail, sök hela meddelanden,

8. Ingen dator behövs

Ingen dator behövs längre för att aktivera och ställa in en iPhone/iPad. Perfekt för de som inte har en dator och har valt en iPad istället.

9. Game Center

Man kan nu köpa och ladda hem spel direkt från Game Center, se vänners vänners poäng, få vän- och spelförslag.

10. iMessage

Ny tjänst för iPhone, iPad och iPod touch med vilken du kan skicka SMS, bilder, videor och kontakter. Det finns stöd för att skicka till grupper, leveransrapport, rapport när meddelandet blir läst, och appen visar när man skriver. Meddelandena visas med det nya meddelandesystemet för notifieringar. Fungerar över WiFi och 3G.

Fler nyheter i iOS5:

 • Nytt tangentbord: ”Ta tag i tangentbordet” med tummarna, dra och dra uppåt så delar tangentbordet sig i två delar. Bra om man använder iPad.
 • Skapa och ta bort kalendrar i iCal direkt i enheten.
 • Trådlös iTunes-synkronisering.
 • Trådlösa systemuppdateringar.
 • Nya multi-touch-gester för att bläddra mellan appar.
 • AirPlay-spegling: Spegla innehållet på din iPad till din TV.

iOS 5 kommer släppas i höst och kommer stödas av iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, iPad 2 och iPod touch 3 & 4 gen.

iCloud

iCloud sparar data i molnet och skickar det sedan till alla ens enheter trådlöst, utan synkronisering via iTunes. Alltså laddas dina bilder upp, de sparas och skickas sedan ut till din iPhone och iPad. Automatiskt. Detta fungerar för bl a kontakter, kalendrar, appar, böcker från iBooks, musik från iTunes, bilder, videor och enhetsinställningar.

 • iCloud är gratis och utan annonser.
 • Det finns en funktion för backup av enheter i molnet. Enheten säkerhetskopieras varje dag, men det fungerar endast över WiFi.
 • Användaren får 5GB till email, dokument, kamerarulle, inställningar och backup. Photo Stream, applikationer, böcker och köpt musik räknas inte in i den kvoten utan utgör ett ”annat utrymme”. Jag kan tänka mig att konsumenten kan få köpa till extra utrymme i framtiden.

Documents in the Cloud

Om man på sin iPad skapar ett nytt dokument i Pages laddas det upp till molnet och sparas där. Sedan skickas det till ens andra enheter som har Pages. Detta gäller för Pages, Numbers och Keynote. Ändringar som görs i ett dokument på en enhet ändras på andra. Funkar på alla iOS-enheter, Mac och PC. iCloud API:er för utvecklare finns.

Photo Stream

Alla bilder som tas med kameran laddas upp till molnet och pushas till andra enheter- helt automatiskt. Det finns ingen särskilt app till detta utan det hela visas som ett album i Bilder. I en Mac hamnar Photo Stream i iPhoto och på en PC i bildmappen- och det är också möjligt att se bilderna på AppleTV. När bilderna har överförts trådlöst din enhet sparas de 1000 senaste bilderna medan alla bilder sparas på datorerna (Mac och PC). Om man vill spara bilder permanent kan man stoppa in dem i fotoalbum. I molnet sparas bilderna istället i 30 dagar. Photo Stream fungerar över WiFi. En klargörelse: tar du bilder på din iPhone så sparas de i kamerarullen, oavsett hur många bilder det rör sig om eller hur många dagar som passerat sedan du tog dem.

iTunes in the Cloud

All musik du köper laddas ned till alla ens enheter. Ingen synkronisering krävs. Du kan ladda ner all musik du köpt tidigare till alla dina enheter utan att betala extra (upp till 10 enheter). Du kan också se allt du köpt, även låtar som inte finns på den aktuella enheten. iTunes Match använder de 18 miljoner låtar som finns i iTunes för att scanna av och matcha den musik du har (rippad, köpt eller fått på annat sätt), så du får låtar från iTunes (256 kbps AAC). Om du har musik som inte finns laddas de upp. iTunes Match kostar $24.99 per år (ca 154 kr).

iCloud-betan för utvecklare släpps idag medan vi andra får vänta till iOS 5 släpps i höst då dessa två produkter lanseras samtidigt.

Kolla också in följande artiklar: Macworld om Lion, Macworld om iOS 5 och Macworld om iCloud.

Keynoten kan ses hos Apple.

Andra bloggar om , , , , , (Intressant?)

4 kommentarer »

 • Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet skrev:

  iOS5: De 10 viktigaste nyheterna!…

  Av privata skäl missade jag att hålla koll på live-rapporteringen från Apples event, där man bland annat presenterade kommande iOS 5. Därför är jag medveten om att jag är sent ute, fast jag kan knappast låta bli att skriva om det. iOS 5 var en av de st…

 • Ljuvliga nyheter från Apple | Ackebrink skrev:

  […] Scarymary […]

 • OS X Lion släppt- finns i Mac App Store nu! skrev:

  […] Mac OS X Lion är äntligen här! Vill du ha mer information om OS X Lion och vilka nyheter som finns med i uppdateringen kan du läsa mitt inlägg Allt om Apples Keynote: OS X Lion, iOS 5 & iCloud. […]

 • 20 grymma iOS 5-funktioner du kanske inte kände till skrev:

  […] här var 20 bra funktioner från iOS 5 men det finns fler. Läs om de 10 största nyheterna i iOS (bl a iMessage, Påminnelser och Tidningskiosk). Men det finns ännu fler små funktioner, av […]

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................