Start » Linux » De 5 bästa Linuxdistrubutionerna

De 5 bästa Linuxdistrubutionerna

23 mars 2009 1 kommentar
Tux G2

Jag har i min blogg vid många tillfällen skrivit om Ubuntu, som är en Linuxdistribution (ett operativsystem baserat på Linux med program). Det finns många olika distributioner och valet kan vara svårt. Jag skulle vilja påstå att Ubuntu är mest känt, kanske för att vägen från Windows till Ubuntu är närmare än från Windows till andra versioner.

För en vecka sedan publicerade Lifehacker en artikel om de 5 bästa Linuxdistributionerna. De hade tidigare frågat om den bästa Linuxdistrubutionen och av alla svar har 5 distributioner gallrats ur.

openSUSE

Trots att openSUSE inte är lika lätt att installera som många andra distar (distributioner) är operativsystemet dock ganska användarvänligt. Det innehåller ett installationsverktyg som underlättar installeringen. openSUSE satsar på hårdvarustöd och användarvänlighet.

Ubuntu/Debian/Linux Mint

Dessa OS ligger under samma rubrik pga av att Ubuntu är baserat på Debian och Linux Mint på Ubuntu. Ubuntu har det största antalet användare tack vare en enkel installation, tydligt gränssnitt och ständigt kommande uppdateringar. Programvaran till Ubuntu är enorm- den täcker de flesta behoven. Debian har också ett stort programarkiv, dock inte out of the box. Linux Mint är ett fräscht och modernt OS vars mål är att fungera utan problem vid första start.

Fedora

Fedora tog vid där Red Hat slutade. Det satsar på en snabb utveckling av öppna och fria program.

Arch Linux

Arch Linux är lätt OS. Det är inte till för nybörjare då man installerar det via kommando och inte via grafiskt gränssnitt. Operativsystemet är ganska tomt efter installation, men det kan givetvis byggas på.

Gentoo

Det finns ”färdiga” lösningar för att installera Gentoo, men traditionellt sätt bygger användaren själv upp det. Gentoo har många konfigurationsmöjligheter som passar just användaren i fråga.

Den populäraste Linuxdistrubutionen

Enligt Lifehackers läsare är Ubuntu/Debian/Linux Mint de populäraste distarna. Med de tre distarnas popularitet, programförråd och användarvänlighet är det inte konstigt att de ”vann”. På andra och tredje plats följer Fedora och Gentoo.

Vilken är din favoritdistribution av Linux? Via|Lifehacker

Andra bloggar om , , , , , , , ,

1 kommentar »

 • Manou skrev:

  Intressant läsning! Det visar ännu en gång att när det kommer till Linux distro handlar det ofta om tycke och smak och de ändras hela tiden.

  Enligt DistroWatch är de fem bästa (senaste 7 dagarna): Ubuntu, PCLinuxOS, openSUSE, OpenGEU, Fedora.

  När jag skrev om vilken distro man ska välja (http://www.din-it-kunskap.com/2009/03/04/linux-distribution/) såg rankningen ut så här: Ubuntu, Debian, OpenSUSE, Mint, Fedora.

  Inte konstigt att folk är ofta lite förvirrade när det kommer till vilken Linux distro man ska välja.

  Manous senaste inlägg:Vilken webbläsare är egentligen snabbast?

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................