Start » Sociala nätverk » Delicious och sociala bokmärken- dina bokmärken är alltid med dig!

Delicious och sociala bokmärken- dina bokmärken är alltid med dig!

21 juni 2008 3 kommentarer

Delicious

Idag konsumerar vi väldigt mycket information, särskilt vi som surfar på internet. Medan vi surfar hittar vi intressanta artiklar/sajter/videos odyl vi skulle vilja spara till senare. För dessa ändamål finns sociala bokmärkningstjänster.

Vilka fördelar har sociala bokmärkesstjänster?

  • Det är möjligt att komma åt favoritsajter/artiklar från vilken dator som helst, bara den har tillgång till internet. Smidigt om du har en jobbdator eller lånar kompisens.
  • Det går oftast att importera de bokmärken du redan har lagrat i din webbläsare, så du behöver inte göra det för hand. Alltså kan du gå från bokmärken i webbläsaren på datorn till bokmärken lagrade i ”molnet” (på ”internet”) med ett par musklick.
  • Enkelheten: det är lätt att lägga till nya sidor, med hjälp av kortkommandon, plugins eller bookmarklets.
  • Du kan dela med dig av dina favoriter eller behålla de för dig själv (ofta är standardvalet ”share” så det kan krävas en bock i en ruta för att bokmärket ska bli privat. När du importerar bokmärken blir de automatiskt klassificerade som privata).
  • Du kan tagga dina bokmärken (förse varje bokmärke med några nyckelord/etiketter som beskriver innehållet). Det blir då lättare att hitta en viss artikel för senare referenser.
  • Det är lätt (och nödvändigt om du har många bokmärken) att tagga dem, och att kategorisera taggarna. T ex har du taggarna: Thailand, hotell, stränder, tåg, båtar, backpacking, Spanien, sommarhus. En lämplig kategori kan då vara ”resor”.
  • Eftersom många delar med sig av sina bokmärken kan du hitta nya intressanta webbsidor.
  • Du kan söka bokmärken efter taggar- bokmärkestjänsten blir som en sökmotor. Det är även möjligt att söka efter taggar hos en viss användare.
  • Installerar du del.icio.us toolbar i Firefox är det lätt som en plätt att lägga till nya bokmärken. Vet du inte hur du ska tagga den nyupptäckta sidan får du ibland förslag på taggar. Bokmärkena integrerar sig i webbläsaren så du enkelt kan se vilka sidor du senast bokmärkt och vilka du oftast går in på.
  • De sociala aspekterna: dela, läs och upptäck! Genom att spara ett bokmärke på Delicious kan det skickas direkt till exempelvis Twitter.
Det finns andra sätt att alltid ha med sig sina bokmärken. Du kan använda Gmail som en bokmärkesbibliotek. Du kan även ha din webbläsare med all information (bokmärken, historia, lösenord) på ett usb-minne som du alltid har med dig. Fördelen här är alla olika program du kan ta med dig. Nackdelen är att du måste komma ihåg usb-minnet.

Exempel på sociala bokmärkestjänster

Vill du synkronisera dina Firefox-bokmärken mellan olika datorer är Foxmarks en jättebra tjänst som i bakgrunden ser till att dina bokmärken är uppdaterade

Intressant?

3 kommentarer »

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................