Start » Facebook, Tips » 10 tecken på att du är en Facebook Noob [Facebook-special]

10 tecken på att du är en Facebook Noob [Facebook-special]

18 november 2009 Inga kommentarer

Facebook vänförfrågan

Facebook är på många sätt ett underbart fenomen, men om du inte spelar dina kort rätt kan det gå illa till. AllFacebook har skrivit en artikel som listar 10 tecken på att du är en Facebook Noob. Nu ska vi se vilka de är: 1. Du lägger ut fyllebilder från gårdagens fest Det krävs inte särskilt mycket tankearbete för att förstå att bilder på en stupfull du dansandes på ett bord kan ha negativa konsekvenser för din karriär. Är du taggad på sådana bilder? Ta då bort taggarna och se över dina sekretessinställningar.

2. Du flirtar öppet fast du har partner Visserligen sker otrohet överallt, men att visa den öppet på Facebook är inte särskilt smart. Om det är den andra parten som flirtar kan du förutom att ta en diskussion med denna person avaktivera din logg eller ta romantiska meddelanden per epost. Använder du Facebook som ett dejtingverktyg är det en annan femma.

3. Du bjuder in dina vänner till olika tester I och med Facebooks förra rejäla uppdatering får vi otaliga notifikationer om applikationshändelser. Nu kan många av dessa applikationer vara roliga/nyttiga, men man behöver inte bjuda in alla vänner till alla alternativt göra 15 test om dagen och publicera alla resultat i nyhetsflödet.

4. Du har postat bilder på dig som kan användas emot dit i en rättegång Detta inkluderar bilder där du brukar olagliga preparat, poserar med vapen och dylikt.

5. Du postar tråkiga statusuppdateringar Även om du tycker att det är roligt att skriva att du äter lunch, så kanske inte dina 400 vänner tycker det. Tänk kreativt när du postar statusuppdateringar.

6. Du skickar vänförfrågningar till folk du inte känner Facebook är ett socialt nätverk där knytandet av nya kontakter har en stor plats. Det innebär dock inte att du ska bli vän med folk du inte känner bara för att. En bra tumregel är att bara skicka vänförfrågningar till folk du har pratat med förut och som kommer ihåg den konversationen.

7. Du tror på annonserna i vilka det står att någon är kär i dig När du använder applikationer på Facebook kommer du stöta på reklam. Ibland är det svårt att urskilja reklam från sidobjekt som hör till Facebook. Ibland är det tydligt att det är reklam men det finns ändå människor som klickar på dessa annonser. Förutom risken att råka binda sig vid något avtal så är det faktiskt ingen som är kär i dig, trots att annonsen sa så.

8. Du tar ”Real or Fake”-testet och publicerar resultatet Vissa tester på FB är mer känsliga (möjligtvis grova) än andra. Att publicera resultatet från ett ”Real or Fake”-testet (där du ska avgöra vilka bröstpar som är ”äkta” eller ”falska”) är inte en särskilt bra idé. På samma sätt är det antagligen inte jättesmart att publicera resultatet från sextester. Tänk efter innan du publicerar resultaten: Vill du att dina vänner/föräldrar/barn/kollegor ska se detta?

9. Bli sparkad för att du använder Facebook För ett tag sedan blev en kvinna avskedad för att ha använt Facebook när hon var sjuk. Denna kvinna sade sig vara tvungen att ligga i ett mörkt rum för att hon hade migrän. Vad kan vi lära oss av detta? Jo, är du sjuk kanske du inte alltid ska vara superaktiv på nätet. 10. Din profil är nerklottrad Det finns som jag tidigare påpekat en hel del roliga och nyttiga applikationer på Facebook. Men om jag tittar på en väns profil och ser 79 rutor med olika applikationer av typen ”beskriv mig med 10 ord” eller ”hur het är jag?” så blir det bara jobbigt. Vill du visa upp några applikationer, fine, men det måste finnas gränser. Att se i vilka länder du har varit i är mycket mer intressant än att veta hur het du är.

Jag tycker listan är ganska rolig, men den innehåller väldigt mycket moral. Gällande punkt 2 verkar inte författaren ta någon hänsyn till att alla faktiskt inte är monogama eller att det finns något som heter öppna förhållanden trots att dessa är i minoritet.

När det gäller raderna om statusuppdateringar blir det också lite krångligt. Mina statusuppdateringar är ganska tråkiga och jag uppskattar lika tråkiga dito från mina vänner. Kanske är jag en torr person som uppskattar att läsa när mina vänner exempelvis har lunchat/badat/handlat. Å andra sidan förstår jag att kollegor kanske inte vill/behöver veta att du använde ett nytt schampo i morse.

Vänförfrågningar kan vara ganska känsliga på Facebook. Vilka är det okej att lägga till? Vilka ska man låta bli? Var går gränsen?

Det händer ganska ofta att för mig helt okända människor skickar vänförfrågningar och jag ignorerar för att jag inte känner dem. Däremot accepterar jag folk jag har pratat med på sociala nätverk. Här tror jag att alla har olika gränser för när det är okej att skicka och acceptera förfrågningar. Personligen vill jag ha haft någon slags kontakt med en person innan den blir min vän. Om kontakten var på internet eller IRL spelar ingen större roll.

Den näst sista punkten gällande sjukdom och Facebook är intressant. Jag anser att det beror på vilken sjukdom man har. Säger du dig ha migrän och måste ligga i ett mörkt rum så är det väldigt dumt att hänga på Facebook, men har du feber och ont i halsen, varför inte?

Vad tycker du? Vilka är de största misstagen man kan göra på Facebook?

Andra bloggar om , ,

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................