Start » Frågor och svar » Frågor och svar 1 [Q&A]

Frågor och svar 1 [Q&A]

22 september 2011 3 kommentarer

Bild frågor och svar

Idag tänkte jag införa en ny slags kategori på bloggen, nämligen frågor och svar. Många av er som hittar hit har googlat på någonting och letar efter svar. Jag kan tyvärr inte svara på alla frågor ni kan tänkas ha, men jag ska försöka besvara så många jag kan. Och jag kommer inte bara ta mig an frågor utan också nyckelordsökningar, t ex ”hitta roliga program” (vilket ibland kan kräva lite fantasi från min del- det är inte alltid så lätt att förstå vad någon annan menar). Detta är en ytterst vanlig sökmetod i Google.

Men nu kör vi!

Frågor och svar om datorer, mobiler och IT

Varför finns det inte appar till vanliga datorer? Ordet ”appar” är en försvenskning av det engelska ”apps”, och ”apps” står för ”applications” som på svenska blir applikationer (program). Så, appar är program. Och därmed finns appar för datorer. I många fall är och fungerar de annorlunda mot mobila program. Mobila program är ofta utvecklade för att användas med fingret (t ex iPhone) medan en dator oftast använder musen.

Hur stänger man av ljudet på iPhone 4? På vänster sida av telefonen hittar du en liten knapp du kan dra nedåt (sätta på ljudlöst) eller dra uppåt (sätta på ljudet).

Varför accepterar inte folk vänförfrågan? Jag antar att denna person menar på Facebook. Det finns så klart många anledningar till varför någon inte accepterar en vänförfrågan. Kanske personen som skickade den inte är en vän (så mottagaren klickade på ”ignorera”) eller så kanske hon/han inte vet hur man accepterar den.

Vad ska man köpa för smartphone? Det kan vara en svår fråga. Föredrar du Android, iOS (iPhone), BlackBerry eller Symbian? Eller kanske något mindre operativsystem? Vill du ha många bra appar att välja mellan ska du välja något av de större operativsystemen. Sedan måste du fundera på hur telefonen i sig ska vara och vad du kan kompromissa om: Stort eller litet format, fysiskt eller virtuellt tangentbord, plast- eller glasskärm, tunn eller tjock, bra kamera eller inte, enkelt att använda eller lite pilligt osv. Och kanske de viktigaste frågorna: Vad har du för budget? Vad vill du kunna göra med din telefon?

När släpps Google Plus? Tjänsten öppnades för några månader sedan men bara för en liten skara som fick bjuda in vänner. Idag öppnades tjänsten för alla och du behöver inte längre ha en invite. Läs gärna min artikel Allt om nya Google Plus.

Vad är Google Plus? Det är ett socialt nätverk, ungefär som Facebook. Du har en egen logg, kan ladda upp bilder, skaffa vänner, kommentera deras uppdateringar och bilder och mycket mer. Idag är Google Plus långt i från så populärt som Facebook. Jag använder fortfarande Facebook mer än Google Plus och har lagt upp det så här (generellt): IRL-vänner på Facebook, intressanta människor från webben på Google Plus. För att få en bättre uppfattning om Google Plus kan du läsa inlägget Allt om nya Google Plus Bild på hur man kan uppdatera status, tagga vänner, checka in på Facebook för iPhoneBild på hur man kan uppdatera status, tagga vänner, checka in på Facebook Hur använder man Facebook Places? Tidigare kunde man bara använda Facebook Places genom att checka in via en mobil enhet. Detta har Facebook ändrat på. Nu kan du checka in och lägga till en geografisk plats på en statusuppdatering eller bild på Facebook på datorn, mobilen eller surfplattan. Allt detta fixas i uppdateringsrutan.

Vad kostar mobilsurf utomlands? Det korta svaret: Massor. Det lite längre svaret: Det beror på var du befinner dig och vilken operatör du har. Det är ofta billigare att surfa i Norden och Baltikum, lite dyrare i resten av Europa och ”så dyrt att en vanlig människa inte kan surfa” utanför Europa. Prisexempel med Tre: Danmark: Samma som i Sverige Finland: 20 kr/MB Grekland: 25 kr/MB Italien: 25 kr/MB Norge: 20 kr/MB Spanien: 25 kr/MB Storbritannien: 25 kr/MB Thailand: 120 kr/MB Tyskland: 25 kr/MB USA: 120 kr/MB (kolla in deras extratjänst 3Global Mobilsurf för lägre priser)

Nyckelordssökningar

  • Google Plus app Ja, Google Plus finns för Android och iPhone (iTunes-länk) och är gratis. Läs mer här.
  • Skriva anteckningar på iPhone Det är möjligt och det finns en uppsjö av program för detta syfte. Jag gillar Awesome Note och Evernote. Du hittar fler anteckningsappar i min artikel 40 skolappar för Mac, iPad och iPhone.
  • Tagga folk på facebook med iphone Det går att göra. Vill du tagga folk i en bild knackar du bara på ansiktet och skriver in namnet. Vill du tagga någon i en statusuppdatering knackar du på ikonen med en person och ett plustecken och skriver sedan in namnet.
  • Dölja inlägg på Facebook Du kan dölja inlägg från personer och sidor genom att föra musen över över uppdateringen och klicka på ”X” som träder fram högst upp till höger.
Är någon av dessa frågor dina och du vill ha mer information alternativt inte är nöjd med svaret får du gärna kontakta mig så ska jag försöka hjälpa dig.

3 kommentarer »

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................