Start » Google, Mikroblogging, Sociala nätverk » Google Reader vs Twitter- är RSS på väg att dö ut?

Google Reader vs Twitter- är RSS på väg att dö ut?

21 januari 2010 2 kommentarer

Twitter har blivit populärt och används i många syften. Kanske du vill snacka med folk, göra reklam för produkter, hålla dig uppdaterad gällande nyheter inom olika sektorer, dela med dig av tips, ge support eller göra något annat. De flesta kan hitta en användningsområde som passar dem med Twitter. Personligen använder jag tjänsten för att snacka, dela med mig av nyheter (särskilt inom IT) och för att ha koll på världen.

För att läsa bloggar använder jag Google Reader (gReader). Jag prenumererar på många bloggar och de producerar tillsammans tusentals inlägg per dag. Utan Google Reader vore det omöjligt att få den information alla dessa sajter ger mig.

Scobleizer skrev för ett tag sedan ett intressant inlägg om varför han inte använder Google Reader längre. Twitter har fått ta över som nyhetskälla. Det finns flera anledningar till detta:

 • Google Reader är långsamt i jämförelse med Twitter
 • gReader har onödiga funktioner som ”share”
 • stressfaktorn med många olästa inlägg
 • nyheter kommer snabbare till Twitter
 • det är lättare att scanna av rubriker i Twitter
 • iPhone apps för Twitter är bättre
Web Worker Daily läser jag ett tweet från @jasonmauer. Han menar att bloggen upprepar det som sagts på Twitter. Han påpekar också fördelen med retweets där man kan få nyheter från någon man inte följer, direkt.

TDH är inne på samma spår. Han har inte loggat in på gReader på länge och känner dåligt samvete över det. Han för fram en intressant synvinkel: om något inte tweetat på Twitter så är det nog inte så viktigt. Visserligen finns det undantag, men det kan fungera som regel.

Många av de svenska bloggarna jag följer har konton på Twitter. De flesta autopostar länkar till deras nya inlägg. Är rubriken i dessa länkar intressant, då klickar jag. Detta innebär, precis som Jason Mauer skrev, dubbletter, när jag sedan öppnar Google Reader. Då prickar jag mest av de svenska bloggarna och kontrollerar att jag inte missat något.

Givetvis håller jag med att realtids-rapporteringen i Twitter är överlägsen. Vi som har en Twitter-klient öppen i princip dygnet runt ser ju nyheten direkt.

Twitter har förändrat hur jag läser bloggar, men det har inte skett någon revolution för min del. Google Reader spelar fortfarande en stor roll i mitt internetliv. Som jag tidigare skrev, jag följer hundratals bloggar. Dessa är indelade i olika mappar och jag vet vilka som är viktigast. Detta innebär att jag ändå kan hålla koll på de för mig viktigaste bloggarna på ett enkelt sätt.

Google Reader är viktigt för mig av ytterligare en anledning: många av de bloggar jag läser följer jag inte på Twitter. Varför? Det fungerar inte, jag blir för stressad. Tweetie är alltid öppen, just för att jag gillar att ha veta saker när de händer, men Twitter är mer än så. På Twitter hänger mina twänner (Twitter-vänner). Dessa människor twittrar hela dagen och det blir många tweets att läsa. Om jag på Twitter skulle följa alla bloggar jag prenumererar på skulle jag behöva sitta framför Tweetie hela tiden.

Google Reader beskrivs av många som ett dåligt samvete och jag är benägen att hålla med. Twitter ger inte lika dåligt samvete, men det stressar mig. Om jag har varit borta från datorn under en dag känner jag behovet av att läsa igenom dagens alla tweets, vilket inte fungerar i längden.

Det finns en till fördel med Google Reader (eller annan RSS-läsare). För de som inte är uppkopplade hela dagarna eller varje dag. Kanske de inte ens använder Twitter, eller så kanske de har ett konto som de uppdaterar någon enstaka gång. Å andra sidan tror jag aldrig att diskussionen har handlat om dessa människor.

Jag kommer fortsätta använda Twitter för att ”hänga” och ta del av nyheter i realtid. Google Reader är en trogen vän som jag inte kommer kunna släppa på länge. Mappar, stjärnmarkeringar, maila artiklar till sig själv, läsa offline… Det är för användbart för att skrota.

Hur använder du Twitter? Har Google Reader spelat ut sin roll för dig?

Andra bloggar om , , , , , , , , , , , (Intressant?)

2 kommentarer »

 • Gabriel skrev:

  Själv har jag fortfarande inte fallit riktigt för Twitter, vet inte varför men har aldrig tyckt om det. Så för mig så har Google Reader fortfarande en säker plats i hjärtat… Men visst, nog kan det bli stressande att hinna läsa igenom allt, framför allt då det runnit in ett par hundra poster samtidigt som man har läst… Men det är endå överlägset för min del när det gäller att hålla koll på vad som händer. :)

 • Google Reader- en bra rss-läsare! skrev:

  […] Google Reader vs Twitter: Är RSS på väg att dö ut? […]

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................