Start » Mjukvara, Programtips » 30+ gratisalternativ till betalprogram

30+ gratisalternativ till betalprogram

17 mars 2009 2 kommentarer

Det finns en hel del program att välja på till våra datorer. En del är redan installerade från början och många av dessa program är helt enkelt dåliga. De kan vara för tunga att köra, de kostar, de innehåller få funktioner osv. Den vanliga datoranvändaren kanske inte bryr sig eller vet tillräckligt för att byta ut dessa program så datorn fungerar bättre och pengar sparas. Jag tänkte här gå igenom en rad ”standardprogram” samt deras kostnadsfria motsvarelser med (helst) öppen källkod. Du kan spara många tusenlappar på att byta ut betalprogram mot gratisprogram.

Viktigt att komma ihåg är att funktionerna hos de kostnadsfria och betalversionerna inte alltid är de samma. Länkar till tillverkarens hemsida och till program finns löpande i texten.

Windows XP/Vista

Vill du inte köpa en Windowslicens eller köra Windows av andra skäl har du ingen anledning att oroa dig. Du kan drunkna i Linux-versioner: Ubuntu, Fedora, openSUSE, Mandriva Linux med flera.

Adobe Reader

Adobe Reader fungerade fruktansvärt dåligt för ett tag sedan men ska nu, enligt lite efterforskningar fungera bättre. Du kan använda Foxit eller Sumatra (portabel version av Sumatra).

MSN Live Messenger

Jag har själv kört ”MSN ” länge, med Messenger Plus! Live och Apatch. Windows Live Messenger, som det heter, fungerade helt okej, men det hängde sig ibland och jag använde inte alla funktioner (blinkningar, paket och allt vad det heter). Nu använder jag Adium på min Macbook och Pidgin på min Asus Eee. Både Adium och Pidgin låter mig koppla fler protokoll till programmet (MSN, Google Talk, Yahoo!, XMPP m fl). Jag slipper störande reklam (by default), kan kryptera mina konversationer och kan välja mellan en mängd plugins. Pidgin och Adium flyter på bra och hänger sig nästan aldrig. Pidgin finns även i portabel version att stoppa på USB-minnet.

Testa också Digsby (än så länge bara för Windows), en kapabel messengerklient med många funktioner som flera protokoll, emailnotifieringar, Twitter, LinkedIn, Facebook Chat med mera. Ladda ner Digsby.

Internet Explorer

Det var många år sedan jag frivilligt använde Internet Explorer. Jag använder istället Firefox som är anpassningsbart med alla sina tillägg, säkert, tidsbesparande och innehåller en mängd smarta funktioner (flikar, spara öppna flikar till nästa gång, kommer ihåg lösenord med mera). Ladda ner vanliga Firefox eller portabla versionen av Mozilla Firefox.

Opera är ytterligare en kompetent webbläsare, som till skillnad från Firefox inte har öppen källkod, men är gratis.

Windows Media Player

WMP har jag inte heller använt frivilligt på många år. VLC media player är det jag använder och det fungerar perfekt. Inga codecs behövs, VLC spelar upp det mesta, hänger sig nästan aldrig och är snabb. VLC media player finns i portabel version.

Winzip

Gratis är gott. Titta därför in 7-Zip. Portable version hittar du här.

Microsoft Outlook

Outlook är en del av Microsoft Office som kostar. Gratis alternativ med öppen källkod hittar du i den Windows, Mac- och Linuxvänliga Thunderbird (portabel Thunderbird) och Evolution (Linux).

Norton Antivirus

Kostar tyvärr. Ta dig istället ett titt på AVG eller Avast. Bägge dessa program har komptenta gratisversioner. Vill du har fler alternativ eller mer information? Besök då TkJs guide till antivirus/antivirusprogram eller Mjukvara.se.

Microsoft Office

Microsoft Office är dyrt, om du inte är student. OpenOffice.org (Win, Mac, Linux) är ett bra alternativ (portabel version här). Annars finns NeoOffice (Mac) som jag inte har testat än. Är du bara ute efter textredigerare så provar du AbiWord (Win, Linux. Portabel version här). Google Docs och Zoho är webbaserade applikationer som du kan använda var du än befinner dig. Du kan även dela med dig av dina dokument och låta andra redigera dem.

Adobe Photoshop

Photoshop är bra, men kostar. GIMP (finns till Win, Mac, Linux) är istället gratis och fungerar bra. Du kan också ladda hem GIMP i portabel version.

Vill du ha ett gratis bildredigeringsprogram som liknar Adobes Photoshop kan du prova Gimpshop (Win, Mac, Linux).

Nero

Jag har för många år sedan använt Nero då jag fick med det när jag köpte en dator. Nero är ett bra brännarprogram, men det kostar. CDBurnerXP är istället gratis. Läs mer om CDBurnerXP hos TkJ eller gå direkt till tillverkarens hemsida.

Microsoft Movie Maker

För enklare redigering se Avidemux (Win, Mac, Linux), Kino (Linux) eller VirtualDub (Win).

CuteFTP

CuteFTP ’s hemsida kan du testa programmet gratis i 30 dagar. Vill du ha ett helt gratis ftp-program tipsar jag om Filezilla (Win, Mac, Linux) eller Cyberduck (Mac).

iTunes

iTunes är inte känt att fungera felfritt i Windows. Vill du gärna lyssna på din musik i andra operativsystem kan du försöka med Songbird (Win, Mac, Linux), Banshee (Linux) eller Amarok (Linux). För Windows finns Winamp i gratisversion (ej open source). Hämta den portabla versionen av Winamp här.

Microsoft OneNote

Jag älskar Evernote! Det rör sig inte om öppen källkod, men programmet är gratis. Det finns för Windows, Mac OS X, Sandisk U3-minnen, iPhone, iPod Touch samt Windows Mobile. Jag ska inte beskriva Evernotes funktioner nu, då blir inlägget för långt. Läs själv på Evernotes hemsida. Att föra anteckningar, spara webclips (delar av en sida på internet) och organisera dessa har aldrig varit enklare.
Hoppas du hittade några användbara applikationer. Har jag missat något bra gratisprogram?
Andra bloggar om , , , , , , , , , (Intressant? )

2 kommentarer »

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................