ifttt- automatiserar och förenklar ditt liv på webben
ifttt, eller if this then that är en fantastisk webbapp jag börjat använda på den senaste tiden. Det tog mig ett bra tag för att förstå vad tjänsten egentligen gjorde och varför jag skulle bry mig. När jag väl förstod vad tjänsten gick ut på älskar jag den!
Vad är ifttt?
Det är en tjänst som automatiserar en rad repetitiva sysslor som tar tid. När du gör X, sker också Y automatiskt.Du kan t ex ställa in så att varje gång du ändrar profilbild på Facebook ändras den på Twitter eller att alla bilder du laddar upp på Facebook sparas i din Dropbox.
Tjänster
ifttt har stöd för en rad tjänster, däribland Facebook, Twitter, Dropbox, Instapaper, Evernote, Diigo, Instagram, Foursquare, Gmail, Google Reader, WordPress och YouTube.Triggers, actions, channels, tasks och recipes?
Trigger: Ett villkor, något som händer. T ex favoritmarkera en video på YouTube. Action: Vad som händer när triggern utlöses. T ex skicka spara i Evernote. Channel: En tjänst, som Facebook eller Twitter. Task: Trigger+action. Om vi fortsätter med mitt exempel blir det ”när jag favoritmarkerar en video på YouTube skickas den till Evernote. Recipe: Ett färdigt recept på en uppgift (task). Dela med dig av dina egna och ta del av andras.Kombinationer och möjligheter
Kombinationerna och möjligheterna är nästan oändliga. Här kommer några smarta saker du kan göra med ifttt.com samt länkar till recepten:- När profilbild på Facebook ändras, uppdatera profilbilden på Twitter. Recept.
- Arkivera mina tweets i Google Calendar (alternativ: inkludera retweets och @mentions). Recept.
- Förvara alla bilder du laddar upp till Facebook på ett säkert ställe (Dropbox). Recept.
- Favoritmarkering på Twitter till Evernote. Recept.
- Om någon börjar följa mig på Twitter, följ honom/henne automatiskt. Recept.
- Lägg till din check in-historik från Foursquare i din Google Calendar. Recept.
- Nytt tweet med hashtag skapar ny post på Tumblr. Recept.
- Facebook-status sparas i Google Calendar. Recept.
Kom igång med ifttt
1. Skapa ett konto på webbplatsen och logga in 2. Klicka på ”Recipes” högst upp och kolla efter färdiga recept. 3. Eller så skapar du en egen uppgift genom att klicka på ”Tasks” och sedan ”Create task”. Sedan är det bara att använda dina nätverk och se hur saker automatiseras.Skapa en uppgift (task) och dela ett recept
1. Klicka på ”Tasks” högst upp, sedan ”Create task”. 2. Nu ska vi välja en trigger. Jag väljer ”Feed” och sedan ”New feed item”.Jag tog ett flöde från DN (senaste nytt), klistrar in det i rutan och väljer ”Create trigger”.
Dags att välja action. Jag vill ha ett email när flödet uppdateras, så jag väljer ”Gmail”. Jag har inte aktiverat Gmail innan så jag måste göra det nu.
- Jag väljer ”Send an email” (det enda alternativet).
- Nu skriver jag in min emailadress och trycker på ”Create action”. Sen är det klart! Nu är det bara att vänta på att meddelandena levereras till min inbox.
- Vill jag dela min uppgift med andra kan jag enkelt göra ett recept.
- Efter att ha klickat på ikonen kan jag ändra rubriken och lägga till instruktioner (se bilder nedan).
Den här processen ser lite olika ut beroende på vilken uppgift du vill skapa.
Använd andras recept
1. Gå till ”Recipes” och navigera efter vad som är hett, populärt eller nytt. Du kan också filtrera listan efter en viss tjänst eller göra en sökning. 2. När du hittat ett bra recept som du vill ha klickar du på en blåa pilen.- Aktivera de kanaler som behövs
- Fyll i informationen och översätt ord till svenska (om du önskar). Klicka på ”Create task”.
Övrigt
- Du kan sätta på och stänga av uppgifter. Skönt om du t ex vill pausa nyhetsbevakning under semestern eller märker att det var jobbigt att spara alla tweets i Evernote.
- Du kan självklart radera uppgifter.
- Du behöver inte, men kan, skapa recept av dina uppgifter.
- Det går alltid att redigera uppgifter genom att klicka på den blåa pilen.
- Om du använder hashtags (t ex #facebook) kan du klicka på en och filtrera dina resultat.
- På sidan ”Tasks” kan du se hur många gånger dina uppgifter har utlösts. Mer information hittar du i din aktivitetslogg som du får fram genom att klicka på i det översta högra hörnet och välja ”Activity log”.
Hur använder du IFTTT?
Nu skulle det vara kul att höra hur du använder, eller tänker använda denna fantastiska tjänst. Är du intresserad av vad jag har satt upp på IFTTT kan du kolla in min profilsida.
Andra som skrivit bra om ifttt: Åsiktstorped, Jardenberg, Anders Thoresson och Macworld.
Det här låter ju oerhört intressant. Lite som Tasker för Android: Händelsestyrda händelser.
Tack för dagens bästa tips!!!
@Illias: Ifttt är skitbra- testa! Sant, det låter lika lite. Ska kolla in den appen mer nu, tackar för tipset!
[…] du ha en backup på dina bilder från och med nu kan du använda den fantastiska tjänsten ifttt. Då kan du välja att spara varje ny bild du tar i din […]
[…] så som Facebook eller Instagram. Ett tips är att läsa Scarymarys detaljerade guide på scarymary.se för att få bra […]
Kommentera!
Senaste inläggen
Arkiv
Blogroll
Hej!
Hoppas du hittar något intressant på min blogg. Har du tips eller önskemål på artiklar? Kontakta mig!
senaste kommentarerna
Bloggtjänster
Bloggkollektivet
Scary Marys blogg handlar om internet, datorer och IT. Titta in eller prenumerera för nyheter, tips och tricks till din dator och internet. Är du nyfiken på mig bakom bloggen kan du följa mig på: Flickr, Foursquare eller min personliga blogg. Du kan även kolla in min Google-profil. Precis som de flesta sajter använder Scarymary.se cookies. Sitemap.