Start » Bloggande » Installera WordPress på lokal server med MAMP

Installera WordPress på lokal server med MAMP

31 januari 2011 9 kommentarer

Starta blogg och blogga med mobilen med WordPress

Jag har många gånger talat mig varm för WordPress, som jag använder på den här bloggen och andra webbplatser. För att kunna använda WordPress.org måste du ha en domän (t ex mincoolablogg.se) och ett webbhotell (som du lagrar din blogg på). Domän och webbhotell kostar, även om det inte rör sig om stora summor. Vill du testa WordPress innan du bestämmer dig för att köpa dessa saker går det bra. Du kan installera WordPress på lokal server med MAMP (för Mac) eller WAMP (för Windows).

Jag brukar använda använda MAMP för att redigera WordPress-teman eller annan funktionalitet. Vill jag testa något lite mer ”drastiskt” gör jag det inte på bloggen för första gången, utan på min testblogg. På så sätt behöver jag inte förstöra något.

I den här guiden får du reda på hur man installerar WordPress på lokal server med MAMP (på en Mac). Du kan klicka på bilderna för att förstora dem.

 1. Ladda ner MAMP från den officiella sidan.
 2. Unzippa filen du nyss laddade ner.
 3. Dubbelklicka på dmg-filen, godkänn villkoren och dra MAMP-mappen till Program/Applications.

Installera WordPress på lokal server med MAMP (Mac)

 1. När filen har flyttats till din programmapp kan du stänga installationsfönstret och unmounta dmg-filen.

Installera WordPress på lokal server med MAMP (Mac)

 1. Öppna nu MAMP och gå in i inställningarna via MAMP-preferences eller CMD+;
 2. Nu ska du välja rotkatalog. Gå till fliken ”Apache” och ställ in det.

Installera WordPress på lokal server med MAMP (Mac)

 1. Kolla vilka portar som är valda. Standardinställningarna är Apache:8888 och MySQL:8889.
 2. Nu ska vi skapa en databas. Det gör vi genom att gå till startsidan som öppnas i webbläsaren när MAMP öppnas. Ser du ingen startsida väljer du helt enkelt ”Open start page” från MAMP-fönstret. Databasen skapas genom phpMyAdmin, så klicka på den länken. Döp din databas och klicka på ”Skapa”.

Installera WordPress på lokal server med MAMP (Mac)

Installera WordPress på lokal server med MAMP (Mac)

 1. Nu är det dags att installera WordPress, mjukvaran vi använder för att blogga. Gå till WordPress.org och ladda ner den svenska versionen.
 2. Unzippa filen och flytta alla filer från WordPress-mappen till rotkatalogen du valde i steg 6. Du ska alltså inte flytta mappen ”wordpress”, utan filerna i den.
 3. Öppna wp-config-sample.php som ligger i mappen ”wordpress”. Du ska nu ändra på några saker. Skriv först in namnet på databasen (från steg 7). Sedan skriver du in användarnamnet och lösenordet för din databas. Du hittar dessa uppgifter på MAMP’s startsida. Spara och ändra namnet från wp-config-sample.php till wp-config.php

Installera WordPress på lokal server med MAMP (Mac)

Installera WordPress på lokal server med MAMP (Mac)

 1. Öppna din webbläsare och gå till http://localhost:8888/wp-admin/install.php
 2. Skriv in titeln för din webbplats, välj användarnamn, lösenord och skriv in din e-post. Klicka sedan på ”Installera WordPress”. Logga sedan in med de uppgifterna du nyss valde.

Installera WordPress på lokal server med MAMP (Mac)

 1. Klart! Nu har du installerat WordPress på lokal server! Du kan nu börja bygga din webbplats.

Du kan se din blogg på http://localhost:8888/ och redigera den på http://localhost:8888/wp-admin.

Nu är det dags att leta reda på ett snyggt och passande WordPress-tema. Du hittar många på WordPress.org, och svenska WP-Support samt bloggarna Ztrixq och WPXL. Du måste också kolla in alla snygga WordPress-teman i följande artiklar: 40 High-Quality WordPress Themes, 100 Free High Quality WordPress Themes: 2010 Edition100 Amazing Free WordPress Themes for 2009 och 100 Excellent Free WordPress Themes. För att komma igång med WordPress rekommenderar jag Börja Blogga och WordPress Guru (båda sidorna är på svenska).

När du känner dig redo att skaffa ett domännamn och webbhotell kan du göra det genom exempelvis:

Lycka till med ditt WordPress:ande. Undrar du något eller behöver hjälp kan du lämna en kommentar.

Andra bloggar om , , , , (Intressant?)

9 kommentarer »

 • Stefan Johansson skrev:

  Bra guide!

  Jag använder själv MAMP när jag gör större förändringar på WP-sajter. Känns lugnare om något går tokfel. Väldigt smidigt i och med att man kan jobba med projekten man har även om man är offline. Stefan Johanssons senaste blogginlägg: Min närvaro på Twitter

 • Gambleputti skrev:

  Eftersom jag kör Windows för det mesta kan jag rekomendera WordPress Portable som går att tanka ner på http://wordpress-portable.webnode.com/ Sen kan man ha på ett USB-minne och köra från valfri dator.

  Riktigt smidigt om man ska göra en sida/blogg åt någon annan och vill ta med sig och visa.

  Men för det mesta använder jag det för att testa nya saker.

  Nu måste jag ju testa din guide på min Mac så kan jag leka på den också. Gambleputtis senaste blogginlägg: Plötsligt händer det

 • Scary Mary (author) skrev:

  @Stefan: Precis så använder jag också MAMP. @Gambleputti: Tack för windows-tipset.

 • Tweets that mention Installera Wordpress på lokal server med MAMP [guide] -- Topsy.com skrev:

  […] This post was mentioned on Twitter by Maria Sjögren, It's IT Ljungby. It's IT Ljungby said: Installera WordPress på lokal server med MAMP [guide] http://me.lt/7Cem […]

 • 30 Mac-apps jag inte kan vara utan skrev:

  […] har installerat WordPress på lokal server så jag kan testa olika saker utan att förstöra den här bloggen eller någon av mina andra […]

 • Martin skrev:

  Tack för en bra guide! Nu har jag min lokala server uppe och rullar :)

 • Kristina skrev:

  Tack för bra guide. Gick finfint till en början men när jag kommer till steg 12 så får jag bara en blank sida i webbläsaren… Vad har jag gjort för fel?

 • Lars skrev:

  Så långt allt bra! Men hur får jag nu upp den lokalt byggda sidan till webbservern..? Jag har använt MAMP och allt fungerar perfekt lokalt. Jag har laddat ned tillägget Velvet Blues Update URLs, som uppdaterar alla länkar. Därefter kopierade jag hela mappen och laddade upp den mot servern med ftp-funktionen i Dreamweaver. Men nu får jag ”Ett fel uppstod vid anslutning till databasen”. Vad är det jag missar..?

 • Scary Mary (author) skrev:

  @Lars: Mina kunskaper när det kommer till databaser är väldigt begränsade, men det kan vara så att du måste ändra värdet efter define('DB_HOST', 'localhost'); i filen wp-config.php. Ditt webbhotell brukar meddela vad du ska skriva där när du loggar in.

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................