Start » Blandat, Programtips, Webbapps » Kalender: I papper, mjukvara eller onlinebaserad?

Kalender: I papper, mjukvara eller onlinebaserad?

13 januari 2009 16 kommentarer

2009 har precis börjat. Många av er som läser min blogg använder säkert datorn som ett verktyg för planering. Kanske ni använder Google Calendar, iCal eller något annat kalender program. Personligen använder jag iCal och kalendern i min Nokia N82 som synkroniseras via iSync.

Jag fick dock en vanlig traditionell kalender i julklapp och känner att jag måste använda den (jag kommer säkert använda iCal också).

Jag har nog rätt i att majoriteten av svenskarna föredrar en vanlig papperskalender. Den kan man ha med sig för det mesta, det är lätt att skriva in möten och man får lätt en översikt på månaderna. Visserligen går det fort att skriva in nya händelser och se inplanerade möten i iCal också, men är man inte datavan kan det vara lite knepigare.

Därför tänkte jag idag tipsa om några ”mellanvägar”. Det innebär att du kommer ha en papperskalender i handen, men på vägen dit använder du (oftast) datorn. Låt oss se hur:

1. Personlig papperskalender

personligalmanacka.se kan du göra en personlig kalender. Du väljer själv text och färg till omslaget. Kalendern innehåller 12 månader med veckoplanering där du väljer designen i färg. I almanackan finns också en sida där du trycker ägarens uppgifter. I slutet har du några valfria sidor till ditt förfogande. Storleken är 16x15x1.5 cm. Gummisnodd som håler ihop kalendern och en bokmärkeslinjal följer med. Priset ligger på 275 kr inkl frakt. Exempel:

Personlig almanacka

2. Compact Calendar och Kompakta kalendern

Kanske du redan har en kalender, men känner att du vill ha en liten att ta med överallt? Då är Kompakta kalendern något för dig. Du laddar ner en kalendermall och skriver ut. Lätt som en plätt. Kalendern består av en ångsal kolumn och låter dig markera viktiga datum och skriva kortare påminnelser. David Fredin har översatt Compact Calendar (ladda ner) till svenska. Originalet och mer information hittar du hos David Seah.
Kompakta kalendern 2009

3. D.I.Y Planner

Med Dynamic Templates kan du skriva ut din kalender hemma. Ladda hem programmet som finns för Windows eller OS X, pilla i inställningarna tills nu blir nöjd och spara som PDF. Programmet kan inte skriva ut direkt, men du kan skriva ut PDF-filerna senare. Du har många layouter att välja mellan:
 • En eller två sidor per dag
 • En eller två sidor per vecka
 • En eller två sidor per månad
 • En eller två sidor per år
Du kan även skriva ut anteckningsblad för att komplettera din kalender. Varför inte göra en liten kalender och en större månads- eller årsalmanacka? För mer information se Dynamic Templates.

4. Snylta och var medlem

Se till att vara medlem i facket och olika organisationer. Ofta delar de ut gratiskalendrar. Annars kan du snylta hos företag, släkt och vänner.

5. Var modern

Du kanske helt har lagt ner papperskalendrar? Använd istället din dator, mobiltelefonen eller iPod:s inbyggda kalendrar för att organisera ditt liv. Här får du tips på olika program och kalendrar online:

Webbaserade kalendrar: Google Calendar Yahoo! Calendar KOrganizer ZOHO Calendar Kiko Famundo

Program: Sunbird (Mozilla) Chandler Entourage Microsoft Outlook iCal

Hoppas du hittar något som passar dig och dina behov!

Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , (Intressant?)

16 kommentarer »

 • David Fredin skrev:

  Tack för omnämnadet! :-D

 • Ilias Bennani skrev:

  Papperskalender… Det är säkert bra för många, men jag törst helt enkelt inte använda en sådan. Vad händer om dem försvinner? Hela mitt arbetsliv och mycket av mitt privatliv ligger i min kalender.

  Använder Google kalendern + kalendern i min N95 som jag synkar via Goosync.com – mycket smidigt. På det sättet får jag även in alla mina vänners födelsedagar, i alla fall de som använder Facebook.

  Ilias Bennanis senaste inlägg:Skydda dina SMS med Zensis SMS Lock

 • mikaelf skrev:

  Google Calendar -> iCal -> iPhone! Gav min syrra en sån där personlig kalender i julklapp förra året :)

  mikaelfs senaste inlägg:Amerikansk TV

 • Scary Mary (author) skrev:

  @David Fredin: Med all rätt, tack för översättningen! @Illias Bennani: Jag håller med, säkerhet är en aspekt. Å ena sidan skriver du snabbare på en papperskalender än i mobilen (oftast) och du kan ha den på ”det riktiga” skrivbordet för att få en bra översikt. Å andra sidan kan du tappa bort din mobil och då blir det jobbigt om du INTE synkar infon med datorn. @mikaelf: Google and Mac passar bra ihop :)

 • mikaelf skrev:

  Ganska bra, men inte så bra som jag skulle vilja! iPhone -> Google Calendar är inte lika lätt.

  mikaelfs senaste inlägg:Amerikansk TV

 • Scary Mary (author) skrev:

  Jag har faktiskt aldrig fått Google Calendar att synka med iCal. Tråkigt nog. Däremot synkas Google-kontakterna med mobilen utan problem.

 • mikaelf skrev:

  Jasså? Det är lätt! http://www.google.com/support/calendar/bin/answer.py?hl=en&answer=99358#ical

  mikaelfs senaste inlägg:Amerikansk TV

 • Scary Mary (author) skrev:

  Tack, jag har redan gjort det där, men får bara upp Google Calendar i iCal. Allt jag har i iCal finns INTE i Google Calendar..

 • mikaelf skrev:

  Ja, det är det jag menar… Det går bara en väg liksom, från GC till iCal. Det finns ett program som man kan installera som synkar andra vägen, men det kostar lite pengar.

  mikaelfs senaste inlägg:Amerikansk TV

 • Scary Mary (author) skrev:

  Fy fasen vad puckad jag är. Det är klart… Har ingen lust att lägga ut 600 spänn på Spanning Sync. GCALDeamon fattar jag mig inte på…

 • mikaelf skrev:

  GCALDeamon ska jag kolla över när jag har lite färre bollar i luften. Ursäkta att kommentarerna blev lite av en chatt :)

  mikaelfs senaste inlägg:Nyklippt norrlänning

 • David Fredin skrev:

  Hej!

  Kör man 10.5 kan man köra ett Google program som heter Calaboration och sätta upp tvåvägssynk mellan iCal och Google Calendar. Jag använder det hela tiden, fungerar skitbra!

  http://code.google.com/p/calaboration/

  David Fredins senaste inlägg:Byter webbhotell

 • Scary Mary (author) skrev:

  Jag kör också med Calaboration, men får inte Google Calender att visa iCal-poster. Hur har du gjort?

 • David Fredin skrev:

  Scary Mary: Med ”poster” menar du då kalendrarna du skapat lokalt i iCal? För så är det, det går bara att synka kalendrar som är skapade i Google. Men det går att kringgå rätt enkelt:

  1. Man exporterar de kalendrar man har lokalt (kalendern det handlar om är märkt och sen klickar man på Arkiv->Exportera) som man vill ha på Google, kan lägga filen på skrivbordet eller så.
  2. Sen skapar man just de kalendrarna på Google Kalender, så de finns där (klicka Skapa vid kalenderlistan)
  3. Sen kör man Calaboration och väljer alla de kalendrarna som är aktuella. Och låter Google sätta upp dem.
  4. Man importerar de kalendrar man exporterat (till skrivbordet eller så) till just de kalendrar man nyss skapat på Google och satt upp genom Calaboration.
  5. Sen tar man bort de originalkalendrar som man hade enbart lokalt.

  5 steg, men det är egentligen ett rätt simpelt arbetsflöde. Kanske var jag lite explicit med stegen, men man vet aldrig vem som googlar sig hit :-)

  David Fredins senaste inlägg:Byter webbhotell

 • Scary Mary (author) skrev:

  @David Fredin: Tack för svaret! Jag ska kika på detta så snart jag har tid!

 • Så förbereder du din dator inför skolstart! [apps, datorer, tillbehör mm] skrev:

  […] koll på lektioner, möten och annat med en digital kalender. Ofta kan du synkronisera datorns kalender med kalendern i mobiltelefonen och på så sätt alltid […]

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................