Start » Apple, iPad, Surfplattor » Kommer Apples iPad revolutionera världen?

Kommer Apples iPad revolutionera världen?

6 februari 2010 1 kommentar
Apple: iPad (surfplatta)

iPad. Så heter Apples efterlängtade tablet. Den presenterades igår kväll och skapade både positiva och negativa reaktioner på Twitter. Personligen så tycker jag att iPad är väldigt snygg. Den återspeglar skärmen på Macbook Pro och känns ”Macig”. Jag är även positivt överraskad att Apple släpper den i två modeller; med WiFi eller med WiFi+3G. Varje modell kommer i tre versioner: 16, 32 eller 64GB. Tack vare dessa valmöjligheter kommer fler kunna köpa en iPad. Har man inte så mycket pengar får en 16GB+WiFi duga. Har man mer pengar att spendera kan man köpa 64GB+WiFi+3G. Detta var ett smart drag av Apple.
Jag har såklart några synpunkter och funderingar angående Apples nya:
 • Ergonomi: Man kan köpa en praktisk tangentbordsdock eller en iPad Case (ser ut som en bokpärm i vilken man stoppar datorn) som tillval. Med dessa tillbehör kan man lägga och ställa datorn vilket leder till skönare surf och inmatande av text. Tack vare dessa tillval kan iPad läggas ned och skrivas på. Redan en vanlig laptop kan orsaka nackproblem. Därför undrar jag hur skönt det är att skriva på en iPad och titta rakt ned (om man inte har tangentbordsdocken). För om jag inte tittar, hur ska jag (åtminstone i början)  veta att jag trycker på rätt tangent på det virtuella tangentbordet?
 • Multitasking: Apple menar att iPad ska täcka rummet mellan iPhone och Macbook, och det gör den- till viss del. Inget som meddelades på Apples event tyder på att iPad stöder multitasking. Detta är ett stort problem. Vi kommer alltså inte kunna lyssna på Spotify, vara inloggade på MSN och surfa samtidigt. Visserligen kan detta ordnas av en jailbreak, men denna funktion finns inte ”out of the box”. Och när iPad har en sådan pass stor skärm som den har tycker jag inte att jailbreakad version duger (så länge den fungerar som den gör i iPhone). Varför inte fixa ett snyggt multitaskingssystem i vilket man kan dra och släppa fönster som man vill? Vill man ha ut längre batteritid på t ex en resa skulle man kunna stänga av  multitaskingen. På grund av detta kan jag inte påstå att iPad fungerar bra för att täcka upp behovet av en ultraportabel enhet tillverkad av Apple.
 • SkrivaGizmodo menar att det är ganska svårt att skriva i landskapsläge eftersom den inte är slät på baksidan utan buktar ut litegrann. Detta innebär att den vickas medan man skriver. Jag vet inte om iPad Case tar bort detta, men annars ser jag det som en stor nackdel. Jag skulle inte bara nöja mig med att hålla i den och skriva med andra handen. I situationer där det finns ett bord (hemma, på jobbet) kan vi med fördel använda iPad Keyboard Dock, men den produkten är inte ultraportabel. Visserligen tar den inte stor plats i skolväskan (den sammanlagda vikten understiger säkerligen en ”vanlig” laptop), men den tar bort lite av idén med en tablet.
 • Flash: iPad stöder inte flash. Hej då flashspel, surfande på vissa sajter eller streaming videos från t ex SVT Play (om appen inte godkänns) eller Megavideo. Vi är, precis som med iPhone och iPod touch, bundna till AppStore (eller Cydia).
 • USB: iPad saknar USB-port(ar). Det innebär att du inte kan koppla in din USB-mus, din kamera, ladda iPhone osv. Jag förstår att de valde att ta bort portarna för att kunna göra en så tunn tablet som möjligt. Om jag är på resande fot är tunna, lilla och lätta i Pad perfekt. Men jag kan inte föra över bilder från min digitalkamera eller från min iPhone. Jag behöver en adapter (= mer saker att släpa på).
Jag har ovan redogjort för några av iPads problem enligt mig. Dessa punkter kanske inte spelar någon roll för dig, det beror helt på hur du tänker använda den. Ska du ha den för att surfa, lyssna på musik, chatta, se på film, spela spel eller läsa böcker och endast göra en sak åt gången- då kanske iPad är maskinen för dig.

Trots att iPad har en del negativa aspekter finns det positiva möjligheter:

 • Bokindustrin kommer att växa och få in pengar på ytterligare ett sätt. Jag hoppas att vi kommer kunna köpa svenska böcker i iBooks. Då kommer Amazon Kindle ha svårt att slå igenom på den svenska marknaden.
 • Tjänster som erbjuder hyrfilmer via streaming har ytterligare en plattform på att kunna tjäna pengar på. De skulle kunna skapa en applikation i AppStore och ta betalt via ”in app purchases”. Detta gäller såklart alla tillverkare av apps: fler enheter med AppStore= mer pengar.
 • Tidningar kommer kunna lansera digitala prenumerationer. Personligen tycker jag svenska tidningar är för dyra, men om priset går ned och jag kan läsa tidningar/tidskrifter på mina datorer kanske jag nappar på deras erbjudanden.
 • Vi kommer behöva tillbehör. Skydd, adaptrar, kablar- you name it, we ned it. Ytterligare ett sätt för tredjepartstillverkare att tjäna pengar på.
 • Konsumentkulturen frodas och behov skapas som aldrig förr. Istället för att dra upp en ”tung” laptop kan vi nu elegant dra upp en iPad. Vi behöver inte ha bord på tåg eller bussar för att surfa med den.
Apples iPad kan revolutionera vårt användande av datorer. För mig fungerar iPhone bra för soff- och sängsurf, men är ibland lite för liten. Min Macbook blir istället för klumpig och tung ibland. Kommer vi börja läsa böcker och tidningar på datorn? Kommer spelandet utföras främst på iPad (till Nintendos och Sonys förtret)? Kommer vi välja den nya, läckra iPad:en istället för netbooks, som i princip är minilaptops? Jag tror att det kommer ta ett tag innan den stora massan förändrar sitt beteende och ser e-böcker och e-tidningar som det naturliga sättet på vilket man läser. Däremot har vi redan bevittnad iPhones framgång och det mobila surfandet. Vi kommer så småningom få veta om Apple har skapat ytterligare ett behov hos oss, och om svaret på den frågan är ja, då innebär iPad en revolution.

Lästips:

iPad- en gigantisk iPhone med stora möjligheter! (Joinsimon) Apple iPad är ingen revolution (ännu) men berättade Steve Jobs allt? (Ohsohigtech) Nej, Apple kommer inte rädda medieindustrin. Det får vi klara själva. (Veckans Affärer)

Detta inlägg skulle publiceras den 29 januari, men jag såg idag (6 februari) att tidsinställningen missades av någon anledning).

Andra bloggar om , , , , , (Intressant?)

1 kommentar »

 • Lövgren skrev:

  Apple är som alltid långt fram i fältet med ny teknik, personligen tror jag att iPad kommer att bli en flopp. Om det handlar om tillgänglighet och att det är lätt att använda, så kommer det att dyka upp andra saker framöver. Personligen tror jag att andra aktörer kommer att kunna agera på en mindre skala och utveckla konkurrerande produkter: Fujitsu, Motion Computing, Acidon, HP och Toshiba etc.

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................