Start » Mobiltelefoner » Välj rätt mobiltelefon/smartphone [köpråd]

Välj rätt mobiltelefon/smartphone [köpråd]

11 december 2009 1 kommentar

Inför ett inköp av mobiltelefon finns det mycket att tänka på. Smartphones och traditionella mobiltelefoner spottas ut på marknaden och det är svårt att hänga med. iPhone 3G, iPhone 3GS, HTC Hero, Motorola Droid, Sony Ericsson Xperia X10, Nokia N900, Nokia N97, HTC Tattoo… Listan kan göras lång och för många är det ett problem. Vilken telefon är egentligen bäst?

Denna fråga kan ingen svara på, eftersom den är personlig. Vill du ringa och SMS:a kanske du inte ska köpa en avancerad mobiltelefon för 5000 kr. Ska du surfa, se på film och skriva anteckningar kanske du inte ska välja Sony Ericsson W595. Men, vem är jag att säga att du inte kan se på film och surfa med W595:an? Klart du kan, men jag skulle inte rekommendera det idag.

Att välja mobiltelefon är svårt idag. Särskilt om valet baseras på andras rekommendationer och recensioner. Vi som driver teknikbloggar skriver ofta om nya smartphones (exempelvis de jag nämnde i början av artikeln). Vi lägger inte ned så mycket tid på mobiltelefoner som körs med gamla operativsystem och är allmänt förlegade (sett till marknadens utbud). Om du är intresserad av att köpa en ny mobiltelefon och googlar runt lite kommer du säkert att hamna på någon av våra bloggar. Nu talar jag för mig: Jag är så pass nördig att jag vill ha det mest intressanta (oftast nyaste) till det bästa priset. Det innebär att jag inte kan betala hur mycket som helst för en ny telefon, men köper den bästa för de pengarna jag kan lägga.

Ett tips är att gå till affären och testa telefonen innan du köper den. Då får du åtminstone en aning om hur den presterar och känns i handen. Det finns några saker du kan fundera på så att du köper rätt telefon för dig:

 • Vill du ha tillgång till ett stort utbud av program att installera på mobilen?
 • Vill du surfa på internet? Kanske blogga, läsa tidningen, hänga på Facebook och kolla upp grejer på Wikipedia?
 • Är det viktigt att kunna surfa via WiFi? Då kan du t ex använda internet via hemmets, jobbets eller skolans trådlösa nätverk.
 • Hur vill du skriva med telefonen? Virtuellt tangentbord, fysiskt tangentbord eller ”traditionella” knappar och T9?
 • Hur ska telefonen se ut? Ska det vara en candybar, clamshell (vikbar telefon), slide (med en lucka som glids ut) osv?
 • Vilka funktioner vill du ha? Bra kamera? Videokamera? GPS?
 • Vill du kolla på film?
 • Hur stor skärm vill du ha? Ska du surfa, skriva och kolla på film är det bra att ha en större skärm.
 • Är du villig att köpa telefonen med abbonemang och få en förhöjd månadskostnad i utbyte mot att betala lite eller inget alls vid köptillfället?
 • Hur mycket får din nya mobiltelefon kosta?

Measy är en webbtjänst som hjälper dig att välja rätt mobil genom att göra några val. När du har gjort dessa kommer du få ett förslag på en mobiltelefon som kan passa dig. Telefonen kan få max 100 poäng i varje kategori. Dessa rekommendationer baseras på recensioner som i sin tur inte är objektiva- men de kan leda dig i rätt riktning: en ny mobiltelefon.

Measy (via MobileCrunch) är inriktad på den amerikanska marknaden, men du kan säkert ha nytta av tjänsten i alla fall. Du kan även söka efter netbooks, digitalkameror, digitala systemkameror och HDTV. Observera att kategorin ”smartphones” infördes idag så det finns ännu inte ett stort antal telefoner i databasen. Telefoner som inte ännu är lanserade som Nokia N900 finns inte heller.

Testa Measy genom att välja ”by taking a quiz”. Om du har bestämt dig för en Android-telefon finns det ett schema över de flesta här. Där kan du se vilken version den har, tangentbord, mått, vikt, kamera, processor och lanseringsdatum (gäller antagligen för USA).

Andra bloggar om , , , , , (Intressant?)

1 kommentar »

 • begagnad skrev:

  Om du har begränsad budget så går det alltid att köpa begagnad mobil. På iPhone-Sverige.se kan du köpa begagnade iPhones. iPhone är helt klart den bästa mobilen om du frågar mig :)

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................