Start » Apple, Artiklar, Mac OS X, Mjukvara, Tips » Macskola- guide för nybörjaren [lär dig Mac OS X Leopard]

Macskola- guide för nybörjaren [lär dig Mac OS X Leopard]

1 april 2009 11 kommentarer

macbook_air

Jasså du har nyss köpt en Mac? Trevligt! Men du vet inte riktigt hur det funkar? Lugn, vi ska gå igenom det i min guide till Mac för switchers (en person som lämnar Windows för Mac OS X). Guiden är skriven i två delar så att det inte ska bli för mycket att ta in. Om du känner att du behöver hjälp med något särskilt efter min guide kan du kontakta mig så försöker jag hjälpa dig så gott jag kan eller läsa Apples Supportsidor. Annars kan du bege dig till några Macforum: Macworld, 99mac eller Mac-avdelningen på Flashback. Nu kör vi! (Du kan surfa vidare till Macskola del 2 om du vill ha tips på de bästa programmen för Mac).

Mac fungerar lite annorlunda mot Windows. Egentligen borde jag skriva OS X, eftersom operativsystemet som Apples datorer använder heter just OS X. Den nuvarande versionen är Leopard och motsvarar Windows Vista- i egenskap av de nyaste operativsystemen. Här är några av de största synliga förändringarna i OS X jämfört med Windows:

 • Högerklick ser annorlunda ut- för att högerklicka utan extern mus: control+klick, klicka på musplattan med två fingrar eller två fingrar på styrplattan+klick med knap
 • Ingen programpanel– genom att använda cmd (⌘)+ tab (–>|) kan du se dina öppna program. Likaså genom att titta på din dock och leta efter vita prickar.
 • Ingen startmeny– i en Mac använder du istället docken eller Spotlight (mer om detta senare) för att öppna program. Vissa använder Quicksilver för att öppna filer och program.
 • Kryss betyder inte avsluta– i fönstrets övre vänstra hörn finns tre bollar/prickar. För du musen över den vänstra ser du ett kryss. Klickar du på det avslutas inte programmet, det minimeras bara. För att avsluta väljer du ex iTunes i menypanelen högst upp och sedan ”Avsluta iTunes”. Du kan också använda kortkommandot cmd+q.
 • Byt inte namn på hemmappen (läs mer hos Apple)
 • CMD, ⌘ (Command)= ctrl: I Windows används CTRL (control) för att genomföra viktiga uppgifter, t ex CTRL+C för att kopiera. I OS X är det CMD (⌘) som är den viktiga tangenten.
 • Antivirusskydd- vissa påstår att man ska ha det medan andra inte kör med det.
När du har startat datorn så möts du av en vacker bakgrundsbild och en dock (programpanel). Docken i OS X är början till det mesta och kan ses som en programmeny. Där hittar du många av de installerade programmen, bland andra:
 • iPhoto
 • Safari
 • iCal
 • Adressbok
 • iTunes
Du kan givetvis ta bort program från docken, eller lägga till.

Anpassa docken i Mac OS X

För att ta bort ett program från docken högerklickar du på det och väljer ”Ta bort från dock”. Du kan också klicka på ikonen du vill ta bort, dra ut den från panelen och släppa.

Vill du istället lägga till ett program så drar du programfilen (som borde ligga i mappen ”Program”) till docken och släpper ned den. Det går jättebra att byta plats på ikonerna. Klicka på ikonen i fråga, håll musnappen nedtryckt, dra den dit du vill ha den och släpp!

Vill du ändra utseendet på docken finns det många ”hacks”, men vi går igenom det grundläggande. Klicka på äpplet i det vänstra hörnet, välj ”Systeminställningar” och sedan ”Dock” som ligger under rubriken Personligt. Nu kan du ändra storlek på docken och ”zoomningsgraden” när du för musen över en programikon genom att dra reglaget.

Du kan placera docken på skärmens nedkant, till vänster eller till höger. Ytterligare en viktig inställning är om docken ska gömmas eller inte. Om du väljer att gömma den syns den inte förrän du pekar med musen där docken finns, oftast på skärmens nedkant. Om du vill kan du alltid ha docken synlig.

Spotlight

Du kommer säkert ihåg Windows sökfunktion. Den är ganska dålig, eller hur? Det är annat än vad man kan säga om Macens sökverktyg som kallas Spotlight. Titta i det övre högra hörnet så ser du ett förstorningsglas. Det är Spotlights ikon. Om du klickar på den så kan du söka efter program och filer. Vill du söka efter Safari (webbläsaren) kan du börja med att skriva in ”S” och du ser hur resultat filtreras bort. Skriver du istället ”SA” ser du ännu färre alternativ. När du ser Safari i listan kan du med nedåtpilen markera det resultatet. Klickar du nu på ”enter” öppnas programmet. Smart va?

För att effektivt kunna använda Spotlight bör du ha ett kortkommando för funktionen, så att det räcker att trycka ned ett par tangenter för att öppna upp Spotlight-rutan. För att ställa in ett kortkommando gör du så här:

 1. Öppna Systeminställningar
 2. Välj tangentbort och mus
 3. Leta efter texten ”Spotlight”
 4. Bredvid ”Visa Spotlight-sökfältet” ser du det nuvarande kommandot. Gillar du det inte kan du välja ett eget.
 5. Dubbelklicka på kommandot och tryck in de tangenter du vill använda.
 6. Klart! Testa ditt kommando.

Mitt kortkommando är CMD+SPACE (blanksteg/mellanrum). Jag startar de flesta programen genom att anväda Spotlight; jag tycker det är smidigare än att använda musen och docken.

Med Spotlight kan du också använda dig av booelesk sökning (med strängar som ”OCH”, ”INTE”, ”ELLER”). Sökfunktionen fungerar också som en miniräknare- mycket behändigt för dig som inte är bra på huvudräkning. Det är bara att skriva in det du vill beräkna, t ex ”3*44” eller ”712/4” så dyker resultatet upp!

Finder

Finder är som en filhanterare, men säkerligen en snyggare variant än vad du är van med. Du kan bläddra bland dina filer i listvy, ikonvy, Cover Flow (en bild på filen, t ex ett foto i din fotomapp, eller ett skivomslag till ett musikalbum) osv. Utforska Finder! Mycket bra är överblicksfunktionen som låter dig se filerna som de ser ut. Du kan alltså se ett specifikt Worddokument utan att öppna det, titta på en film eller lyssna på en låt. Detta går du genom att markera filen och klicka på ögat i den övre delen av Finders fönster eller via kortkommandot CMD+Y.

Spaces

6 program öppna, fönster på varandra och en allmän röra? Känner du igen dig? Då ska du använda Spaces. Med Spaces kan du skapa flera skrivbord att placera alla fönster på- allt för att arbeta lättare och mer distraktionsfritt. Kanske du vill ha ett skrivbord med textdokument och ett annat roligare skrivbord med chatt och webbläsare? 1. Öppna Systeminställningar 2. Välj Exposé och Spaces under Personligt. 3. Nu kan du aktivera Spaces och bestämma antal arbetsområden. Du kan även ställa in kortkommandon för att snabbt förflytta dig mellan dina Spaces.

Byta skrivbordsunderlägg

En av de första saker man brukar göra när man fått en ny dator är att byta skrivbordsunderlägg, wallpaper. 1. Högerklicka på skrivbordet 2. Välj ”Ändra skrivbordsbakgrund” 3. Välj någon av standarsbakgrunderna eller lägg dit din egen 4. Tryck på plustecknet och lägg till den bilden/de bilderna/den mappen du vill använda 5. Välj den specifika bilden 6. Ska bilden fylla skärmen, vara centrerad eller anpassad? Välj i rullisten!

Internet

Har du trådlöst internet är det mycket enkelt att lägga till det i din Mac. Först och främst ska vi se om ditt trådlösa nätverkskort är aktiverat. Klicka på AirPort-ikonen (se bild ovan). Sätt på nätverkskortet och leta efter ditt nätverksnamn. Ange eventuella uppgifter. Svårare än så är det inte. Det bästa med AirPort är att du är online inom några sekunder, oavsett om du har startat datorn eller väckt den ur vilo/vänteläge.

Använder du istället internet via kabel är det bara att stoppa in kabeln och börja surfa!

Jag hoppas att du har lärt dig någonting i den första delen av min Mac-guide. Saknar du något? Lämna då en kommentar. Häng med till del två av min Macskola!

Andra bloggar om , , , , , , , , , , , ,

11 kommentarer »

 • Andreas Johansson skrev:

  Grymt! Tack för en underbar guide!

  Skulle gärna vilja se en liten guide på olika program som bara finns i windows och ett alternativ på programvara hos Mac.

  Andreas Johanssons senaste inlägg:Nya affilitesidor

 • Mary (author) skrev:

  Tack för kommentaren! Håll utkik efter del 2 så kommer du nog får lite mer tips på det du frågade efter..

  Marys senaste inlägg:Macskola- guide för nybörjaren [lär dig Mac OS X Leopard]

 • Macskola- guide för nybörjaren [del 2] - Scary Marys blogg skrev:

  […] är det dags att fortsätta Macskolan- guiden för nybörjaren. I den förra artikeln lärde vi oss små skillnader mellan OS X och Windows: hur man anpassar […]

 • Renée skrev:

  Jag fick en mac idag. Fattar bokstavligt talat INGENTING, haha sitter här och är skit sur. Hur fixar man mappar att ha sina bilder i osv? Ska man ladda ner spotify som vanligt eller? Tacksam för svar :D

 • Scary Mary (author) skrev:

  @Renée: För bilder finns programmet iPhoto. Importera alla dina bilder dit så kopieras bilderna till iPhoto-mappar. För att installera ett program drar du programikonen, den som du nyss laddat hem, till mappen ”Program” som finns i mappen ”Macintosh HD”. Alltså, installationsprocessen är annorlunda i en Mac. I Windows öppnas en installerare och du måste klicka på ”OK” en massa gånger. I Mac räcker det med att dra det nedladdade programmet till programmappen. Ladda ner Spotify här: http://www.spotify.com/se/download/mac/

  Med alla program fungerar dra och släpp-metoden, alltså markera en fil och släpp den där du vill ha den.

 • Mimmi skrev:

  är en mac värt priset?

 • Sara skrev:

  Hej! Jag har två skrivbord jag kan bläddra i mellan. Men jag undrar om man kan ha olika skrivbordsbakgrund på de två skrivborden eller måste man ha samma på båda? Tacksam för svar!

 • Scary Mary (author) skrev:

  @Mimmi: Ja, det tycker jag absolut. En Mac är dyr vid inköp, men den håller i flera år. Batteriet är väldigt bra och även fast min Macbook är över 3 år gammal är den inte alls lika seg som många andra PC efter ett par månaders användning (med fel OS…)

 • Scary Mary (author) skrev:

  @Sara: Svaret på din fråga är både ja och nej. Denna funktion är inbyggd i Lion. Så om du har Lion är det bara att köra på. Sitter du på (Snow) Leopard (som jag gör) är det inte inbyggt i systemet. I stället får du då leta reda på något tredjepartsprogram som fixar det. Tidigare fanns SpaceSuit men jag hittar inte det programmet längre. Jag hittade däremot Hyperspaces som har en hel del funktioner, bland annat den du frågade efter. Programmet kostar men det finns en demo som låter dig skräddarsy 3 skrivbord.

 • Angelica skrev:

  En gammal guide men ack så användbar! Tusen tack för detta, det var precis vad jag letade efter, mycket lättläst och lättförståligt. DEt blir garanterat en macbook i veckan nu :) Tack Tack!

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................