Start » Mikroblogging » Mikroblogg, inte ”microblogg”

Mikroblogg, inte ”microblogg”

29 januari 2009 Inga kommentarer

Mikroblogging har fullkomligt exploderat de senaste veckorna. Bloggvärlden har tillsammans med de större tidningarna skrivit spaltmeter om det ”nya” fenomenet. DN har skrivit om Jonas Lejon och hans Bloggy. Expressen skrev om mikroblogging och Erik, samt mikroblogging och Annika Lantz.

Jag kommer inte ihåg när jag fixade ett konto på Twitter, men det var längesen. Det fanns nästan inga svenskar på Twitter då. I höstas fixade jag ett konto på Bloggy. Säkerligen har många av mina läsare funnits där ett tag. Däremot tror jag att de flesta håller med mig när jag säger att antalet svenskar på Twitter och användare på Bloggy har ökat ”lavinartat” den sista tiden. Detta är givetvis roligt, inte minst för mikrobloggsanvändarna och skaparna.

Eftersom ordet ”mikroblogg” ligger på allas läppar idag, kan man undra hur det skrivs. Via Mikroblogg.se läste jag att Språkrådet har listat nyfödda ord under 2008. ”Mikroblogg” är ett av dem. Inte ”microblogg”, som jag har använt.

Språkrådet har på sin lista fått med flera intressanta ord: Bloggbävning som innebär att många bloggar skriver om samma ämne. Geotaggning med innebörden att bilder förses med exakta positioner, så man på en karta kan se var bilden är tagen. Minidator– en liten bärbar dator. Kallas även mini-pc och pyttedator.

Läs mer om mikroblogsexplosionen hos Joinsimon.

Följ mig på Bloggy eller Twitter.

Andra bloggar om , , , , , , , ,

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................