Start » Facebook » Allt om nya Facebook: Timeline, ticker, smart lists, apps mm

Allt om nya Facebook: Timeline, ticker, smart lists, apps mm

23 september 2011 5 kommentarer

De senaste dagarna samt under F8 (Facebook Developers Conference) har en rad nyheter som kommer förändra Facebook presenterats. Nu mer än tidigare kan man prata om att ha hela sitt liv på Facebook. Bilder, åsikter, musik, tankar, livserfarenheter, sjukdomar, jobb, förhållanden, uppbrott och mycket mer får nu sin tydliga plats på Facebook. Klicka för att se större bilder.

Bild på Facebook Timeline (tidslinje)- profilen

Timeline

Här samlas dina viktigaste händelser, bilder, platser, vänner och annat från födseln fram till nu. Högst upp i din timeline kan du välja att infoga en bild. Detta är inte profilbilden (som du fortfarande har kvar), utan en annan bild, ett slags albumsomslag. Du kan lägga till andra viktiga livshändelser som när du fick ett jobb, tog examen, förlovade/gifte dig, blev förälder, förlorade en nära anhörig, flyttade, köpte bostad, opererade dig, lärde dig ett språk, reste mm- du väljer själv vad du vill dela med dina vänner. I rutan som dyker upp skriver du in vad, med vem, när och en beskrivning (frivilligt), sedan dyker händelsen upp i din tidslinje (se bilder nedan). Bild på hur man tar bort uppdateringar i tidslinjenBild på Facebook timeline: Livshändelser- förhållanden

Bild på Facebook Timeline (tidslinje): Livshändelse- lära sig ett språk

Till höger har du en del av tidslinjen och där kan du snabbt navigera dig vidare till vissa delar av ditt liv. ”Nu” är i princip som loggen men ju längre bak du går, desto färre händelser visas. Här försöker Facebook välja ut de viktiga.

Facebook timeline (tidslinje): Stjärnmärkning Genom att stjärnmärka ett inlägg expanderar det snyggt och tar upp hela kolumnen istället för en box.

Bild på Karta med incheckningar från Facebooks tidslinje

Jag gillar verkligen kartvyn i tidslinjen. Den visar cirklar med ett nummer inuti där numret=antal gånger man checkat in/postat en uppdatering med bifogad position. Du kan gå tillbaks och se var du har varit, t ex i december 2010.

Hur Facebook avgör vad som är viktigt vet vi inte än, men man kan anta att de lär sig allt eftersom. Du kommer dock ha inflytande: du kan gömma, ta bort och visa händelser så din timeline innehåller det som är viktigt för dig.

Din tidslinje innehåller också apps, den avdelningen summerar din appaktivitet istället för att publicera enskilda poster. Använder du t ex Runkeeper på Facebook kan en sammanfattning av din motion synas.

Det jag uppskattar mest med Timeline är att läsa andras gamla logginlägg som man glömt bort.

Gilla får konkurrens

Facebook introducerar Gestures, så du kommer kunna göra annat än att bara ”gilla”. Knappar för ”Listened”, ”Watched” och ”Read” kommer lanseras. Faktum är att ”har lyssnat” och ”lyssnar” redan finns.

Facebook Ticker

För att meddela dig om mindre nyheter har Facebook infört en så kallad ticker. Där hittar du kommentarer, vänners statusuppdateringar, vänners aktiviteter och händelser mm. Uppdateras i realtid och placerar sig ovanför chatten om chatten är utfälld.

Bättre integration med appar

Bild på Facebook timeline: Apps- Spotify

Appar+Facebook=sannare än någonsin. Exempel: Lyssna på en låt i Spotify och dina vänner ser det och kan lyssna på låten tillsammans med dig. Starta/pausa en låt i Spotify från Facebook. Du kan ta bort enstaka låtar från din tidslinje om du skäms över dem, du kan också hindra Spotify från att publicera inlägg på din tidslinje. Det jag tycker är riktigt coolt med detta är att det hela blir ungefär som Last.fm. Du kan se vad du lyssnat på när. Nu borde det bara finnas en Last.fm-import.

Bild på Facebook timeline: Spotify- låtar jag lyssnat på Bild på Facebook tidslinje: Topplistor på Spotify

Viktigt för dig att veta är att om du godkänner en app kommer det du gör publiceras direkt på din tidslinje. Det gäller allt (låtar, artiklar). Det kan skapa problematiska situationer (t ex du läser tidningsartiklar med titeln ”Så konfronterar du chefen […]” eller ”Så här berättar du för din partner att du vill separera”.

Fler nyheter

 • Top story: I stället för dagens alternativ ”Toppnyheter” och ”Senaste” kommer vi få ”Top stories”, d vs de uppdateringar som anses vara mest intressanta. Andra uppdateringar hamnar under.
 • Smart lists: Nya vänlistor har kommit och de är nu smarta. Du har fått fyra listor: Arbetskamrater, familj, skola och område (staden du bor i). Om du angett ett företag som din arbetsplats, och 4 av dina vänner har samma arbete, då kommer dem vara med i din lista ”Arbetskamrater”. Automatiskt. Du kan självklart ta bort och lägga till vänner manuellt. Det är också möjlight att slå ihop listor så du slipper ha dubletter. I nyhetsflödet kan vi se att Facebook har lånat från Google + cirklar: Genom att välja en vänlista filtrerar du nyhetsflödet och ser bara uppdateringar från de vänner som ingår i listan.
Här kan du se hela keynoten:
f8live on livestream.com. Broadcast Live Free
Vad tycker ni om nya Facebook? Jag måste säga att jag är positivt överraskad av tidslinjen- nu är det lätt att läsa gamla inlägg. Och profilen har blivit riktigt snygg tack vare albumsomslaget samt möjligheten att Mer om nya Facebook: Webbhjälp, PC för Alla, DN och PC för Alla.
Andra bloggar om , , , , (Intressant?)

5 kommentarer »

 • Mimmo skrev:

  Jag som är en social media addict kan inte vänta tills jag får detta på min Facebook.. Ser kanon ut och det blir ju bara bättre ock bättre. :)

 • matz ridderstrom skrev:

  Hejsan!

  Vill bara säga att jag HAAAAAAAAAAAAATAR den maniska statusuppdateringen som dyker upp i en lista ovanför chatten….och inne på sidan när chatten är nere…..jag bryr mig inte ett skit om att mina vänner gillar ngt, lyssnat på något, kommenterat något……och med aktiva FB vänner tickar denna jävla lista på med raketfart…..aaaarrrg!!!! Hur bli man av med skiten????

 • ÖBERG skrev:

  Jag det precis motsatta problemet, alla mina vänner har fått tickern men inte jag, och detta har varit en funktion jag verkligen har sett fram emot. Har letat efter ett sätt att få fram den, men utan resultat. Någon som vet hur man gör? :)

 • Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet skrev:

  Facebook Timeline – så aktiverar du det på din profilsida…

  På F8-konferensen för ett tag sedan presenterade Facebook sin nya tjänst Timeline, som gör om din profilsida till en tidslinje över ditt liv på Facebook. Tjänsten är ännu inte officiellt lanserad i Sverige, men det går att aktivera den genom ett litet,…

 • RObert skrev:

  Hur fan i helvete kan detta vara något bra? Ska Facebook, datorn och allas jävla statusuppdateringar få styra allt nu? Vad fan hände med att hålla något privat? Hela ens liv på en jävla facebooksida?! SKÄMTAR NI MED MIG?! ÄR NI HJÄRNDÖDA SOM INTE FÖRSTÅR ATT DETTA ÄR GALET!! Självklart använder jag Facebook, för det ”nödvändiga” som att chatta med vänner och planera event. Men varför i helvete ska Facebook bli LIVET??!?!! Hur kan ni vilja ha mer skit, mer uppdateringar, mer Tickers och mindre privatliv? Facebook är ett stort jävla helvete, som nu även integreras med applikationer som Spotify, reklamfilmer, telefoner och för fan ALLT!

  Det är inte längre ett verktyg, utan ett otyg. Inte fan vill jag vara kvar om jag inte ens kan redigera mina inställningar tillräckligt för att hålla privata delar PRIVAT.

  Google får större och större mark att breda sig ut för, inriktad reklam och tillgång till i princip allt du sökt på sen du började nätet – räcker inte det? De flesta verkar inte förstå vilket imperium detta är, och hur pass stor makt google har – i princip överallt. De utvecklar Android, de utvecklar YouTube, de utvecklar skit – och mer och mer integreras till datorn.

  Håll avstånd. Naiva puckon som aldrig tänker..

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................