Start » Internet » Populära streamingsajter nedstängda! [TVshack, Ninjavideo mfl]

Populära streamingsajter nedstängda! [TVshack, Ninjavideo mfl]

5 juli 2010 12 kommentarer

Sedan Ipredlagen trädde i kraft har många slutat ladda ner olagligt material som musik, filmer och mjukvara. Lagliga alternativ som Spotify har fått mycket stor framgång. Det så kallade filmens Spotify, Voddler, har fått mycket plats i media och på bloggar. Tyvärr visade det sig att Voddler inte alls är som Spotify för filmer. Utbudet är ganska dåligt, det är lång reklam och programvaran funkar inte på Linux.

Gällande TV har alla stora svenska tv-kanaler tagit sig i kragen och lanserat webb-tv (Playkanaler) där många program som sänds på TV kan hittas.

Problemet, som jag ser det, handlar om filmer och tv-serier. Det är dyrt att gå på bio. Gällande hyrfilmer måste man vänta på att de släpps, och när de väl blir tillgängliga är det är jobbigt att hyra film i vanliga butiker. Tjänster som Lovefilm och Headweb låter oss beställa och se filmer via datorn, men vi måste ändå vänta på att filmerna släpps.

Utländska (främst populära amerikanska) TV-serier når ofta svenskarnas TV via kanaler som TV3, Kanal 5, TV4 och SVT. Men som vanligt måste vi vänta. Vissa program har kort väntetid som fd Lost, Desperate Housewives medan andra serier är många avsnitt efter.

Trots de svenska playkanalerna finns det i Sverige inget riktigt bra, helt lagligt alternativ som t ex Hulu.

Därmed har streaming blivit populärt. Det innebär att du tittar på en film eller tv-serie direkt från en videosajt. Du laddar alltså inte hem en fil via torrent, DC eller något annat. YouTube-videos streamas, till exempel. Därför är det inte olagligt att se på TV-serier via streaming.

De så kallade piratstreamingsajterna tillhandahåller länkar som pekar vidare mot upphovsrättsskyddat material som TV-serier och filmer. Nu har några av de största streamingsajterna stängts ned. Det är amerikanska myndigheter som har gått hårt fram mot dessa sajter. Enligt Webbfeber har USA:s vicepresident sagt att ”den amerikanska regeringen kommer att göra allt mer för att klämma åt sajter som erbjuder upphovsrätts-skyddat material […]”.

De beslagtagna sajterna är bland andra TVshack.net, ThePirateCity.org och Ninjavideo.net. Enligt myndigheterna hade (alla) sajterna 6.7 miljoner besökare i månaden.

Jag tänker att USA med nedsläckningen av dessa sidor vill visa var skåpet ska stå och sätta hårt mot hårt. Jag tror dock inte att det kommer ha någon större betydelse eftersom det fortfarande finns många bra streamingsajter kvar, och det kommer sannolikt ploppa upp allt fler.  Till exempel var TVshack inte borta länge, de kan redan nu hittas med toppdomänet .cc, med allt innehåll som de tidigare hade.

Vad tycker du? Var det rätt att stänga ned dessa sajter?

Andra bloggar om , , , (Intressant?)

12 kommentarer »

 • Anton skrev:

  Var finns tvshack nu!?

 • Scary Mary (author) skrev:

  Med toppdomänet .cc

 • kicka skrev:

  Vad heter tvshack nu?? hade varit nice att få addressen !

 • Johnny skrev:

  TV Shack finns på http://www.tvshack.cc

 • Marcus skrev:

  http://tvshack.cc/ there you go!

 • adde skrev:

  Tja! Vad är det för andra populära streamingsajter som du skriver om? Vill gärna veta vart man kan se de senaste TV-släppen.

 • Scary Mary (author) skrev:

  Adde: Det finns många, t ex TVshack & Yidio- de klarar du dig långt på!

 • Chippen skrev:

  Det spelar ingen roll hur mycket dom kämpar emot nedladdning eller streeming! Det finns alltid någon i världen som kan fixa till nya sidor eller starta nya… Och kryphål finns det i alla lagar.

 • Molleyn skrev:

  Ninjavideo utkämpar just nu ett slag mot filmindustrin, ett av vad som lär bli många, många fler och drabba alla som använder streaming om bolagen vinner. Det är ganska mycket David vs Goliat och den som vill veta mer eller hjälpa till får extremt gärna gå in på Ninjavideos forum. Man kan visa sitt stöd, donera en tia till rättshjälpsfonden eller köpa en tischa från butiken på CafePress: http://www.cafepress.com/saveninjavideo (designade av ninjamedlemmar, pengarna går till försvarsadvokater). Puss!

 • TVshack.cc nedstängd! skrev:

  […] somras stängdes de populära streamingsajterna TVshack, Ninjavideo och The Pirate City ned. Kort därefter dök TVshack upp igen, under […]

 • ma skrev:

  Helt fel politik att stänga ner sajter som bara länkar till själva video-sajten; -borde ju ej vara olagligt att länka! Dessutom borde streaming alltid vara tillåten (t sk fr att ladda ner o sen upload)… Se vidare länkar som: 1) fastpass.ms ;2) surfthechannel ;3)watch-series ; mas senaste blogginlägg: Playful kittens in kitchen wrestling with and fighting the vacuum cleaner

 • Chippen skrev:

  Det är en tunn linje mellan att vara laglig/olaglig i upphovsskyddat material via just streeming… Men om man länkar så hjälper man ju till att sprida upphovsskyddat material. Men USA ska alltid visa sej störts bäst och vackrast. Vilket är så jäkla fel!!!

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................