Start » Google, Webbapps » Google Reader- en bra rss-läsare!

Google Reader- en bra rss-läsare!

25 februari 2008 1 kommentar

Google Reader

Läser du många olika bloggar kan det vara tidskrävande att knappa in bloggadresserna i adressfältet varje gång du vill besöka bloggen. Använd istället en RSS-läsare och prenumerera på RSS-flöden. Med andra ord innebär det att istället för att surfa runt på alla bloggar du läser för att se om de är uppdaterade, så använder du en särskild webbtjänst/program som samlar alla bloggar. När du är inloggad kan du på din sida eller i ditt program ser du vilka bloggar som är uppdaterade. Smart och väldigt tidsbesparande!

Vill du lära dig mer om RSS? Kolla då in artikeln Vad är RSS?

RSS-läsare

Det finns två populära typer av RSS-läsare: Webbaserade dito eller fristående program.

När det gäller webbaserade RSS-läsare finns det ett par starka alternativ, främst Google Reader, och Bloglines. Jag har använt mig av Bloglines under en tid men föll senare för Google Reader.

Google Reader

Jag tycker om den enkla designen och integrationen med Googles övriga tjänster. När du loggat in på en av Googles tjänster har du tillgång till hela ditt Google-konto. Du kommer åt alla tjänster utan inloggningar och hittar Reader, Picasa, Gmail, Dokumet-länkar högst upp.

I Google Reader kan du gruppera bloggar (t ex ”jobb”, ”Mac” eller ”mode”). Du ser självklart antal oläst inlägg så länge de inte överstiger tusentalet då ”1000+” visas. Sökfunktionen i Google Reader fungerar väldigt bra. Stjärnmarkeringen kan jag inte leva utan: Om jag läser ett inlägg som är extra viktigt eller som jag vill återkomma till klickar jag på den gula stjärnan och inlägget kopieras till dina stjärnmärkta inlägg. Det går även bra att sprida artiklarna till andra sociala nätverk som Facebook och Twitter.

Bloglovin

Bloglovin är en svensk populär tjänst som samlar dina favoritsidor på ett ställe. Skapa ett konto och lägg till dina favoritbloggar. I fortsättningen behöver du bara besöka Bloglovin för att läsa dina bloggars inlägg.

Personligen är jag inte så förtjust i Bloglovin utan föredrar Google Reader. Men för den som vill ha ett enkelt gränssnitt och lite ”community”-känsla kan Bloglovin passa bra!

RSS-program

I min iPhone och iPad är det Reeder som gäller. Reeder är en sjukt snygg app med stilren och enkel design. De huvudsakliga funktionerna finns, som stjärnmärkning och delning på sociala nätverk och Instapaper.

Jag hoppas att du har fått lite kläm på vad RSS-läsare är och väljer att prenumera på min blogg.

Mer om Google Reader:

1 kommentar »

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................