Start » Webbapps » 4 sätt att skapa web clips- klipp ut de delarna av en webbsida du vill spara!

4 sätt att skapa web clips- klipp ut de delarna av en webbsida du vill spara!

27 juni 2008 Inga kommentarer

Händer det att du surfar runt på nätet och upptäcker en intressant sida? Det finns i dessa fall en mängd sätt att spara denna sida på. Jag har tidigare skrivit om bokmärkning med del.icio.us, och om sparande av intressanta sidor med Readbag, Read it Later och Taboo. Alla dessa sätt är enligt mig bra sätt att spara sidor på, men om man bara vill spara en del av en sida?
Då kan man använda sig av klippverktyg. Precis som en sax klipper i ett papper klipper dessa applikationer i webbsidor och låter dig välja vilka delar du vill spara.
Clipmarks grundar sig på ett Firefox-tillägg. När du vill börja klippa klickar du på Clipmarks-ikonen till höger om adressfältet . Sedan är det bara att börja klippa. Bilder och stycken klipps enkelt genom att klicka med musen när den orange inramningen ramar in det du vill klippa. Det går även bra att klippa enstaka ord eller meningar. Det gör du genom att markera orden och klicka på ”clip it”:

När du har klippt klart dyker ett fönster upp där du kan välja titel, kommentarer och i vilken mapp dina webclips ska sparas i. Du kan även välja att posta klippet till en tredjepartstjänst (du måste dock ha gjort vissa inställningar innan, Clipmarks-konto-settings): del.icio.us, Friendfeed, Twitter, Facebook eller till din blogg. Du kan posta till dessa tjänster vid ett senare tillfälle också.

Dessa klipp sparas på ditt konto hos där de hamnar i en widget (se inläggets första bild). Här hämtar du tilllägget för Firefox.

clipclip är en tjänst som låter dig göra samma sak: spara delar av webbsidor som du hittar. Det fungerar som så att du markerar den text som intresserar dig, klickar på s bookmarklet, namnger, taggar och beskriver klippet och det är klart.

Google Notebook går väldigt bra att använda för att spara webklipp. Installera tillägget för (länk) och börja klippa och anteckna. Markera det du vill klippa, tryck på ”+” som dyker upp automatiskt när du markerar en text (om det är aktiverat) och urklippet sparas. Du kan även skapa kategorier och tagga dina klipp och anteckningar.

Evernote är ett av de bästa anteckningsprogrammen som finns, enligt mitt tycke. Förutom kategoriserade anteckningar har Evernote stöd för synkronisering mellan olika enheter, sök text i bilder, taggar och en massa andra coola funktioner. Jag har länge planerat ett inlägg om Evernote men det har aldrig blivit av. Häromdagen läste jag ett inlägg om just Evernote hos Ohsohightech och länkar därför dit för merinformation.

Poängen med att nämna i detta inlägg är klippfunktionen. Genom att använda sig av dess kan du spara antingen hela sidor eller utvalda delar.

Tycker du att det blir för många bookmarklets går det att organisera dessa. Läs mer om det här.


Intressant?

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................