Start » iPad, Programtips » 59 grymma iPad-appar du inte får missa

59 grymma iPad-appar du inte får missa

5 januari 2012 6 kommentarer

Uppdaterad 9/1/2012

Sedan jag fick min fantastiska iPad 2 har jag varit på jakt efter bra iPad-appar. Och jag har hittat massor! Som du kommer se kan många av apparna kategoriseras som ”nöje”, men flera som ”nytta”. iPad är ju både ett roligt och användbart verktyg!

Så här presenterar jag 59 fantastiska iPad-appar som jag använder.

Mina favoritappar för iPad

Reeder

Bild på Reeder för iPad

Detta är en snygg RSS-läsare som jag tidigare köpte till iPhone. När jag fick min iPad var Reeder självklart en av de första apparna jag laddade ner. Appen går i ljusgrått, låter mig dela artiklar till Twitter, Facebook, Instapaper, Evernote mm. De enda klagomålen jag har är att jag inte kan flytta bloggar till olika mappar samt avbryta prenumerationer (eller har jag missat hur man gör?). Reeder kostar 38 kr.

Flipboard Den första iPad-appen jag använde för att konsumera nyheter på ett snyggt sätt. Koppla ditt Twitter-, Google Reader-, Instagram-, Facebook- och Flickr-konto och kolla in bilder och länkar publicerade på de olika sociala nätverken i samma app. Du kan också prenumerera på större sajter som Engadget, TechChrunch, The Guardian och Al Jazeera. Flipboard är gratis.

Spotify Behöver väl egentligen ingen presentation. Spotify använder jag oftast på datorn och i min iPhone, men ibland även på iPaden. Precis som alla andra längtar jag efter iPad-versionen. Spotify är gratis men kräver prenumeration.

TuneIn Radio Mycket bra program för att lyssna på radio. Har stöd för favoritkanaler. Universal app. TuneIn Radio Pro kostar 7 kr, men det finns en mycket kompetent gratisversion är gratis.

Dropbox Tack vare Dropbox kan jag komma åt filer från datorn, iPhonen och iPaden. I like it! Eftersom jag bjudit in personer till Dropbox samt deltagit i olika tävlingar har jag lyckats roffa åt mig X antal extra gigabytes lagring så nu kan jag verkligen lägga ut alla viktiga dokument, böcker och andra filer. Dropbox är gratis.

GetGlue Socialt nätverk för film-, TV-, musik- och bokintresserade. Checka in när du konsumerar media, tjäna stickers, kommentera och få tips på filmer/böcker osv baserat på vad du gillar. Jag hade önskat bättre chattfunktioner- det är ju roligt att prata om en film medan man ser den. GetGlue är gratis.

Evernote Jag har många gånger skrivit om det fantastiska Evernote. Och på iPad blir det ännu bättre! Tack vare det nya tillägget Evernote Clearly för Google Chrome kan jag: 1. Läsa artiklar på datorn utan distrationer som sidofält och reklam 2. Klippa innehållet till Evernote och bara ta med texten och bilderna. Snyggt! Läs mer om Evernote: Evernote: din personliga databas [del 1] och Evernote: din personliga databas [del 2]. Universal app. Appen är gratis.

Wunderlist

Bild Wunderlist

To-do-app för iOS, Mac, Windows, Linux och Android. Snyggt och lättanvänt. Skriv inköpslistan på datorn, fortsätt på iPaden och bocka av varorna i affären på din iPhone. Du kan också dela listor med andra så dina barn/sambo/whatever kan lägga till det du glömt. Se min artikel Wunderlist: Superbra gratis, synkande todo-app för de flesta för mer information. Wunderlist är gratis.

iSwap Faces Rolig app som framkallar många skratt! Välj en bild och byt ansikten på människorna i den. Universal app. iSwap Faces kostar 15 kr men det finns en gratisversion.

Snapseed En av de bättre fotoredigeringsapparna för iPad. Universal app. Snapseed kostar 38 kr.

tv.nu Snygg tv-tablå som garanterat kommer få dig sluta köpa pappersversionerna varje vecka. En uppskattad funktion är att det lätt går att se hur mycket av programmet som gått. Självklart väljer du vilka kanaler som ska synas i tablån. Men vet ni vad? Jag skulle gärna betala 7 kr för att få bort reklamen! tv.nu är gratis.

IMDb En av världens mest använda sajter så appen behöver ingen närmare presentaion. Superbra att ha för att kolla upp filmer, skådespelare mm. Universal app. IMDb är gratis.

VLC Jag laddade ner VLC när den kom ut- och vilken tur att jag gjorde det! Appen finns inte längre i App Store. Det är bara att välja vilka videofiler som ska föras över till iPaden, ingen konvertering behövs. Till och med .flv funkar! Så vet du med dig att du har laddat hem den, installera den då på paddan!

Bluefire Reader Jag läser e-böcker jag lånat via biblioteket i denna app. Fungerar fruktansvärt bra! Appen kommer ihåg var jag slutade läsa, det finns nattläge och den är snabb. Universal app. Bluefire Reader är gratis.

Arla Köket Snygg app med många recept. Perfekt när inspirationen inte infinner sig… Arla Köket är gratis.

Arlanda Detta program gör det enkelt att hålla koll på avgångar och ankomster till och från Arlanda. Universal app. Arlanda är gratis.

Tripit

Bild på Tripit för iPad

Håller reda på resinformation som bokningsnummer, hotellbokningar, hyrbilar osv. Det fina är att man inte manuellt behöver knappa in all denna information, utan när bokningsbekräftelsen dimper ner i mailen vidarebefodrar man den till plans@tripit.com, sedan sköts allt automatiskt. För det mesta. Universal app. TripIt kostar 28 kr men det finns en gratisversion med reklam.

Skype Skype behöver ingen presentation… Används för videochatt med folk som inte har FaceTime. Skype är gratis men vill du ringa det fasta nätet och mobiltelefoner måste du ladda ditt konto med pengar.

imo instant messenger Bra app för att chatta via Google Talk, Skype, MSN, Facebook, Jabber m fl. Push-meddelanden skickas ut under en vecka efter att man stängt ner appen, det går att länka sina konton för snabbare inloggning, bilder kan skickas och man kan bläddra i chatthistoriken. Appen stöder också favoritkontakter och gruppchatt. imo instant messenger är gratis.

Facebook Den nya Facebook-appen för iPad är visserligen snygg, men jag är inte särskilt nöjd med den. Den är seg med att läsa in nya meddelanden och har flera problem. Trots det använder jag den (tillsammans med Facebook.com i Safari) och hoppas på uppdateringar som löser problemen Universal app. Facebook är gratis.

WordPress Wordpress i iPad fungerar ganska bra. Jag har bloggat ett par gånger i appen och tycker det är helt okej. Däremot skulle jag nog inte lita på den när jag skriver längre inlägg. Universal app. WordPress är gratis.

Twitter

Bild på Twitter för iPad

En av de få Twitter-apparna jag trivs med. Rent och snyggt. Men jag skulle önska synkning av tweets med desktopklienten. Twitter är gratis.

1Password Pro Appen för lösenord och annan känslig information. Synkar mellan Mac och iPad (samt iPhone och iPod touch) men kräver desktopprogram som säljs separat. Universal app. 1Password Pro kostar 109 kr, 1Password 75 kr (lite färre funktioner.

Whale Trail Sjukt snyggt spel som är roligt både för barn och vuxna. Valen flyger så länge den äter prickar men akta dig för de elaka molnen… Den senaste uppdateringen gav oss även ett challenge pack som består av 32 banor, här gäller det att få 3 stjärnor men det kan vara svårt… Universal app. Whale Trail kostar 7 kr.

Fruit Ninja HD Ett av mina favoritspel som är ännu bättre på iPad. Classic, Zen, Arcade Mode samt multiplayer. Din uppgift: Du ska ”slica” frukt med svärdet. Beroendeframkallande!

Flight Control HD

Ikon Flight Control för iPhone och iPad

Ytterligare ett av mina favoritspel som bara blev bättre på paddan. Du ska landa flygplanen på respektive flygfält men akta dig för om flygplanen kraschar är det kört… Om du inte spolar tillbaks. Flight Control HD kostar 38 kr (nu 7 kr!).

Age of Pinballs Spela flipper på iPad? Ja, det funkar, är skitkul och riktigt snyggt i denna app. Age of Pinballs kostar 15 kr (nu 7 kr!)

Monopoly Here and Now: The World Edition Gamla hederliga Monopol i ny tappning. Sjukt snyggt gjort! I den här Monopol-versionen ska du inte köpa gator utan städer. MONOPOLY HERE & NOW: The World Edition kostar 7 kr.

Bejewled Blitz De färgglada stenarna till iPad, det hade jag länge längtat efter. Men är det inte lättare att spela på iPhonen? Bejeweled Blitz är gratis.

iPad-appar jag använder ibland

Swedbank Det finns tyvärr ingen app för iPad men när jag behöver föra över pengar mellan mina konton brukar jag använda iPhone-appen. Det går snabbt och funkar. Självklart kan man skippa appen och köra direkt i Safari, men för mig går det snabbare via appen. Swedbank är gratis.

Penultimate App för att skriva och rita. I inställningarna kan man ställa in hur man lägger handleden på skärmen så att den inte reagerar utan låter en skriva som om man skrev på papper (nästan). Men för mig funkar det tyvärr inte. Jag har dock appen kvar för att kunna skriva/rita när det behövs, även om det inte är så bekvämt. Penultimate kostar 15 kr (nu 7 kr!)

Tripadvisor

Bild på Tripadvisor för iPad

Mycket bra för resan. Här kan man kolla restauranger, hotell och aktiviteter utifrån angiven plats eller nuvarande position. Det jag gillar bäst med Tripadvisor är att läsa omdömen (om restauranger), det är ganska mycket aktivitet på Tripadvisor så man hittar recensioner om massor av platser. TripAdvisor är gratis.

Wikipanion Snygg app för att använda Wikipedia. Det går att bokmärka artiklar, emaila och twittra dem. Genom att välja språk i inställningarna är det sedan lätt att byta mellan olika språk. Wikipanion är gratis medan Wikipanion Plus kostar 38 kr.

Klart.se Enkel app för att kolla vädret, både i Sverige och utomlands. Det går också bra att stjärnmärka platser så man slipper söka efter dem varje gång. klart.se är gratis.

Air Playit HD Bra, gratis app för att streama filmer från datorn. Funkar bra när uppkopplingen funkar bra. Air Playit HD är gratis.

TV4 Play iPad-app för att kolla på TV4. TV4 Play är gratis.

Halftone

Bild på Halftone för iPad

Rolig fotoapp som omvandlar dina bilder till serietidningsrutor. Lägg till egen text och symboler. Universal app. Halftone kostar 7 kr.

Censor Booth HD Fotoapp som låter dig skapa foton med olika ”varningsetiketter” som censored, classified, stop, 18+ osv. Censor Booth HD kostar 15 kr.

IncrediBooth Ännu en fotoapp som fungerar som en fotoautomat med olika filter. Den spottar sedan ut en remsa med fyra bilder. Rolig app (universal). IncrediBooth kostar 7 kr.

PopBooth Photo Booth Liknar IncrediBooth: En fotoautomat med olika filter. Du kan också skriva ut och skicka bilderna på posten. Universal app. PopBooth Photo Booth är gratis.

eBay Handla på eBay på paddan går inte bara bra utan det är fruktansvärt lätt. Pengarna bara rinner iväg. Varning. eBay är gratis.

Diigo Browser Den här webbläsaren har några fördelar gentemot Safari: flikarna högst upp, omnibox (sök i adressfältet), enkelt att dela till Facebook, Twitter, Instapaper mm och quick dial. Hette tidigare iChromy pga likheterna med Chrome. Diigo Browser är gratis.

Kalkylator Ingen avancerad miniräknare, men det behöver jag inte heller. Den här funkar bra för enklare räkning. Kalkylator är gratis.

Il Meteo Ännu en väderapp jag använder. Appen är på engelska, har fokus på Italien men kan även visa väder i andra länder. Övriga funktioner: Favoriter, satellitbilder, webcams, snörapporter, havstemperatur, väder efter position mm. ilMeteo HD Plus kostar 7 kr men det finns en gratisversion med lite reklam.

Waze

Bild på Waze för iPad

GPS med sociala funktioner. Tillsammans förbättrar man tjänsten och kartorna. Användarna kan rapportera in köer, poliser, olyckor mm. Har vissa likheter med Foursquare, när du kör samlar du poäng och låser upp achievements. Kul och nyttig app! Tyvärr har jag inte börjat använda den på riktigt än då jag inte hittat något bra sätt att använda paddan i bilen.

Tågtavlan Reser man med tåg är denna app både enkel och snygg. Tågtavlan är gratis.

Skitch Rita och redigera olika slags bilder och spara dem med Evernote. Skitch är gratis.

GarageBand Ibland är det kul att plinka på ett piano, slå på trummor och dra på gitarren. GarageBand låter dig göra just det. GarageBand kostar 38 kr och är en universal app.

Zite Påminner mycket om Flipboard. Snyggt sätt att konsumera nyheter på. Du väljer olika kategorier och får sedan nyheter baserade på dina intressen (och Twitter/Google Reader). Universal app. Zite Personalized Magazine är gratis.

Air Hockey Mycket roligt spel, särskilt om man spelar tillsammans med någon. Univeral app. Air Hockey är gratis, men ska du spela mycket rekommenderar jag dig att köpa fullversionen då reklamen i gratisversionen är ganska jobbig.

Bloons TD 4 HD Snyggt Tower Defense, riktigt kul och snyggt. Men för mig varar det tyvärr inte länge, när jag väl fått medaljerna och kört igenom alla banor är det ett spel som inte spelas mer. Bloons TD 4 HD kostar 38 kr men en gratisversion finns.

Machinarium

Bild på Machinarium för iPad

Det kanske snyggaste, sötaste och mest välgjorda spelet till iPad. Grafiken är sjukt snygg, spelet är klurigt och ibland (åtminstone för mig) omöjligt att lösa utan ledtrådar. Machinarium ger många timmars spel och är värt varenda krona. Men, sedan jag klarade ut spelet har jag inte öppnat det igen… Rekommenderas varmt! Fungerar endast på iPad 2. Machinarium kostar 38 kr (15 kr fram till 9 januari!).

Quell Klurigt pusselspel där du ska förflytta kulan så att du kan nå målet, men glöm inte att samla alla pärlor och se upp för farorna. Universal app. Quell är gratis.

Angry Birds-spelen De arga fåglarna känner väl alla till? Kul för både barn och vuxna. Angry Birds HD kostar 38 kr (gratisversion), Angry Birds Seasons HD kostar 15 kr (gratisversion) och Angry Birds Rio HD kostar 22 kr (gratisversion.

iPad-appar jag inte har men borde ha

Läs: Jag ska köpa, snart.

Instapaper

Bild på Instapaper för iPad

Det snyggaste och kanske bästa programmet för att läsa artiklar senare. Synkar mellan olika enheter som datorn, iPad och iPhone. Fördelen med just den här appen är att många tjänster stöder Instapaper. Universal app. Instapaper kostar 38 kr.

Pages Apples ordbehandlare. Snyggt och enkelt. Universal app. Pages kostar 75 kr.

GoodReader

Bild på GoodReader för iPad

Superpopulär PDF-läsare som låter dig anteckna, infoga textrutor, pilar, post its mm direkt i dokumentet. Organisera dokument i mappar och ha dem alltid med dig. Du kan även zippa och maila dokumenten. Stöder Microsoft Office, iWork, HTML, bilder, ljud och video. Synkar bl a med Dropbox, iDisk, Box.net, SugarSync och FTP. GoodReader kostar 38 kr.

Bonustips

Qiozk App för att läsa tidningar. Stort sortiment. Qiozk är gratis men tidningarna får du betala för (ofta är de billigare än i butiken).

Aapl.se Appen för dig som vill frossa i Apple-nyheter. Här hittar du flera av de största Apple/Mac/iPhone-sajterna i Sverige. Jag hade dock önskat att artiklarna presenterades inuti appen, ungefär som en RSS-läsare. Det hade varit snyggare och framför allt gått snabbare. Men jag förstår absolut att de valt att inte göra på det sättet. Plus för möjlighet att dela via e-post och Twitter, kanske vi i framtiden också kan skicka artiklarna till Instapaper, Evernote och Facebook? Aapl.se är gratis och är en universal app.

Jag hoppas att ni hittade några intressanta iPad-program. Nu vill jag så klart veta vilka era favoritappar är. Kommentera!

Gillar du den här artikeln? Då får du gärna dela/gilla på Facebook, +1:a, Pusha eller dela på Twitter!
Kolla också in 30 Mac-apps jag inte kan vara utan.

6 kommentarer »

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................