Start » Apple, iPad » Allt om Apples nya iPad

Allt om Apples nya iPad

7 mars 2012 6 kommentarer

Bild på nya iPad

Efter månader av rykten och spekulationer har Apple avslöjat den nya iPaden. Namnet är ”The new iPad” eller rättare sagt ”iPad”. Apple vill antagligen gå bort från nummerbeteckningarna och ha ett sortiment av iPhone, iPad, Macbook osv.

Den här gången levererade Apple verkligen. iPad har fått flera större förbättringar och uppgraderingar:

Retina-skärm

Bild på iPads retina-skärmBild på iPads retina-skärm

Precis som iPhone 4 och iPhone 4S har iPad äntligen fått retina-skärm på 264ppi. Upplösningen är 2048×1536. Det innebär fyra gånger fler pixlar än iPad 2. Text och bilder blir knivskarpa och skillnaden kommer verkligen att synas. Storleken på skärmen är 9.7 tum.

Kraftfull processor

Enheten har fått ett dubbelkärnigt A5X chip med quad-core-grafik. Den ska vara fyra gånger snabbare än iPad 2.

Utseende

Utseendet på iPad är mycket likt iPad 2s. Den blir lite tjockare (9,4 mm istället för 8,8 mm) och lite tyngre: WiFi-modellen väger 652 g medan 4G-modellen väger 662 gram. Knapparna sitter kvar där de tidigare satt, inklusive hemknappen. Färgerna är svart och vitt.

4G (LTE)

Precis som det spekulerats kommer iPad med 4G. Det innebär mycket snabbare hastigheter över mobilnätet. iPad stöder HSPA+ (hastigheter upp till 21.1 Mbps), DC-HSPA (med hastigheter upp till 42 Mbps) och LTE som ger hastigheter upp till 72 Mbps.

Detta klappar operatörerna naturligtvis händerna åt. Förmodligen betyder det att allt fler kommer teckna 4G-abonnemang.

Den nya modellen bjuder också på Personal Hotspot. Det innebär att du kan dela din anslutning med andra enheter (precis som iPhone). Mycket smidigt för att kunna surfa på en en icke 3G-enhet som Macbook eller iPad WiFi.

Mycket bättre kamera

Bild på foto taget med iPad

Kameran på baksidan av iPaden, iSight fick sig en rejäl förbättring: 5 megapixel, bakgrundsbelysning, ansiktsigenkänning, autofokus, videoinspelning i 1080p och videostablisering. Så kameran på baksidan heter iSight medan kameran på framsidan heter FaceTime-kamera… Kolla in bilden ovan för att se ett foto taget med en iPad. Fler bilder hittar du här.

Samma batteritid

Trots alla dessa förbättringar ska batteritiden vara densamma som för iPad 2, d v s 10 timmar (9 timmar med 4G aktiverat). Denna siffra beror självklart på en mängd olika faktorer, b la vad iPaden används till samt vilka anslutningar som är aktiverade. Jag är i alla fall glad att den inte försämrades.

Fler nyheter

Tyvärr besannades inte ryktena om Siri, utan nya iPad får nöja sig med diktering. Du kan exempelvis skriva email, skapa anteckningar eller söka på internet med din röst. Tangentbordet har fått en ny knapp för diktering, så det är lätt att börja prata. Även tredjepartsappar kommer stödja dikteringen. Frågan är om och när det kommer fungera på svenska.

Nya appar och uppdateringar

Under keynoten presenterades en del nyheter på appfronten. Bland annat kommer iPhoto för iPad att släppas. Där får användaren möjlighet att skapa album, ordna foton efter datum, redigera bilder genom att gnugga, justera saker som färgmättnad samt applicera effekter på bilderna. iPhoto till iOS klarar bilder med upp till 19 megapixlar!

GarageBand, iMovie, Pages, Keynote och Numbers har också uppdaterats.

iPad-priser

Vad nya iPad kommer kosta i Sverige är inte klart än, men dessa är de amerikanska priserna:
 • 16GB WiFi: $499
 • 32GB WiFi: $599
 • 64GB WiFi: $699
 • 16GB 4G: $629
 • 32GB 4G: $729
 • 64GB 4G: $829

Lansering

Den släpps i större länder som USA, Frankrike, Japan och Kanada den 16 mars. I Sverige släpps iPad den 23 mars (+ i ett flertal andra länder).

iPad 2

iPad 2 16GB kommer säljas i framtiden till ett reducerat pris. Jag gissar på att iPad 2 kommer kosta ungefär 1000 kr mindre än den billigaste nya modellen.

Eventet kan du se i sin helhet på Apples webbplats.

Så, vad tycker ni? Själv är jag imponerad över hur tusan Apple kan pilla in en knivskarp skärm, snabbare processor, bättre grafik och 4G och fortfarande behålla 10 timmars batteritid. Vidare är jag också glad att de beslutade om att behålla hemknappen. Jag är verkligen inget fan av touchknappar, de är bara svåra att använda i mörker.

Uppdatering! Det verkar inte bättre än att vi i Sverige får vara utan 4G på nya iPad. Läs mer om detta här.

Mer läsning: Magnus Jonasson, Allt om Mac, Macworld, Macworld om iPhoto för iPad

6 kommentarer »

 • Jonasson skrev:

  Tack för trackbacken! :)

 • Lukas skrev:

  Men kommer 4G / LTE att fungera i Sverige?

 • Scary Mary (author) skrev:

  @Jonasson: Nemas problemas! Lukas: Nej, det verkar inte som det. Se separat artikel om detta här.

 • Axel Storckenfeldt skrev:

  Så himla jobbigt att vi inte får någon 4G! Typ enda anledningen att byta upp sig imo

 • Scary Mary (author) skrev:

  @Axel: Visst är det tråkigt… Ska jag vara ärlig så skulle jag inte byta för 4G utan för skärmen och processorn. Men jag förstår de som vill surfa snabbare :)

 • Instagram kommer till Android mycket snart skrev:

  […] börjat arbeta på den (eller så inleder de arbetet när Android-versionen har släppts). Nya iPad fick ju 5 […]

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................