Start » Google, Sociala nätverk » Allt om nya Google Plus

Allt om nya Google Plus

12 juli 2011 5 kommentarer

Google+: Nyhetsflödet

Under de senaste veckorna har det varit väldigt en väldig hype kring Google+, Googles nya, snygga och lättanvända sociala nätverk. Men vad är egentligen Google+, vad ska man ha det till och kommer Facebook avbefolkas nu? Dessa och många andra frågor kommer jag försöka besvara i denna artikel. Jag hoppas att du har koll på Facebook och Twitter då jag här kommer utgå från det.

Delarna i Google+

Google+ består av:
 • Flöde: Här samlas dina kontakters och dina egna uppdateringar. Text, bilder, länkar mm. Flödet kan liknas vid Facebooks nyhetsflöde.
 • Foton: Är uppdelade i fyra underrubriker: Foton från dina kretsar (foton från dina kontakter), foton från din mobil, foton på dig (som du blivit taggad i) och dina album (bilder som du laddat upp. Picasa-bilder visas här).
 • Profil: Under vyn ”inlägg” visas alla inlägg du har gjort. Under ”om” syns din Google-profil som du kanske hade fyllt i innan Google+. ”Foton” visar dina bilder och ”videor” dina videor. ”+1:or” visar en lista på saker du har ”plusettat” med Googles +1 och ”Buzz” listar det du publicerat på Google Buzz.
 • Kretsar: Kretsar motsvarar Facebooks listor. Du kan t ex ha en krets för kollegor, en annan för folk på Twitter, en för IRL-vänner och en för släkt. Med kretsar är det lätt att publicera ett visst innehåll till vissa människor.

Google Plus: Gnistor (sparks)

 • Gnistor: Genom att du anger olika nyckelord (t ex ”recept”) kan du hålla koll på när olika bloggar och sajter skriver om just recept. Gnistor är ungefär som Google Alerts fast i Google+. Hittar du något intressant kan du dela det.
 • Hangouts: Är en slags videokonferens. Du väljer vilken krets du vill videochatta med, sedan ser dina kontakter att det finns en aktiv hangout i deras nyhetsflöde.

Google Plus: Kretsar (circles)

Google Plus: Kretsar (circles) med personer

Kretsar

Kretsar är som sagt listor i vilka du placerar olika vänner och kontakter. Dina släktingar kanske inte är intresserade av sökmotoroptimering, medan dina webbkompisar kanske inte är så intresserade av artiklar om din hemstad. Samtidigt kanske det finns vissa saker du inte vill att din chef ska få se. Här kommer kretsar in. De styr vem som ska få se vad, precis som Facebooks listor.

Lägg till personer i kretsar

Klicka dig till ikonen med cirklar. Här finns olika alternativ: lägg till folk som lagt till dig eller hitta och bjud in. Då får du förslag på kontakter samt möjlighet att bjuda in fler personer. Förslagen kommer bl a från folk du mailat eller har i Google Talk. Välj det som passar dig. När du hittat en person som du vill lägga till, markera rutan och dra den till en krets, eller till den gråa kretsen för att skapa en ny. Som grädde på moset visas en snygg animation när processen är klar. Observera att en person kan finnas i flera kretsar.

Utökade kretsar?

Detta innebär dina kretsars kretsar. Precis som Facebooks alternativ ”vänners vänner”.

Profil

I din profil syns dina uppdateringar, foton, information mm.

Kan alla se min information?

Det beror på dina inställningar. Du kan bestämma vem som kan se vad. Gå till din profil och klicka på ”Redigera profil”. Under fliken ”om” kan du nu klicka i vilket avsnitt du vill och bestämma vilken krets som kan se vad. Du kan också t ex välja 3 kretsar och två personer ur en annan krets. Då väljer du ”anpassad”.

Google Plus: Visa kontakter på profilsidan

Visa kontakter på profilen?

Du kan välja att visa eller dölja dina kontakter på din profil. Gå till din profil på G+ och klicka på ”Redigera profil”. Klicka sedan någonstans på dina kretsar i vänsterspalten. Nu är det bara att välja om andra ska få se dina kontakter och i så fall vilka.

Dölja flikar på profilen

Vissa flikar kanske du inte vill ha på din profil, som t ex videor. Då kan du lätt ta bort den. Klicka på ”Redigera profil” och klicka på fliken du vill ta bort. Bocka ur ”Visa den här fliken i din profil”.

Chatt

Google Talk finns inbyggt så du kan chatta med dina vänner utan att lämna Google+. Du kan välja vilka kretsar du vill kunna chatta med. Personerna i kretsarna du kan chatta med kan i sin tur chatta med dig och se när du är online.

Varför får jag email från Google Plus?

När du kommit igång med Google+ kommer du antagligen få massor av e-post med folk som lagt till dig där. Om du inte vill ha dessa email går du till inställningar (kugghjulet högst upp i högra hörnet) och klickar på ”inställningar för Google+”. Sedan är det bara att bocka ur de alternativen du önskar.

Vad ska man använda G+ till?

Det är helt upp till dig. För tillfället ser jag det inte som en konkurrent till Facebook. Facebook är fortfarande en viktig ”rit” i mitt och mina vänners liv och jag tror ingen av oss kommer överge Facebook inom den närmaste tiden. Google+ är istället ett komplement till Twitter. Twitter är snabbt och lite jobbigt att hänga med på om man inte hela tiden kontrollerar flödet. Google+ är lättöverskådligt och erbjuder fler funktioner än Twitter, t ex foton, personlig information och +1-knappen. Jag tror ändå att Twitter kommer användas mycket i framtiden just pga dess snabbhet, men nog bör Twitter vara lite rädda.

För mig ser det ut så här: Facebook används främst för kommunikation med IRL-vänner. Twitter för att hålla koll på vad som händer och få ta del av intressanta diskussioner och länkar. Google+ är som Facebook fast med webb- och Twitter-människor.

Google+ i mobilen

Det finns en app till Google+, men bara för Android. En app har skickats in till Apple, den väntar på att godkännas. I iPhone och andra telefoner kan du använda G+ i Safari via m.google.com/plus.

Mer om Google Plus

Här kommer en lista på bra artiklar om Google+: Google+ Hjälp (Google) Google Plus- nja (Sökmotorkonsult) Första intrycken av Google plus (City Network) Veckans snackis: Google Plus (Dagensmedia) Google plus en killer (Mazoialmedia) Google plus är en flopp, men det märks inte än (Mortfiles) Google Plus har chansen att krossa Facebookdominansen (Bisonblog) Google utmanar Facebook (DN) Google+ ska slåss mot Facebook (TkJ) Stort test: Så här är Facebook-dödaren Google+ på insidan (Wolber World) Fem plus (och minus) med Googles sociala nätverk (PC för Alla)
Andra bloggar om , , , (Intressant?)

5 kommentarer »

 • Internetblogg skrev:

  Just nu håller jag med om att Google+ absolut inte kommer att kunna vara en ’Facebook-dödare’ men däremot tror jag att de kommer att konkurrera med dem om ett par månader, förutsatt att tjänsten blir populär överhuvudtaget så klart.

 • Jon Berggren skrev:

  Hur får man en invite till Google+, vill verkligen testa! //Jon

 • Axel skrev:

  Riktigt fin sammanfattning. Jag har testat Google + nu några dagar och kan väl inte direkt säga att jag kommit in i det än. Men om man ger det lite tid så lär man nog få kläm på det snart.

 • Google Plus invites & lite tankar om tjänsten skrev:

  […] ett par dagar sedan skrev jag om det nya sociala nätverket Google Plus. Jag håller själv på att testa det och jag använder tjänsten flera gånger om […]

 • Frågor och svar 1 [Q&A] skrev:

  […] När släpps Google Plus? Tjänsten öppnades för några månader sedan men bara för en liten skara som fick bjuda in vänner. Idag öppnades tjänsten för alla och du behöver inte längre ha en invite. Läs gärna min artikel Allt om nya Google Plus. […]

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................