Start » iPad, iPhone, Programtips » De 50+ bästa apparna för semestern [iPhone & iPad]

De 50+ bästa apparna för semestern [iPhone & iPad]

29 juni 2012 3 kommentarer

Artikel uppdaterad för 2013!
Under sommarmånaderna beger sig många svenskar ut semester. Tidigare innebar semester vykort, dyra telefonsamtal, vikbara kartor och kontanter i lokal valuta. Idag har detta till viss del förändrats. Vi struntar i vykorten och skriver hur vi har det på Facebook, reskassan i kontanter har ersatts av kreditkort och kartan har vi i våra smartphones.

Medan en smartphone visserligen är smart, så blir den ännu smartare och bättre med rätt appar. Och eftersom det nu är semestertider tänkte jag tipsa om hur du gör din iPhone eller iPad redo för resan. I den här artikeln hittar du över 50 iPhone- och iPad-appar för semestern! De flesta länkarna går direkt till App Store.

Innehåll

 1. Kommunikation
 2. Resa & boende
 3. Blandade appar för resan
 4. Väder
 5. Bra att ha
 6. Foto
 7. Underhållning
 8. Fler tips för en bättre resa
 9. Ännu mer läsning!

Kommunikation

 • Skype (iPhone/iPad). Ring gratis till andra Skype-användare eller ladda på ditt konto med krediter för att ringa till fasta telefoner och mobiler. Appen är gratis och stöder också videochatt.
 • Viber är en konkurrent till Skype och finns för iPhone. Känd för bra ljudkvalité. Smidigt att man inte behöver lägga till kontakter utan programmet känner av vilka kontanter som använder Viber. Appen är gratis och reklamfri.
 • WhatsApp är en populär meddelandetjänst som låter dig skicka gratis meddelanden (text och bild) mellan iPhones, Android, Blackberry, Windows Phone och Nokia-telefoner. Precis som med Viber behöver man inte lägga till några kontakter- de som använder WhatsApp dyker automatiskt upp i kontaktlistan. Appen kostar 7 kr och finns i App Store för iPhone

Resa och boende

 • Arlanda flygplats ger dig information om avgångar/ankomster för inrikes- och utrikesflyg, väder, parkering, shoppingerbjudanden mm. Appen är gratis och finns för iPhone och iPad.
 • Göteborg Landvetter Airport visar ankomster/avgångar för inrikes- och utrikesflyg, erbjuder bokningar parkering mm. Finns för iPhone och iPad och är gratis.
 • Flyget- Skavsta visar ankomster och avgångar från Stockholm Skavsta utanför Nyköping. Appen kostar 7 kr och finns för iPhone och iPad.
 • P-Göteborg visar de större parkeringarna i staden, parkeringspriser samt lediga parkeringsplatser när det är möjligt. Appen är gratis och finns till iPhone och iPad.
 • P-Stockholm ger information om gatuparkeringar i Stockholm. Appen är gratis och finns för iPhone.
 • Rasta är en trevlig app för dig som ska bila i Sverige. Appen listar rastplatser i Sverige och ger information om sittplatser, toaletter och lekplatser. Det finns också möjlighet att läsa och lämna omdömen. Rasta kostar 7 kr och finns för iPhone.
 • Flygbussarna ger dig tidtabeller för alla sträckor, möjlighet att köpa biljett och hitta närmaste hållplats. Appen är gratis och finns för iPhone.
 • Booking.com hjälper dig att hitta och boka hotell i hela världen. Appen visar också bilder och recensioner. Booking.com är gratis. Ladda ner för iPhone eller iPad.
 • Skyscanner en app för att hitta flygresor till bästa pris. Appens styrka ligger i hur den presenterar priserna (diagram) och att man inte behöver ange exakta datum utan endast kan ange månaden. På så sätt hittar man billigare resor! Skyscanner är en gratis universell app.
 • Reseguiden.se- Sista Minuten erbjuder en app där du kan hitta sista minuten-resor från de större researrangörerna (Apollo, Airtours, Fritidsresor, Solresor, Ving mfl). Gratis för iPhone.
 • Sista minuten från Fritidsresor listar sista minuten-resor och har stöd för bevakningar. Appen är gratis och finns till iPhone.
 • Ving Charterbokning låter dig söka efter resor, boka och betala- direkt i din iPhone! Vings reseapp är gratis för iPhone.
 • Vandrarhem är en guide till vandrarhem i Sverige och innehåller bl a telefonnummer, bilder och information om vandrarhemmen. Appen kostar 15 kr för iPhone.
 • Waze är en social GPS som ger dig massor av smarta funktioner för en bättre bilresa. Vad sägs om navigering, att få rapporter om faror/poliser/köer/fartkameror och själv kunna rapportera in händelser på din vägsträcka- allt i en användarbaserad app med spelinslag? Waze presenterar den bästa vägen att ta baserat på hur trafiken ser ut just på din sträcka. När du kör bidrar du med trafikinformation automatiskt. När du kör får du poäng och kan klättra upp i olika nivåer. Waze är gratis, kräver internetuppkoppling och finns för iPhone och iPad.

Blandade appar för resan

 • XE Currency för iPhone och iPad. Gratis med reklam. Appen kommer ihåg de senaste valutakurserna så du kan använda appen även när du inte har tillgång till internet.
 • Tripit är en mycket smart app som tar alla bekräftelsemail och förvandlar dem till en resplan. Tripit funkar med över 3000 bokningssajter för t ex flyg, hyrbilar, hotell och konsertbiljetter. Exempel är Ticnet, Hostelsclub, Hostelbookers, Hotels.com, Booking.com, SuperSaverTravel, SJ, Avis, Eurocar, Hertz, Sixt och Ving. Så när du får en bokningsbekräftelse vidarebefodrar du den till plans@tripit.com, sedan dyker den upp i appen. Då har du tider, bokningsnummer och annat viktigt på ett och samma ställe. Tripit finns i gratisversion för iPhone och iPad, universell app och utan reklam (universell app, 28 kr).
 • Tripadvisor är en fantastisk resurs för dig som ska resa. Hitta bra hotell, sevärdheter, restauranger och mycket mer. Läs vad andra användare tyckte för att undvika besvikelser under resan. Du kan också söka efter platser i närheten- smidigt om du är ute i sista minuten och letar efter något. Tripadvisor är en universal app och är gratis.
 • Foursquare är egentligen ingen ren reseapp utan ett socialt nätverk med spelinslag där man checkar in på olika ställen. Men fliken ”Explore” och tipsen som brukar finnas för olika ställen är ofta både hjälpsamma och bra och hjälper dig undvika att köpa grisen i säcken. Jag har själv hittat flera riktigt bra restauranger och tips på det sättet! Foursquare är gratis och finns för iPhone.
 • Badkartan listar Sveriges badplatser och innehåller bilder, kartor och omdömen. Badkartan är gratis och finns för iPhone.
 • Sevärt: Hitta roliga utflyktsmål i Sverige! Appen är gratis för iPhone.
 • UD Resklar innehåller en hel del nyttig information från Utrikesdepartementet: Viktiga nummer, hur läget är i olika länder, var man kan få hjälp, varningar, vaccinationer mm.
 • Utomlands är en iPhone-app från Svenska kyrkan. Appen hjälper dig att hitta Svenska kyrkan utomlands, även de platser som erbjuder vigsel, övernattning mm. Appen är gratis för iPhone.
 • Bildordbok för resan är precis vad det låter som- en ordbok med bilder. Appen innehåller bilder på massor av grejer, t ex mat, vardagsföremål och färger. Det finns möjlighet att översätta objektet till och från 10 språk (svenska, engelska, spanska, arabiska, kinesiska, japanska, koreanska, ryska, franska och tyska). Du kan också ta egna bilder med kameran och visa upp. Bildordbok för resan kostar 15 kr och är en universell app.
 • Sommarstugan: Rolig app med information för dig som bor i en sommarstuga. Spelregler, grilltips, platser, aktiviteter vid regn mm. Gratis för iPhone.
 • iTranslate är en översättningsapp med stöd för över 50 språk (t ex engelska, svenska, spanska, tyska, kinesiska, japanska, italienska, franska, ryska, portugisiska, thai, swahili mfl). Översätt ord och meningar på ett enkelt sätt. Du kan också få dem upplästa (gäller inte alla språk). Gratisversionen innehåller lite reklam och färre funktioner. Vill du t ex ha röstigenkänning och fler offline-röster får du köpa plusversionen. iTranslate är smidig att ha med på resan, men översätter lite konstigt ibland.Ladda ner gratisversionen för iPhone eller köpiTranslate+ för 15 kr. För iPad finns iTranslate gratis, men vill du ha fler funktioner får du köpa dem inuti appen.
 • Tyda, den fantastiska webbtjänsten finns också för iPhone. Översätt ord till och från engelska, snabbt och enkelt. Tyda är gratis till iPhone.
 • Trip Journal är en snygg resedagbok för iPhone. Skapa resor, skriv ner minnen, lägg till bilder, video och position mm. Du kan dela din resa på Facebook, Twitter, Flickr mfl. Trip Journal kostar 22 kr.
 • OffMaps 2 ger dig sökbara kartor oavsett om du är uppkopplad eller inte. Du kan också se var du befinner dig. Kartorna sparas på din enhet och innehåller Wikipedia-information. 2 kartor ingår, sedan kan du köpa till kartor för 7 kr styck eller betala 45 kr för så många kartor du vill. OffMaps 2 är en smart app för dig som behöver kartor utomlands, men inte har lust att betala skyhöga roamingavgifter. Appen kostar 7 kr och finns som en universal app.
 • AllaKartor ger dig kartor till hotell, caféer, restauranger, vandrarhem, loppisar, stränder, wifi-hotspots mm. Bra app för att hitta platser nära dig och se vad andra tyckte om dem. AllaKartor är gratis och finns för iPhone.
 • GuidePal erbjuder en mängd reseguider till olika städer. Det bästa med dessa reseguider är att de är gratis, har kartor, innehåller många sevärdheter, viktig information som telefonnummer, priser och webbadresser samt att de fungerar offline. Guiderna har följande avdelningar: Lär dig staden (med snabbfakta, tips, flygplatser, transport och stadsdelar), Se och Göra, Äta och dricka, Nattliv och Shopping. Du kan bokmärka ställen av intresse för att snabbt komma åt dem vid senare tillfälle. Tyvärr finns inte guiderna på svenska, du måste registrera dig (går snabbt) och innehållet kan vara lite klent, men det är ändå ett gäng trevliga appar. Exempel på städer: Los Angeles, New York, San Francisco, Åre (!), Amsterdaml, London, Barcelona, Rome, Paris, Bangko, Dubai, Sydney mfl. Det vill säga: Många av de större städerna i världen! Med några undantag, som Åre :) Alla dessa appar är för iPhone. För iPad finns istället kostnadsfria GuidePal Offline City Guides där alla guider finns tillgängliga i en app. Du laddar bara ner dem du behöver.
 • FlightRadar24 är en fantastisk app för följa flygtrafiken i stort såväl som enskilda flyg. Gratisversionen visar flygtrafiken i realtid men bara information om anropssignal och flygbolag. Pro-versionen visar mer information om varje flyg (flygplansinfo, rutt mm) och innehåller funktioner som sök, filter och augmented reality. FlightRadar täcker ca 90% av Europa och lite av resten av världen (appen kan endast visa flygplan med ADS-B transpondor). Mycket rolig app, särskilt på flygplatsen eller om du kommer höra/se många flygplan under resan. Ladda ner gratisversionen eller köp FlightRadar24 Pro för 22 kr (universala appar).
 • Riktiga Vykort är en app från Posten med vilken du kan skicka dina finaste semesterbilder som vykort! När du valt bilden du vill skicka kan du lägga på ramar, göra fotot svartvitt och skriva en hälsning. Det går naturligtvis bra att redigera bilden i t ex Camera+ och importera bilden från kamerarullen. Du kan välja mellan A5 (19 kr)och A4 (29 kr). Betalar gör du med kontokort. Du kan också ladda på med krediter för att skicka vykort lite billigare- mycket smart för dig som skickar många semestervykort. Riktiga Vykort är gratis till iPhone.

Väder

Bra att ha

 • Hitta min iPhone är en av de här apparna man bara måste ha. Skulle du råka bli av med din iOS-enhet kan du se var den befinner sig på en karta. Du kan också låsa samt radera dina personliga data från din enhet- trådlöst. Hitta min iPhone är gratis, kräver att du aktiverar ”Hitta min iPhone” under Inställningar-iCloud och finns för iPhone och iPad.
 • Dropbox är inte endast en app för semestern utan för alla tillfällen. Spara dina dokument och bilder i din Dropbox så kommer du åt dem från vilken dator som helst (med internetuppkoppling) eller från din mobil. Jag rekommenderar att du sparar bl a spärrnummer för kreditkort, kopior på pass och viktig information från ditt försäkringsbolag. Du kan också spara dina semesterfoton i din Dropbox- då har du alltid en backup om du skulle råka bli av med din iPhone eller kamera. För att kunna föra över bilder från din digitalkamera till iPad behöver du Apple iPad Camera Connection Kit. Dropbox är gratis, ger dig 2GB till en början och finns för iPhone och iPad.
 • Evernote är precis som Dropbox en app för alla tillfällen. Den funkar exempelvis bra som anteckningsblock, för att skriva semesterdagbok (skriv, lägg in dina bilder och spela in röstmemon) och hålla reda på resplaner (sevärdheter, telefonnummer, webadresser, bilder osv). Eller varför inte scanna in kvitton på saker du köpt och lagra bilder på prylar du har. Smidigt om du skulle råka bli av med något under semestern. Evernote är gratis och hämtas i App Store (iPhone/iPad). Läs mer om tjänsten här.
 • Day One är en bra dagboksapp för iOS, och den finns också för Mac. Med Day One (App Store-länk) är det enkelt att föra loggbok/dagbok över resans dagar. Du kan också infoga en bild i dagboksinlägget. Priset är 38 riksdaler och appen är universell. Mac-verionen kostar extra.
 • Röda Korset- Första hjälpen är en typisk bra-att-ha-app. Innehåller guider till hjärt- och lungräddning, stroke och luftvägsstopp samt information om vad man ska göra vid t ex fästingar och benbrott. Gratis till iPhone.
 • Packing Pro: Appen för dig som gillar listor! Synkar över iCloud, importerar och exporterar till csv, kan automatiskt skapa listor utifrån klimat, destination osv. Du kan ha flera listor (t ex weekend, skidresa, solresa). Packing Pro funkar bra för flera personer och väskor. Pris: 22 kr, universell app.
 • Banken: Glöm inte att ladda ner din bankapp för att snabbt se saldo och föra över pengar mellan konton. Swedbank för iPhone/iPad, Sparbanken för iPhone/iPad, Handelsbanken för iPhone och iPad, SEB för iPhone) och iPad, ICA-banken för iPhone, Skandiabanken, Mitt Saldo för iPhone/iPad. Apparna är gratis!
 • Wi-Fi Finder är en användbar app på resan då den hittar WiFi-nätverk. Appen hittar nätverk som både är gratis och kostar att använda. Se till att ladda ner databasen innan resan så du slipper koppla upp dig för att göra en sökning. Wi-Fi Finder är gratis och är en universell app.

Foto

Semestern ska upplevas men visst är det kul att dela äventyren på Facebook? Och ha minnen när vintern kommer? Här kommer några bra fotoappar som kommer snygga till dina semesterbilder!
 • Camera+ är en av de bästa kameraapparna till iOS. Beskära, rama in och applicera filter på dina bilder är bara några av alla saker du kan göra med Camera+. När du är klar kan du enkelt dela dina foton på t ex Facebook, Twitter och Tumblr. Camera+ kostar 15 kr och finns för iPhone och iPad.
 • Instagram: Den populäraste fotoappen med miljontals användare. Applicera filter på din bild och publicera på Instagram. Med ett klick delar du bilden även på Facebook, Twitter m fl. Appen finns för iPhone och är gratis.
 • AutoStitch Panorama syr ihop dina bilder till en stor, från 2 till 40 stycken. Jag brukar ofta vilja ta panoramabilder under resan så den här appen får följa med mig på sommarsemestern! AutoStitch Panorama kostar 15 kr för iPhone.
 • Snapseed är ytterligare en app för bildredigering på iOS-enheter. Det är mycket enkelt att redigera/förfina dina bilder efter olika värden som vitbalans, exponering och kontrast. Du kan också applicera olika filter på dina bilder. Appen stöder delning via email, Facebook, Flickr, Twitter och Instagram. Snapseed kostar 38 kr och är en universell app.

Underhållning

 • Spotify är alltid en bra app, men på långa resor är det extra trevligt med lite musik. Appen är gratis med kräver premium för att lyssna och spara ned Spotify-låtar/låtlistor samt att använda offlineläget som är ett måste utomlands (annars blir det dyrt). Ladda ner <Spotify (universal app).
 • Netflix, den i Sverige ”nya” filmtjänsten är en bra kamrat på regniga dagar eller på kvällen på hotellrummet. Se till att du har WiFi, tittar du över mobilnätet kan det bli mycket dyrt!
 • Vings värld är ett resemagasin för iPad som innehåller guider, bilder på hotell, information om länder mm. För iPad, gratis.
 • Flight Control är nog mitt absoluta favoritspel för iOS. Jag tröttnar aldrig på det. Och visst är det extra roligt att landa flygplan när man själv sitter på ett? Finns i gratisversion för iPhone med reklam, färre kartor, inget snabbspolning mm. Fullversion kostar 7 kr för iPhone och 38 kr för iPad.
 • Angry Birds är klassikern som aldrig verkar sluta sälja. En roligt tidsfördriv på resan. Spelet kostar 7 kr för iPhone och 22 kr för iPad, men det finns också gratisversioner med reklam för iPhone och iPad. Är du riktigt Angry Birds-tokig kan du också köpa Seasons, Rio och Space.
 • Böcker och tidningar: Jag läser vissa böcker i iBooks, e-böcker jag lånar läser jag i Bluefire Reader. När det gäller tidningar finns tidningskiosken för iOS, men också appar som Qiozk och Paperton (alla appar är gratis och universella- dock kostar tidningarna). Sist men inte minst har många tidningar sina egna appar (t ex Macworld, Sköna Hem, Aftonbladet, DN, SvD mfl).
 • Korsord är en klassiker på semestern- och det är fullt möjligt att lösa sådana på paddan! I den här appen finns några gratiskorsord, resten får man köpa för 7 spänn styck. Korsord är i sig gratis och finns för iPad. Korsord (Svenska finns istället både för iPad och iPhone (universell app) medan Korsord.se bara finns för iPhone.
 • Barnspel: Jag har ingen större koll på barnspel till iPhone/iPad. Kolla in Pappas Appar för mängder av barnappar!

Fler tips för en bättre resa

 • Lägg över filmer och ljudböcker på din iOS-enhet.
 • Kommer du vilja låna fler e-böcker från biblioteket under resans gång? Glöm inte att skriva ner ditt lånekortsnummer (och kom ihåg pinkoden!) då du behöver denna information för att låna böcker.
 • Se till att ladda din iPhone och iPad innan du reser och glöm inte laddaren!
 • Har du flera enheter, ta med laddkablar för varje.
 • Kommer du resa i bil är det smart att investera i en billaddare och en bilhållare.
 • Har du en iPad som barnen kommer vilja se film på? Köp ett iPad-ställ eller en bilhållare om de vill se film i bilen.
 • Glöm inte att ta med hörlurarna eller en handsfree då det i många länder är olagligt att prata i telefon medan man kör. Hörlurarna är också bra att ha om du/ni vill se på film eller lyssna på musik medan ni reser. Har ni två barn som ska dela på en iPad kan ni köpa en hörlurssplitt/hörlursförgrening så varje barn kan ha sina hörlurar.
 • Ska din iPhone/iPad följa med till stranden? Se till att skydda den väl! Dessa http://clk.tradedoubler.com/click?p=42673&a=1526810&g=16310932&url=www.coolstuff.se/Vattentata_fodralfodral från CoolStuff finns i tre utföranden: MP3 med utgång för hörlurssladden (99 kr), Kamerafodral med plats för objektivet (149 kr) och ett Generellt fodral för andra grejer (39 kr). På Kjell & Company säljer de ett vattentätt mobilhus för 99 kr samt denna Beachbag.
 • Biltillbehör till iPhone/iPad köper man väldigt billigt på t ex Ebay eller Dealextreme. Har du inte tid att vänta de 2-3 veckor det tar för varorna att nå Sverige? Affärer som Kjell & Company, Clas Ohlson och Biltema säljer sådana här saker till bra priser.
 • Vill du surfa med mobilnätet utomlands? Kolla då upp vad det kostar i förväg. Flera av operatörerna har nu infört maxtaxor på mobilsurf utomlands. Med Telia kostar det 49 kr/dygnet att surfa inom EU. Då får man 20MB. Detta är mycket bättre än tidigare, då det kunde kosta 35 kr/MB i ett EU-land. Men ska du vara borta i två veckor så blir det ju nästan 700 kr om du vill surfa varje dag. Ett tips är att istället köpa ett lokalt SIM-kort med mobilsurf. En veckas mobilsurf brukar kosta runt 2-3 euro och då brukar man få 250-500MB. Detta fungerar dock inte om din iPhone är operatörslåst, så kontrollera detta innan avresa.
 • Vill du inte surfa med mobilnätet utomlands avaktiverar du dataroaming och mobildata.
Vilka är dina favoritappar för semestern?
Dela gärna den här artikeln, då blir jag glad! Knappar finns lite längre ner eller högst upp :)

Ännu mer läsning

3 kommentarer »

 • 8F – spotify info » Blog Archive » De bästa apparna för semestern [iPhone & iPad] skrev:

  […] Spotify är alltid en bra app, men på långa resor är det extra trevligt med lite musik. Appen är gratis med kräver premium för att lyssna och spara ned Spotify -låtar/låtlistor samt att använda offlineläget som är ett måste utomlands (annars blir det … Continue here: De bästa apparna för semestern [iPhone & iPad] […]

 • De 50+ bästa semesterapparna för iPhone och iPad skrev:

  […] med rätt appar. För att hitta rätt i appdjungeln rekommenderar jag dig att kolla in min artikel De 50+ bästa apparna för semestern. Där hittar du massor av bra semesterappar för din iPhone och […]

 • Sandra skrev:

  Är det inte dags för en ny lista snart? :)

  Sandras senaste blogginlägg: Är inte Tibetansk terrier bäst?

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................