Start » Android, iPhone, Nyheter » Att byta från iPhone till Sony Z3 Compact (iOS till Android)

Att byta från iPhone till Sony Z3 Compact (iOS till Android)

3 maj 2015 5 kommentarer

xperia-z3-compact-black

Efter nästan ett års paus är det äntligen dags för ett nytt inlägg på bloggen. Det finns flera anledningar till att jag inte har skrivit på lång tid. Den största är att jag helt enkelt inte har hunnit.

Det har inte hänt så mycket på teknik/IT-sidan för mig under det senaste året. Det största är helt klart när jag för några veckor sedan bestämde mig för att låta pensionera min iPhone 4S och köpa en Android-telefon istället. Självklart måste frågan ”varför köpte du inte en iPhone 6” ställas. Den är befogad. Svaret på den frågan är att en iPhone 6 kostar lite mer än vad jag var villig att spendera samt att jag under en tid varit lite nyfiken på Android och möjligheten att anpassa i princip allt, trots att jag var nöjd med det stabila men lite smått tråkiga iOS.

Så efter en (ganska kort) period av intensivt läsande och letande stod det mellan Nexus 5 och Sony Z3 Compact. Mina krav var:

 • Storleken: Jag vill kunna manövrera min smartphone med en hand.
 • Kameran: Den ska ta bra bilder.
 • Prestanda: En snabb telefon utan lagg.
 • Batteritid: Telefonen måste hålla en hel dags användning.
 • Pris: Inte en av de dyraste men heller inte en av de billigaste.
Andra saker som expanderbart minne, utseende och tillbehör var också viktiga, men kom i andra hand. Så valet föll på Z3 Compact. Så hur gick det för en inbiten iOS-användare att flytta till Android?

Från iOS till Android, steg 1…

Sony har utvecklat ett verktyg som heter Xperia Transfer som ska hjälpa användaren att flytta över sitt innehåll till en Xperia-enhet. Nu kommer jag inte ihåg varför, men det fungerade inte för mig.

Det första jag gjorde var att ladda telefonen en halvtimme (det stod i manualen) och vara lite otålig. Som tur var köptes telefonen en lördag så jag kunde ta en tupplur under tiden. När jag vaknade kunde jag börja ladda hem favoritappar, och under nedladdningstiden tittade jag igenom inställningarna.  Jag uppdaterade också till Lollipop.

Sedan började jag ordna hemskärmarna. När jag var nöjd med organiseringen kom jag på att jag kanske skulle testa en launcher. Vad är då en launcher? Jo, det är en app för att hantera hemskärmen. Den ger möjlighet att förändra hemskärmarnas utseenden. Jag installerade Nova Launcher, gjorde lite inställningar och trivdes direkt!

När apparna som hade laddats ner från Play Store var klara var det dags att öppna dem. Stora, kända appar som Facebook, Instagram, Evernote, Dropbox och Spotify verkade mer eller mindre identiska med iOS-versionerna.

iOS till Android, hur känns det?

Jag trodde nog att det skulle vara svårare att vänja sig vid ett nytt operativsystem än vad det var. Allt var intuitivt, både knappar och ikoner. Det enda som jag hade svårt för var att sluta trycka ”hårt” på hemknappen, som på Z3 Compact finns i skärmen och inte är en fysisk knapp. Jag tyckte också att den fysiska låsknappen var placerat på ett dåligt ställe (jämfört med iPhone 2-5S). Men nu känns det bra att den sitter på sidan; det är lätt att låsa skärmen med pekfingret.

Något jag saknar från iOS är att kunna klicka i statusfältet för att scrolla till toppen. Den funktionen finns visserligen  i vissa webbläsare, men jag trivs så bra med Chrome att jag inte vill byta. Dessutom är det en funktion som finns i de flesta appar man kan scrolla i på iOS.

Bra funktioner i Android och Z3 Compact

 • När jag använde iOS var jag intresserad av Android dels pga möjligheten att ha widgets. Det har jag nu! Widgets för mina kommande kalenderhändelser, en Spotify-kontroll, en för vädret och en för min to-do-lista.
 • NFC är också en cool funktion som jag dock måste forska lite mer i. Jag har en NFC-tagg innanför dörren som öppnar Swarm. Många verkar ha en tagg bredvid sängen för alarm, ljusstyrka, mobildata av mm, men jag känner inte att jag behöver det nu. Jag har en annan app som tar hand om det för mig. Det är också en fördel jag märker med Android: Möjligheten att automatisera uppgifter jag tidigare manuellt var tvungen att ställa in. Exempelvis så sköter Llama min ljudlösa profil i hemmet och på jobbet.
 • I Andriod kan användaren bestämma vilken app som ska vara standardprogram, t ex den inbyggda mailklienten eller Gmail/inbyggd kalender/Google Calendar, standardappen för Galleri/VLC osv.
 • Delaknappen är också en sådan där sak jag bara älskar, det är så lätt att dela eller grejer via mail, SMS, Facebook, Dropbox, Google Drive med mera.
 • Det finns en funktion jag älskar och använder väldigt ofta: Dubbeltryck på skärmen för att väcka den. Det är så skönt att slippa trycka in låsknappen.
 • Sony Z3 Compact är vattenskyddad, men bara i sötvatten. Nu skulle jag nog inte bada med den bara för att, men att använda luren med våta händer eller i regn är en möjlighet.

Negativa aspekter med Android och Z3

Många påstår att apparna för iOS är bättre. Till en viss del håller jag med. I tidigare versioner av Android har vissa appar inte alls varit lika snygga och stabila, men av de apparna jag använder är det få som är instabila. Däremot är iOS-versionerna i genomsnitt lite snyggare och lite mer lättanvända.

Det enda riktigt negativa med att byta från iOS till Android är att man måste köpa appar igen. Det spelar kanske ingen större roll när det gäller en tia, men de appar som man betalat 49-100 kr för är inte roliga att köpa igen. Många bäckar små…

Men finns det ingen negativt med telefonen då? Jo. Det jag upptäckt är:

 • Skärmen vill inte stängas av under samtal. Den blir svart i början, men lever ett eget liv där den låter mig trycka på diverse knappar med kinden. Det innebär sekretessläge, tjutande knappar och avbrutna samtal. Det har blivit lite bättre på sista tiden men jag är ändå inte nöjd med detta.
 • Många har klagat på att skärmen spricker utan att de tappar telefonen. Min håller än men visst är jag lite orolig. Skydd är ett måste. Jag använder nu ett plånboksfodral; skönt med kort och plånbok i ett, men telefonen är allt annat än slim.
 • Precis som på min iPhone samlas damm och partiklar i ramen runt telfonen. Det positiva är ju att Z3:an är vattentät så det ska väl gå att skölja rent?
Jag har märkt att jag använder mobilen mer än tidigare. Jag låter iPaden ligga och har knappt rört den sedan jag köpte min Z3:a. Nu har det nog mest att göra med att min gamla 4S var väldigt seg med iOS 8. Hade jag haft en iPhone 6 hade jag nog använt den lika mycket.

På tal om långsamma enheter. Något jag var rätt för var lagg. Min Z3 laggar pyttelite, men är 8 gånger av 10 väldigt, väldigt rapp och svarar ögonblickligen. Skönt.

Sammanfattning

Min uppfattning är att iOS och Android är två kompetenta operativsystem med olika fördelar och nackdelar. iOS är stabilt, snyggt och användarvänligt (även för nybörjare) men tråkigare och mindre flexibelt. Android är flexibelt till tusen och användarvänligt med högre inlärningskurva, särskilt för användare som inte har teknikvana; en kompromiss mellan anpassbarhet, skönhet och innovation.

Android har en hel del riktigt coola funktioner som Smart Unlock. Visserligen funkar den inte alltid. Men jag slår vad om att när Apple implementerar den i iPhone kommer den fungera nästintill perfekt. Från kundperspektivet är det tur att det finns lite konkurrens så båda sidorna jobbar på att bli bättre.

Har du bytt från iPhone till Android? Eller kanske gått från Android till iPhone? Vad har du för erfarenheter?

5 kommentarer »

 • Anders skrev:

  Mycket intressant läsning, jag har själv funderat på att överge iOS för Android.

  Anderss senaste blogginlägg: Skottlands huvudstad Edinburgh

 • Sara skrev:

  Jag har själv haft många mobiler där batteritiden inte håller väldigt länge genom åren. Den Iphone jag har nu är rätt så bra med batteriet dock. Min mors Android telefon har hon fått byta batteri på flera gånger på grund av att telefonen verkar dra alldeles för mycket av den. Den Android jag hade innan jag skaffade Iphone dog efter ett tag då batteriet inte höll. Än så länge gillar jag bäst Iphone men jag kommer ihåg hur konstigt det kändes att byta till Iphone först då jag var så van vid de funktioner som fanns på Android och tyckte om. :)

  Saras senaste blogginlägg: Hur Man Gör En App – Grunderna

 • Karina skolprojekt skrev:

  Hej! Sitter och sorterar mina bokmärken och undrar om du lagt ner den här bloggen? =) Följde den så himla mycket för och blir nostalgisk när jag går inte här! =)

  Karina skolprojekts senaste blogginlägg: Samla lån Lendo

 • Scary Mary (author) skrev:

  @Katarina: Hej! Nja, bloggen är väl inte helt död men abosut inte levande heller. Har tyvärr inte tid att uppdatera den som jag skulle önska.

 • Ella skrev:

  Konkurreras mellan iOs och android är intressant. Läste nyss att det fler med Android OS än Windows 10.

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................