Start » Internet, Sociala nätverk, Tips » Delicious stänger [ta backup & flytta till Diigo eller Evernote]

Delicious stänger [ta backup & flytta till Diigo eller Evernote]

17 december 2010 1 kommentar

Delicous: sociala bokmärken Jag har precis plöjt igenom ungefär 1200 blogginlägg i min Google Reader och jag tyckte att det var konstigt att så många artiklar handlade om Delicious, bokmärkestjänsten. Tack vare TDH fick jag reda på exakt vad det rörde sig om; Delicious ska stängas.

Även om jag inte använder Delicious nu, har jag gjort det för ett par år sedan. Där förvarade jag viktiga och intressanta länkar. Jag uppskattade tjänsten och tycker det är tråkigt att den kommer läggas ned.

Ett av problemen är att tjänsten inte har anpassat sig efter dagens användande av sociala nätverk. TDH är inne på samma sak i sin artikel Delicious, another casualty of search. Men det som är spännande är att han menar att sök har ersatt bokmärket i detta sammanhang. Det fick mig att fundera lite.

Bokmärken har fortfarande ett syfte

Medan sök visserligen är väldigt bra så räcker det inte. Den kommer inte ihåg allting åt mig. Jag anser att en länkbank typ Delicious är viktig av flera anledningar:

  1. Jag måste ha ett ställe att kunna återkomma till, där alla viktiga länkar finns. Jag kommer inte ihåg vad jag har sökt eller på vilken sida jag gick in.
  2. Möjligheten att tagga bokmärken samt kommentera dem anser jag vara väldigt viktigt då det är dags att söka efter dem.
  3. Jag kan komma åt mina länkar från vilken dator som helst. Till och med från min iPhone.

Mina bokmärken idag

Vad använder jag i dagsläget då? Jo, för tillfället ser det ut så här:

  • Viktiga länkar stoppar jag in i mitt Diigo-konto. Jag kan tagga och beskriva mina bokmärken.
  • Sådant jag ska läsa senare sparar jag med Instapaper.
  • Sedan har jag ett antal länkar som har att göra med ett särskilt ämne, de sparar jag i en bokmärkesmapp i bokmärkesfältet. Detta för att jag med ett knapptryck ska kunna komma åt dem, samt med ett kortkommande kunna bokmärka.
  • ”Vanliga” webbläsarbokmärken sparar jag egentligen inte. Jag har de viktigaste sajterna bokmärkta i bokmärkesfältet. Då kan jag bara klicka eller skriva in nyckelordet för att komma dit jag vill. Bokmärkesfältet fungerar också som en att-göra-lista där jag ser vad jag ska göra, och vad jag kan göra om jag har lite tid över.

Hur gör jag en backup av mina Delicious-bokmärken?

Har du bokmärken i ditt Delicious-konto kan du lätt göra en backup. 1. Logga in på ditt konto. 2. Välj ”settings” högst upp i det högra hörnet. 3. Under rubriken ”bookmarks” väljer du ”export/backup bookmarks”. 4. Välj om du vill exportera etiketter och anteckningar, samt om du vill utesluta bokmärken med en viss etikett. 5. Klicka på ”export” och filen laddas ner.

Jag vill importera mina Delicious-bokmärken till Evernote

Det kommer du garanterat inte vara ensam om att vilja göra. Jag gjorde det för några år sedan och känner mig trygg. Det är väldigt lätt, och en bra beskrivning på hur man gör finns i Evernotes blogg. Om du bestämmer dig för att börja använda Evernote kan du kolla in min Evernotespecial där du får en massa smarta tips.

Jag vill importera Delicious-bokmärken till Diigo

Diigo skiljer sig från Delicious på några punkter: du kan stryka under text på webbsidor, du kan fästa post it-lappar på webbsidor, dela sidor enkelt, du kan spara favoriter från Twitter, besök sidan i en ram utan att lämna Diigo mm. Vill du testa Diigo och importera dina bokmärken är det lätt: 1. Välj ”tools” högst upp till höger. 2. Klicka på ”import bookmarks”. 3. Välj Delicious. 4. Ladda upp filen.

Ska du börja använda Diigo är deras toolbar för Firefox eller tillägg för Chrome ett måste. Med den gör du allt Diigo erbjuder (t ex bokmärker, stryker under, delar)- snabbt och enkelt! Fler nyttiga verktyg är Offline Reader för iPhone (gratis), Web Highlighter för iPad och Diigo Power Note för Android.

Andra bloggar om , , , , (Intressant?)

1 kommentar »

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................