Start » Facebook, Nyheter » Allt om nya Facebook Places: Vad, vem, hur, vad?

Allt om nya Facebook Places: Vad, vem, hur, vad?

19 augusti 2010 3 kommentarer

Facebook har äntligen offentliggjort deras nya lokaliseringstjänst Facebook Places. Med Facebook Places kan du checka in på olika platser, se var dina vänner befinner sig. Tjänsten är en direkt konkurrent till Gowalla och Foursquare.

Använda Places

Det är lätt att skapa nya platser, tagga vänner och se vilka som är nära dig. När du checkar in kan du också skriva en kommentar, men det är valfritt.

För att använda Places måste du ha en mobiltelefon som stöder HTML5 och geolokalisering eller en iPhone/iPod touch. För tillfället kan bara användare i USA prova Facebook Places– vi andra måste vänta. Scarymary.se kommer självklart meddela när vi svenskar kan använda Places. Som en start kan du uppdatera Facebook-appen i din iPhone. Den stöder Places trots att funktionen ännu inte fungerar i Sverige. Places kommer också fungera med touch.facebook.com i din mobiltelefons webbläsare.

Places och den personliga integriteten

Facebook har tidigare hamnat i blåsvädret genom att göra för mycket av användarnas information offentlig. Planerar du att använda Places bör du direkt gå till sekretessinställningarna och ange vilka som ska få se dina positioner. Som standard är ”Endast vänner” valt.

Facebook Places- sekretessinställningar

Vill du inte använda Facebook Places kan du välja ”bara jag” på vem som ska få se var du har checkat in.

Facebook Places- sekretessinställningar

Facebook kan också visa vilka användare som finns på en specifik plats just nu (”People here right now”/”Här nu”). Vill du inte vara med där måste du själv välja det under ”Sekretessinställningar” och sedan ”anpassa inställningar.

När du checkar in kan du tagga en vän som befinner sig på samma plats som dig. Om vännen använder Places kommer det se ut som om han/hon har checkat in. Använder hon/han inte Places kommer det se ut som en tagg i en statusuppdatering. Om du vill undvika att vänner checkar in dig går du till sekretessinställningar- anpassa inställningar- saker som andra delar med sig av.

Facebook Places check in

Vänlistor fungerar med Facebook Places

Vill du bara att vissa vänner ska få se dina incheckningar? Det kan du fixa med listor. Skapa en lista med de vänner som ska få se var du checkar in, eller välj redan färdiga listor.

Användningsområden

Jag tänker direkt på:
 • Träffa kompisar som är ”on the go”. Hänger de på favoritcaféet så är det bara att gå dit och träffa dem.
 • Tipsa om bra ställen. I en statusuppdatering måste namn+adress in. Med Places räcker det med en incheckning. Eftersom Places stöder kommentarer kan du där skriva vad du gör, men du kan också använda kommentaren som en minirecension eller rekommendation (jämför med Foursquares ”tips” eller Gowallas ”comments”).
 • För att komma ihåg olika ställen, t ex den där restaurangen som serverade den bästa planksteken du någonsin har ätit. Med Places kommer du lätt ihåg namn och plats. Eftersom du kan välja att bara du ska se dina incheckningar kan du skapa en personlig databas över ställen du besöker.
 • Kan detta innebära att Facebook snart kommer stödja geotaggade foton? Dvs att bilder kan taggas vid en viss plats, som Flickr.
 • Ett sätt att berätta vad man är för t ex föräldrarna. De kan kolla när du kommit fram till din kompis/discot/stationen eller vad de nu kan vara.
Med en medlemsbas på 500 miljoner blev Facebook Places över en natt (ordagrant) den största lokaliseringstjänsten. Gowalla och Foursquare svettas nog just nu. Lokaliseringstjänster (åtminstone Facebooks) har nu en chans att bli någon som ”medelanvändaren” använder. Det återstår att se vad lokaliseringsframtiden för med sig.

Jag hoppas att Facebook skyndar sig och gör Places internationellt så snart som möjligt. Sedan hoppas jag på ett mer funktionsrikt Places. Med Gowalla och Fourquare är vi vana att kunna ladda upp bilder till olika platser och att få små belöningar i form av badges, mayorships, poäng och leaderboards. Det ska bli spännande att se vad Facebook kommer göra med den här tjänsten. Det kan mycket väl visa sig att de inte har för avsikt att skapa sådana här ”lekfulla” funktioner.

Vill du ha mer information om Facebook Places? Då rekommenderar jag: Hjälpcenter för Places, Facebook Places (på FB), Who, what, when, and now, where, A field guide to using Facebook Places, Nu vet Facebook var du befinner dig, Snart vet Facebook exakt var du är, Nu kan du hålla koll på kompisarna samt videoklippet nedan.

Andra bloggar om , , , , (Intressant?)

3 kommentarer »

 • Tweets that mention Allt om nya Facebook Places: Vad, vem, hur, vad? -- Topsy.com skrev:

  […] This post was mentioned on Twitter by David Paulsson, Maria Sjögren and byBrick, Patrik Arwengrim. Patrik Arwengrim said: RT @scarymarys: Allt om nya Facebook Places: Vad, vem, hur, vad? http://bit.ly/b36zb6 […]

 • Facebook Places (Platser) - AdWordsBloggen.se skrev:

  […] Det kan visserligen finnas en poäng med att vilja tala om att man är på ett visst ställe men om du glömmer att checka ut eller checka in någon annanstans kommer det att se ut som att du fortfarande är kvar långt efter att stället är stängt! I det här blogginlägget kan du läsa mer […]

 • Facebook Places äntligen i Sverige! skrev:

  […] augusti skrev jag en om Facebook Places, Facebooks egen lokaliseringstjänst. Eftersom positioneringstjänsten inte fungerade i Sverige […]

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................