Start » Facebook » Facebook: Privat information blir offentlig [nya sekretessinställningar]

Facebook: Privat information blir offentlig [nya sekretessinställningar]

9 december 2009 4 kommentarer

Facebook privacy settings, sekretessinställningar

Mycket snart kommer Facebook-användare bli tillfrågade att göra en del inställningar. När du loggar in kommer en kort guide startas där du ska kontrollera och eventuellt uppdatera dina inställningar. Du ska bestämma vem som ska få titta på vilka delar av din profil och de inlägg du publicerar.

 • När det gäller personlig information som din arbetsplats eller ”personlig information” kommer  Facebooks rekommendation vara att du gör denna information tillgänglig för alla
 • För bilder, videoklipp och telefonnummer där du är taggad rekommenderas du att ha begränsad tillgänglighet

Du kan alltid se över dina sekretessinställningar. Titta på Facebooks video som förklarar detta. Jag har fortfarande inte fått möjligheten att göra dessa inställningar. Därför antar jag att de rullas ut successivt.

Du kan välja vem som ska kunna se dina statusuppdateringar/länkar/videos/foton. Varje gång du postar något kan du bestämma vem som ska kunna se det. Detta tycker jag är positivt. Jag vill att i princip allt det jag postar ska vara ”privat” och bara kunna ses av mina vänner. Det kommer fungera med Facebooks nya verktyg. Men ibland vore det bra om andra skulle kunna läsa statusuppdateringen. Jag postar ”Jag ska till Paris nästa vecka. Tips på bra restaurang?”. För att få så många (bra) svar som möjligt vill jag att mina vänners vänner ska kunna se vad jag skrev. Det kommer också fungera med FB:s verktyg. Se The Facebook Blog för mer info.

När det gäller mindreåriga är deras material mer reglerat. Även om de valt att dela inlägg med alla kommer de som mest kunna läsas av vänner till vänner eller nätverk.

Viktigt: Viss information om varje användare kommer bli offentlig: namn, profilbild, kön, vistelseort, nätverk, vänner och Sidor. Denna information kan du inte gömma. Vad jag har förstått kan du däremot undvika att fylla i den. Du kommer dock kunna ta bort dig själv från sökresultat på Facebook och från sökmotorer. Gällande vem som kan skicka meddelanden och vänförfrågningar kan du välja mellan vänner eller vänner till vänner.

I Facebooks bloggkommentarer finns blandade reaktioner, de flesta negativa.

 • Man kommer inte kunna dölja sina vänner för vissa personer eller listor.
 • Många användare påstår att deras ”walls” är offentliga- att vem som helst kan se dem. Jag har testat och jag ser ingen wall. Däremot ser jag vänner, sidor och nätverk.
 • Vissa påstår att vi fortfarande har stor frihet, det är bara att pilla i sekretessinställningarna.
Facebook vill att vi ska dela med oss av personliga saker. Det får man inte glömma. För de som använder Facebook professionellt spelar detta säkerligen ingen roll. För oss som delar med oss av personliga bilder och texter är det viktigt att bara vänner har tillgång till denna information. Vi vill helt enkelt inte att alla ska kunna se vilka sidor vi är fans av eller vilka vänner vi har. Jag tror att dessa förändringar kommer resultera i en del användare inaktiverar/tar bort sina profiler. Detta kommer inte ha någon effekt eftersom ett tusental medlemmar är en skvätt i Atlanten för Facebook, som har över 350 miljoner medlemmar.

Lästips: Dotrights What Does Facebook’privacy transition mean to you?, DN, Expressen, Metro samt The Facebook Blogs New Tools to Control Your Experience.

Vad tycker du om Facebooks nya sekretesspolicy?

Via| ReadWriteWeb

Andra bloggar , , , , , (Intressant?)

4 kommentarer »

 • Kreafonbloggen – Bloggande reklambyrå i Göteborg » Blog Archive » Hänt på webben i veckan skrev:

  […] på Facebook, ändrade inställningar om användarnas privata uppgifter, har mest mötts av […]

 • Scary Mary- en blogg om IT, datorer, mobiltelefoner och mjukvara » Blog Archive » 5 saker du måste veta om Facebooks nya inställningar skrev:

  […] veckan förändrade Facebook sekretessinställningarna. Detta möttes av kritik och protester. På ABC News läser jag en artikel som i princip […]

 • Leo skrev:

  Förstår inte varför Facebook överhuvudtaget ändrar i sekretessinställningarna. Har man en gång fyllt i hur man vill ha det så ska väl det räcka? .-= Leos senaste blogginlägg: blog ..Alternativa bloggportaler =-.

 • Scary Mary (author) skrev:

  @Leo: Exakt varför vet jag inte, men som jag skrev: De vill att vi ska dela med oss. Man får aldrig glömma att Facebook finns för att tjäna pengar, inte för att vi ska få döda lite tid. Sedan har dessa inställningar varit lite olika för olika människor. Mina rekommendationer var de gamla inställningarna, medan andra användare blivit rekommenderade de nya ”everyone”.

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................