Start » Google, Sociala nätverk » Google +1: rekommendationer i Facebook Like-stil

Google +1: rekommendationer i Facebook Like-stil

5 april 2011 4 kommentarer

Google +1 Google har lanserat en ny funktion som kallas ”+1” och kan liknas med Facebooks gilla-knapp. Men den kan som sagt bara liknas vid Facebooks superpopulära funktion, för det finns flera skillnader. Den största är att Googles +1-knapp är integrerad direkt i sökmotorn.

Hur fungerar Google +1?

Syftet med +1 är att du ska klicka på knappen när du hittar något som du gillar för att fungera som en guide till dina vänner och andra på nätet. Genom att +1:a ett särskilt kakrecept kan du visa folk att du gillar just det receptet, framför de andra. Med andra ord röstar du på en viss sida.

När du väl klickat på knappen kommer ditt namn vid den länken synas i sökningar, på annonser, i din Google-profil och andra ställen på nätet. Man kommer också kunna +1:a annonser vilket ger texten ”recommended by friends” i AdWords och Adsense (ungefär som Facebooks annonser).

Google planerar också att erbjuda +1-knappar som man kan infoga på sina sajter/bloggar, precis som vi redan gjort med gilla-knappen.

Ytterligare en skillnad mellan Facebooks gilla-funktion är att dina +1-rekommendationer visas när dina vänner söker på samma sak som du sökte på. Därmed blir dina rekommendationer inte påträngande utan kan ses som en hjälp när andra behöver den.

För att använda +1 måste du ha en Google-profil.

Så här kan det se ut: Google +1 i Sök

När kommer +1?

Funktionen kommer rullas ut först på Google.com. För att testa +1 kan du besöka Googles experimentsida. Inledningsvis kommer +1-knappen visas intill sökresultat och annonser, men under de kommande veckorna kommer de synas på ännu fler ställen runtom på internet.

Och vad tycker jag om Google +1?

Jag gillar +1, men jag skulle gärna vilja ha mer information om sekretessen. Kommer man kunna välja vilka som kan se mina rekommendationer? Kommer Googles nya funktion möta samma öde som företagets andra, misslyckade initiativ att slå sig in på den sociala marknaden som Google Buzz, Wave etc?

Jag tror faktiskt att +1 kommer gå bättre. Vi har redan sett att folk tycker om att ”gilla” saker. Facebook like är superpopulärt, integreras nu inte bara med sajter och bloggar utan även med informationen man anger på sin profil. Så visst har +1 förutsättningarna att bli något stort. Däremot tror jag faktiskt att Facebook kommer ha övertaget under en väldigt lång period. Min uppfattning är att Facebook har fler ”vanliga” (icke-nördar) användare medan Googles tjänster (förutom Sök och Gmail) uppskattas av lite mer internetintresserat folk. De flesta som 2011 har ett Hotmail-konto sedan 90-talet (och det är många) kommer nog inte gå över till Googles tjänster. Men Facebook använder de redan.

Det finns en sak jag stör mig på, och det är namnet. +1. Det kommer inte naturligt att göra det till ett verb, eller att uttala det. ”Plusettar” man något, eller ”ettplussar” man? Eller så kanske man ”klickar på +1” eller ”klickar på 1+?”. Nej, det är krångligt. De hade kunnat komma på något annat. Grekommendationer hade varit bättre. Eller Greco. Eller Google Tips. Google Recommendations. Google Vote. Google Hints. Whatever. Men inte +1.

Vad tycker ni?

Avslutningsvis vill jag visa upp Googles officiella video för +1:

Mer information finns på Mashable 1, Mashable 2, Official Google Blog, Internetworld, Nikke Lindqvist

Andra bloggar om , , , , , (Intressant?)

4 kommentarer »

 • Robin skrev:

  Är det vänner man lagt till på sitt google-konto som får ta del av ”plus 1:ningar” eller är det även andra nätverk? Visst har jag google-konto men jag använder det bara till Analytics och Adsense så att lägga till vänner där har jag ingen koll på.

  Och jag håller med om att man borde valt ett annat namn. Något som går att göra till ett verb på ett enkelt sätt precis som du säger. Kanske får kalla det att ”Plussa” något? :)

 • Hotell Gran Canaria skrev:

  Man måste ju nästan vara inloggad på google-kontot för att de ska veta vem som klickar. Och jag ställer mig i ledet med Robin om att man normalt inte är inloggad på googlekontot mera än nödvändigt…

  Frågan är väl om detta även kommer påverka sidors placering i sökresultatet? Kommer sidor med många klicka på +1 få bättre placering enbart utifrån antal klick tro?

 • Ken skrev:

  Håller med om att det inte fungerar att göra det hela till ett verb vilket kan vara lite synd. Så namnet skulle ju kunna vara bättre, jag tycker dock om funktionen i allmänhet.

 • Melvin Langre skrev:

  Tveksamt om det kommer att påverka sökresultatet men vi lär ju aldrig få veta i vilket fall som helst. Och ja, namnet kunde vara bättre, ganska olikt Google på nåt vis.

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................