Start » Apple, iPad, iPhone » Allt om nya iOS 6

Allt om nya iOS 6

12 juni 2012 5 kommentarer

iOS6, den kommande uppdateringen till Apples operativsystem för mobila enheter presenterades igår på WWDC 2012. I den här artikeln hittar du en översikt på vad som presenterades igår.

Siri

 • Siri har blivit bättre, särskilt gällande sport, restauranger, film (bio) och starta appar.
 • Eyes free är ett sätt att använda sin iPhone i bilen. Det handlar om en dedikerad knapp på ratten som man sedan trycker för att ge Siri olika kommandon. Skärmen på iPhonen förblir avstängd, men telefonen kan ändå användas tack vare Siri. Apple samarbetar med bl a General Motors,BMW, Landrover, Mercedes och Toyota. Dessa biltillverkare har lovat att inom 12 månader skeppa bilar som stöder Eyes free med Siri-integration.
 • Siri blir mer internationell och stöder fler språk. Spanska, italienska och koreanska är några av de nya språken Siri nu pratar. Tyvärr blev inte Siri svensk.
 • Siri kommer till nya iPad.

Facebook-integration

Det blir lättare att dela innehåll till Facebook direkt från olika appar, som t ex Kartor, Bilder och Safari. iOS 6-användare kan posta till både Facebook och Twitter direkt från Notiscenter. Facebook är också integrerat med Siri, så nu kan man diktera Facebook-uppdateringar. Facebook-kontakter synkar mot Kontakter, evenemang och födelsedagar synkar till kalendern.

Utseendemässigt är Facebook-integrationen snarlik med Twitters. Och precis som i iOS5 (med Twitter) loggar du in på ditt Facebook-konto i inställningarna. Det behöver du bara göra en gång.

Telefon och FaceTime

Telefonen i Phone får några trevliga uppdateringar:
 • När någon ringer kan du enkelt dra uppåt med fingret för att svara med ett meddelande eller bli påmind om samtalet senare. Mycket smart funktion som är perfekt när man inte kan svara precis när det ringer. Om du väljer att svara med ett meddelande kan du välja mellan flera förinställda eller skapa ditt eget. Om du istället vill att bli påmind om samtalet senare kan du välja att bli det efter en timme, när du lämnar platsen du befinner dig på när du kommer hem eller när du kommer till jobbet.
 • Do not disturb är en enkel funktion för att inte bli störd av samtal, SMS eller pushnotifieringar. När något händer, t ex någon skickar ett SMS till dig, så lyser inte skärmen upp och inget ljud spelas. Du kan själv ställa in vilka samtal du vill ta emot under denna period. Välj mellan att inte ta emot några samtal alls, ta emot samtal från dina favoriter eller olika grupper du själv skapar. För att inte missa viktiga samtal finns funktionen ”Repetated calls”. Om någon ringer dig en andra gång inom tre minuter visas det samtalet som vanligt.
 • FaceTime kan nu användas över 3G (eller 4G). Tack för det!
 • Telefonnummer och Apple ID slås nu ihop. Om någon ringer ditt telefonnummer över FaceTime kan du svara på din iPad eller Mac, trots att dessa enheter inte har telefonnummer.
 • Om någon skickar ett SMS till ditt telefonnummer kan du svara på iPad och Mac.

Safari

Safari på iOS blir ännu bättre:
 • Förutom iCloud Tabs blir Läslistan tillgänglig offline så du kan läsa artiklar senare när du inte är uppkopplad.
 • Med iOS 6 kan vi äntligen ladda upp bilder direkt på en webbplats i Safari från kamerarullen. En mycket efterlängtad nyhet!
 • Smart app banners är en trevlig funktion för de webbtjänster som också har appar i App Store. Man kan som sidägare välja att visa upp en banner, ett fält högst upp på sidan, som länkar direkt till respektive app i App Store. I bannern finns information som betyg, pris och tillverkare. Om användaren redan har appen installerad kan den istället klicka på bannern för att öppna appen. Men det häftigaste är nog att om du klickar på appen så tar den dig dit du befann dig på webbplatsen. Om du på webbplatsen var inne i en viss kategori hamnar du där även i appen. Mycket smidigt!
 • iPhone får nu fullskärmsläge i Safari i landskapsvy.

Mail

 • VIP är en ny funktion i Mail. Om du markerar en kontakt som VIP kommer nya meddelanden från denna person att visas på låsskärmen precis som ett SMS. I Mail-appen har en VIP en liten stjärna till vänster om meddelandet. Apple har också byggt in en VIP-inkorg så du snabbt kan hitta mail från VIP-kontakter.
 • Det finns nu också en Flagged-inkorg för meddelanden som flaggas/stjärnmärks.
 • Äntligen blir det möjligt att infoga bilder och videor direkt i e-postmeddelanden! Man måste alltså inte öppna bilden och sedan välja att skicka den via e-post. Detta har jag saknat.
 • Med iOS 6 blir det möjligt att öppna lösenordsskyddade Office-dokument direkt i enheten.
 • Inte en dag för sent ger Apple oss ”pull to refresh”. Vi kan alltså dra inkorgen nedåt för att uppdatera den (som i Facebook/Twitter).
 • Välj olika e-postisgnaturer för olika konton.

Passbook

Passbook är en helt ny app för iOS som importerar olika slags biljetter, kundkort, rabatter, presentkort och boardingkort. När du kommer till stället där du ska använda biljetten dyker ett pushmeddelande upp på låsskärmen med biljetten, lås upp skärmen och Passbook öppnas automatiskt med biljetten framme. Om du ska flyga och gaten ändras visas det också på låsskärmen. Boardingkortet är också uppdaterat med den nya informationen.

Simple App Mode- Guided Access

Simple app mode är ett hjälpmedel för att inaktivera menyer och andra knappar. Rita en cirkel runt de knappar du vill ska döljas och de försvinner från appen. Ett tryck på hemknappen tar dig inte till hemskärmen heller. Detta är en mycket bra funktion för barn som använder iPhones och iPads. Nu slipper de råka trycka på knappar och hamna på hemskärmen. Det är också användbart för de som använder iPads för att visa upp produkter eller i skolan.

Kartor

 • Kartor har blivit ombyggd och dumpar Google Maps för Apples egna kartor.
 • Apple samarbetar ju med Yelp och det syns också i appen där det nu finns informationskort med betyg, bilder och annan information.
 • Kartor i iOS 6 har också trafikinformation som visar trafik och andra händelser som olyckor på vägarna. Apple använder anonym livedata från våra iOS-enheter för att sammanställa trafiklägena.
 • Äntligen har Apple fått tummen ur och lanserar ”Turn-by-turn navigation”, något jag tror många av oss har saknat i Kartor. Nu kan vi alltså navigera och Kartor blir mer som en riktig GPS. I navigeringsläget finns information som ankomsttid, avstånd och tid kvar. Om trafiken saktar ner kommer ankomsttiden uppdateras automatiskt, samtidigt som appen försöker hitta en alternativ väg. Om en sådan finns presenteras den och du kan välja att byta väg eller stanna kvar på din nuvarande rutt.
 • Siri har också integrerats med Kartor.
 • Kartorna kan roteras och visar byggnader i 3D.
 • Flyover är Apples nya 3D-bilder över en rad olika städer. Och det är fantastiskt snyggt!

Bildström

Shared Photo Streams, delade bildströmmar, låter dig dela bilder på ett enkelt sätt. Välj bilderna du vill dela, välj vännerna du vill dela med och dina vänner kommer få ett pushmeddelande om att du har delat bilder med dem. Ni kan också gilla och kommentera bilderna. Delade bildströmmar fungerar även på Mac, i en webbläsare över Windows och på TV:n om du kör Apple TV. Du kan dela så många bilder du vill då dessa bilder inte inskränker på ditt iCloud-utrymme.

Fler uppdateringar

 • Lucky mode är den ny del i Hitta min iPhone. Du kan låsa din enhet med en fyrsiffrig kod och skicka ett meddelande med ett telefonnummer. På så sätt kan den som hittade din iPhone/iPad enkelt kontakta dig direkt från låsskärmen (så länge det inte var en tjuv).
 • Find My Friends visar dina var dina vänner befinner sig på en karta och nu kan du få platsbaserade meddelanden när t ex dina barn lämnar skolan/kommer hem. Du kan också dela med dig av din position.
 • App Store, iTunes Store och iBookStore får ny design. Och du kan gilla appar på Facebook och dela dem till både Twitter och Facebook.
 • Låtar som alarm.
 • Ny klock-app för iPad.

Uppdateringen innehåller över 200 nya funktioner och jag kommer garanterat återkomma om detta när jag testat den!

iOS 6 släpps i höst och den  stöder iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2 och nya iPad samt iPod touch 4 gen.

Mina tankar

Det finns en del grejer jag länge velat kunna göra med min iPhone och iPad, som att ladda upp bilder direkt på en sajt eller dra ner för att uppdatera inkorgen. Många av de nyheterna som presenterades igår blev jag nöjd över, men jag hade faktiskt hoppats på mer: en riktigt användbar låsskärm och snabbknappar i Notiscenter. Det skulle vara väldigt bra att ha knappar för att sätta på/stänga av WiFi, 3G mm samt justera ljusstyrkan (ungefär som SBSettings i Cydia).

Sedan undrar jag när Siri kommer på svenska. Det är glasklart att Sverige inte är Apples prio ett, men med tanke på hur många iOS-användare som finns i vårt land borde det åtminstone finnas med i planerna. Och det kanske det gör, vem vet?

Jag är också lite fundersam när det gäller Kartor. Det som visades under gårdagens keynote var mycket snyggt, Flyover var väldigt läckert. Men hur kommer Apples kartor fungera i Sverige? På den svenska landsbygden?

Samma sak med Passbook som är en riktigt bra idé. Kommer svenska utvecklare och följa efter? För hur bekvämt vore det inte att få biobiljetter, klubbkort och rabatter direkt i Passcode? Ingen mer tjock plånbok, inga små lappar och inga mer boardingkort som måste skrivas ut innan resan.

Vad tycker du om iOS 6? Vad blev du gladast över? Saknar du något?

Gillade du den här artikeln? Dela den gärna på Facebook, Twitter, Pinterest eller Google+. Knapparna finns lite längre ner eller högst upp. Tack :)

5 kommentarer »

 • Arwengrim skrev:

  Flera nyheter känns som de kommer funka mindre bra för oss i Sverige. Siri snackas det massor om och det är även flera operatörer här som marknadsför det som en grym feature. Men det nämns aldrig att svenska saknas.

  Och precis som du skriver kan man ju fundera över Passbok och kartor. Hur bra blir de här, åtminstone under en överskådlig framtid.

  Simple app mode verkar bra. Kommer ta bort mycket av mina barns frustration när de råkar trycka bort sig.

  Mail verkar få ganska tråkiga uppdateringar. Jag tycker den klienten är urusel i iOS 5 så den blir kanske lite bättre ändå.

  Arwengrims senaste blogginlägg: Android: Förhindra köp av app med pin-kod

 • Scary Mary (author) skrev:

  Tack för din kommentar! Jag tycker också att det är synd att Siri inte finns på svenska ännu. Nu har jag inte ens en iOS-enhet med Siri, men om jag hade det skulle jag köra på engelska, men visst, det funkar ju inte att söka efter restauranger i Göteborg. Hoppas också att Passbook blir bra- där finns ett enormt potential! Jag måste nog hålla med om att Simple App Mode är riktigt bra, särskilt när det verkar vara så många barn som använder iPads/iPhones..

 • Veckans måndagslänkar #4 skrev:

  […] Allt om iOS 6 En genomgång om vad kommande operativsystemet iOS 6 kommer att bjuda på för nyheter. […]

 • Patrik skrev:

  Försöker hitta information om nya ”delad bildström” men hittar inget? Den står på så fort man uppdaterat till 6 men är bilderna delade då? Eller måste man skapa en ny bildström? Hur gör man det? Går den via iCloud då? Vill ju inte gärna dela alla 3000+ bilder direkt så det plingar i massa kompisars mobiler lika många gånger. :)

  Patriks senaste blogginlägg: Skicka julklappar

 • Jenny skrev:

  Jag tackade nej om instagram fick ta del av Mina bilder o nu kan jag inte ladda upp bilder? Vart ändrar jag detta?

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................