Start » Internet, Tips » Så här surfar du smart med mobilt bredband utomlands

Så här surfar du smart med mobilt bredband utomlands

6 juli 2010 5 kommentarer

Surfa smart med mobilt bredband utomlands

Ska du åka utomlands i år? Funderar du på att ta med dig din bärbara dator och mobilt bredband? Då vill jag höja varningens finger. Om du surfar på ditt vanliga mobila bredband kan det kosta tusentals kronor! Man kan tycka att folk borde förstå att det kostar mer att surfa med ett svenskt abonnemang via ett mobilnät utomlands (än i Sverige). Vi vet att det kostar mer att ringa med svenskt abonnemang utomlands än i Sverige. Det är samma sak med mobilsurf. Vi får hoppas att vi slipper artiklar i Aftonbladet om Lisa som lät sin son spela WoW eller kolla på YouTube under semestern i Turkiet. Vi är ju inte gjorda av pengar och för de flesta måste det vara en chock att få en mobilräkning på 5000 kr, och inte minst när summan blir mycket högre, som t ex 60000 kr.

PC för Alla har skrivit en artikel som handlar om det mobila bredbandet utomlands, närmare bestämt hur du surfar utomlands utan att bli pank.

Hur surfar man utomlands?

 • Lämna datorn hemma och använd dig av hotellets dator eller internetcaféer.
 • Sök upp WiFi-hotspots och surfa gratis eller till en kostnad som du känner till innan du börjar (t ex €3/h eller €10/dag).
 • Köp lokalt mobilt bredband.
 • Surfa med mobilen via WiFi eller köp ett lokalt SIM-kort med 3G-surf (använd inte det svenska abonnemanget, det blir dyrt).

Vad kostar mobilt bredband utomlands?

Det är omöjligt att säga, det varierar från operatör till operatör, och från land till land. Generellt sett är priserna högre utanför EU och lite lägre inom EU. PC för Alla har satt ihop en lista med kostnader för mobilt bredband utomlands. De presenterar priser från en operatör per land, men givetvis finns det fler val. Du hittar följande länder: Bulgarien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Krotatien, Spanien,  Storbritannien och Turkiet. Vissa operatörer erbjuder fast kostnad per vecka eller per megabyte/gigabyte medan andra erbjuder rörlig kostnad.

I PC för Allas artikel finns exempel på vad viss användning kan kosta om man surfar med Telias mobila bredband. Jag citerar några:

 • YouTube- ett videoklipp på 3 min: inom EU: 315 kr, utanför EU: 1080 kr.
 • Spotify- (bästa ljudkvaliteten) i en timme: inom EU: 5040 kr, utanför EU: 17280 kr.
 • Aftonbladet- ett besök: inom EU: 105 kr, utanför EU: 360 kr.

Observera!

Det går att köpa mobilt bredband i de flesta semesterländer, men täckningen är inte garanterad. D v s, ska du till en liten grekisk ö eller en liten by i södra Spanien så är det inte säkert att 3G finns. Därför är det bäst att söka efter en täckningskarta på operatörens sajt, så du slipper ”kasta pengar i sjön”.

Scary Mary önskar dig en trevlig sommar med humana priser på mobilsurf!

5 kommentarer »

 • Var smart när du surfar utomlands | Teknikveckan skrev:

  […] och mer därtill. Istället tycker jag du ska bege dig till Scary Marys blogg och läsa inlägget: Så här surfar du smart med mobilt bredband utomlands. Att surfa och ringa via ett svenskt abonnemang är inte helt smart. Ringa går oftast bra om du […]

 • JoacimB skrev:

  Det går ju att surfa även med GPRS, även om 3G inte finns tillgängligt. JoacimBs senaste blogginlägg: HolidayPhone lanserar billig telefoni för långtidsresenärer i Thailand

 • Scary Mary (author) skrev:

  @JoacimB: Så sant! Men hastigheten försämras ju och kunder kan känna sig blåsta om de har fixat en 3G-plan. Å andra sidan är det heller inte säkert att den aktuella operatören ens har mottagning på små, små ställen.

 • Resa med bärbar dator (håll din laptop säker) skrev:

  […] även om hur man surfar smart med mobilt bredband utomlands och  10 tips för att skydda din dator mot stöld och […]

 • De bästa apparna för semestern [iPhone & iPad] skrev:

  […] Så här surfar du smart med mobilt bredband utomlands […]

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................