Start » iPad » I Sverige blir det ingen supersurf via 4G på nya iPad

I Sverige blir det ingen supersurf via 4G på nya iPad

9 mars 2012 1 kommentar

Bild på nya iPad med 4G

Idag har en av de stora snackisarna handlat om att nya iPad inte kommer fungera till max i Sverige. Anledningen stavas 4G. Det var mig veterligen Allt om Mac som först uppmärksammade följande (och blev sedan citerade av inga mindre än SvD, Sydsvenskan, Expressen och Apple själva!):

[…] iPad använder frekvenser på 700 och 2100 MHz medan de svenska operatörerna fyller luften via 800 respektive 2600 MHz.
Frekvenserna vi använder i Sverige skiljer sig alltså från de amerikanska. Erik Hörnfeldt på Tre säger (fortfarande via Allt om Mac):
Nej, ingen svensk operatör kommer att kunna erbjuda 4G. Som det är idag finns det licenser för 4G i 800, 900 och 2600-banden i Sverige. Vad jag vet har Telia och vi 4G/LTE i 800 och 2600-banden och telenor/Tele2  bygger även i 900-bandet men jag vet inte om de aktiverat det mot kunderna. Via
Det här borde betyda att iPad inte kommer kunna utnyttja 4G-nätet här i Sverige. Istället får vi nöja oss med DC-HSDPA och HSPA+ vilket kan ge oss hastigheter upp till 32 Mbps i Sverige.

Hos ComputerSweden spekulerar Hörnfeldt i möjligheten att iPad kommer en en annan radiodel till Sverige.

Om du hade bestämt dig för att köpa den nya iPaden men avskräcktes av tidningarnas rubriker om att ”nya iPad inte fungerar i Sverige” så behöver du inte oroa dig. Den kommer fungera- och det bättre än tidigare. Inte bara kan du surfa via WiFi, utan också via turbo 3G. Dock inte via 4G.

Vad säger Apple om det här då? Enligt MacWorld säger Petter Arnstedt, pressansvarig på Apple, att ”det var ett misstag” till Telekom Online.

Sammanfattningen av dagens snackis blir: Apple har erkänt att ett misstag har begåtts, vi får ingen 4G (åtminstone inte nu) men nya iPad kan användas i de svenska näten.

Visserligen klarar vi oss på 3G, men att presentera en 4G-enhet och sedan inte kunna leverera har definitivt gjort många iPad-intresserade besvikna. Ska vi hoppas på att Hörnfeldt får rätt i att iPad kanske kommer till oss med en annan radiodel? Omöjligt är det ju inte, men eftersom Apple gått ut och sagt att det var ett misstag att göra reklam för 4G på apple.se är det nog inte särskilt troligt.

Personligen lockar inte 4G mig särskilt idag så jag är inte så ledsen över det här. Abonnemangen är dyra och utbyggnaden ganska dålig. Så innan nätet byggs ut mer och priserna pressas av konkurrensen kommer jag inte binda upp mig på ett 4G-abonnemang.

Läs mer om detta hos M3.

1 kommentar »

  • Allt om Apples nya iPad skrev:

    […] Uppdatering! Det verkar inte bättre än att vi i Sverige får vara utan 4G på nya iPad. Läs mer om detta här. […]

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................