Start » Google, Nyheter » Allt om Googles molntjänst Google Drive

Allt om Googles molntjänst Google Drive

25 april 2012 5 kommentarer

Bild på Google Drive-ikoner

Efter år av rykten har Google äntligen lanserat sin efterlängtade lagringstjänst Google Drive.

Liknar Dropbox

Precis som fantastiska Dropbox kommer Google Drive med appar till Windows och Mac. När du laddat ner Google Drive dyker en ny mapp upp på din dator. Denna mapp kommer automatiskt synka till molnet så du alltid har dina viktigaste filer på en säker plats.

Vad kan Google Drive göra?

Arbeta med dokument

Även fast Google Drive liknar Dropbox finns det en hel del saker som skiljer dem åt. Google Drive är tätt integrerat med Google Docs och har unika funktioner. Googles lagringstjänst låter dig inte bara lagra dina filer, utan också dela och redigera dem direkt i webbläsaren.

Då Google Dokument finns redan inbyggt så är det där du skapar och arbetar med dokument. Dokumenten kan du redigera och dela med andra, samt se ändringar i realtid. När du har skapat ett dokument kan du välja vem som ska kunna se det och om den personen ska få behörighet att redigera och kommentera dokumentet. Du kan alltså få kommentarer på ett dokument, vilket öppnar nya möjligheter för samarbete. Nu slipper du skicka email med bilagor fram och tillbaka. När någon kommenterat på din fil får du en notifikation om detta. Smidigt.

En annan trevlig funktion i Googles lagringstjänst är att den håller koll på alla ändringar du gör. När du klickar på ”Spara” skapas en ny version. Du skriver alltså inte över tidigare versioner och du kan gå tillbaka 30 dagar eller välja vilken av dina versioner som ska sparas permanent. Mycket uppskattat!

Viktigt att påpeka är att dokument skapade i Google Docs endast kan öppnas i Google Docs. Alltså, har du skapat ett dokument i Google Docs men vill fortsätta skriva i t ex Microsoft Word måste du gå till Google Docs, exportera filen och öppna den. Lite för krångligt.

Google Sök på steroider

De flesta lagringstjänsterna erbjuder någon slags sökfunktion. Och en sådan finns mycket riktigt även här. Du kan söka igenom alla dina filer och filtrera utifrån ägare, aktivitet, filtyp mm. Du kan tagga dina bilder för hitta dem lättare vid en sökning. Sökfunktionen i Google Drive använder dessutom OCR så den kan hitta inscannad text. Om du har scannat in en artikel kan Google sedan hitta den när du genomför en sökning med relevanta nyckelord.

Ytterligare en trevlig funktion är bildigenkänning. Laddar du upp en bild på t ex Big Ben kan du söka ”Big Ben” och ditt foto ska dyka upp.

Medan dessa teknologier är riktigt häftiga är det viktigt att understryka att de inte alltid fungerar på ett tillfredsställande sätt, så hoppas inte på att allt ska fungera felfritt.

Tjänsten har en inbyggd filvisare så du kan visa dina filer direkt i webbläsaren. Detta gäller en mängd olika filer inklusive t ex Photoshop-filer, även om du inte har det installerat på datorn.

Google Drive vs Dropbox

Bild på Google Drive-ikonTips och tricks för Dropbox
 • Google Drive erbjuder 5GB lagringsutrymme. Dropbox ger 2GB (dock lätt att skaffa mer gratis).
 • Dropbox finns för PC, Mac, Linux, Android, iOS och BlackBerry. Google Drivs finns (nu) för PC, Mac och Android.
 • Googles sökfunktion är bättre än den i Dropbox (och det ska den vara).
 • Drive har OCR och bildigenkänning.
 • Medan både gDrive och Dropbox låter dig visa filer i webbläsaren kan du redigera dokument i Google Drive.
 • Det är lättare att dela filer med Dropbox.
 • Google Drive tar samarbete till en ny nivå med Google Dokument. Det erbjuder inte Dropbox.
 • Dropbox har LAN sync.
 • Du kan välja hastighet för uppladdning i Dropbox, det kan du inte göra i gDrive.
 • Dropbox visar hastigheter för upp- och nedladdning vilket inte Google gör.
 • Google Drive meddelar dig inte när dina filer är uppladdade, men det gör Dropbox.
 • Om du har raderat en fil kan du återställa den i Dropbox upp till 30 dagar efter du raderade den (gratiskonto). Är du en pro-användare kan du återställa alla filer du raderar.
 • Dropbox kostar bra mycket mer än Google Drive. Som ett exempel kan vi ta 100GB: Hos Dropbox kostar den datamängden $19.99 i månaden eller $199 om året. Google Drive är mycket billigare med $4.99 i månaden.
 • Dropbox är som vi sett mycket dyrare än Google Drive, men i gengäld är det lättare att skaffa gratis utrymme genom att exempelvis rekrytera fler användare, delta i tävlingar och andra kampanjer.

Utrymme

Varje användare får 5GB gratis. Räcker inte det får man uppgradera till större utrymme och det är billigt. Här följer några exempel på befintliga nivåer:
 • 25GB för $2.49/månad
 • 100GB för $4.99/månad
 • 200GB för $9.99/månad
 • 1TB för $49.99/månad
Utrymmet för Gmail utökas till 25GB när du uppgraderar. Maximal filstorlek är 10GB.

Appar och integration

Precis som Dropbox kan Google Drive integreras andra appar. I dagsläget finns det ett fåtal appar som är redo, men räkna med att utbudet av tredjepartsapplikationer kommer bli större mycket snart.

Bilder från Google Drive kan lätt delas på Google+. Inom kort kommer vi också kunna bifoga filer från gDrive i Gmail på ett enklare sätt.

Google Drive-appar

Idag finns det appar för PC, Mac och Android (på Google Play). App för iPhone och iPad kommer snart.

Så, Google Drive?

Visst är det bra att Google äntligen fått tummen ur och erbjuder gratis lagring av filer. Men de är sent ute. De flesta som är intresserade av att lagra filer i molnet har nog redan gjort sitt val- Dropbox, Microsoft Skydrive, Amazon S3, Mozy, SugarSync eller vad det nu må vara. Google har däremot en stark fördel i att vara ett stort etablerat företag med en enorm användarskara. Miljontals användare är redan mer eller mindre beroende av Gmail, Google Docs och andra tjänster från The Big G. För de som ofta använder Google Dokument är gDrive väldigt smidigt. Utan att ha hunnit testa tjänsten känner jag så här: Jag som inte använder Google Dokument utan föredrar att använda Pages, Evernote och vanliga textredigerare stannar kvar hos Dropbox. Jag har ganska mycket (gratis) lagringsutrymme. De som redan betalar för Dropbox har ytterligare en stark anledning att stanna kvar.

Om man vill byta från Dropbox till Google Drive är problemet egentligen inte att flytta över filerna- det är den enklaste biten. Jag har redan en bra setup av tredjepartsappar som synkar till Dropbox. Om jag skulle börja använda Google Drive vill jag ha samma, eller bättre appar att arbeta med. Annars finns det ingen anledning att byta. Så det gäller att hitta program som stöder Drive. Just nu är det väldigt få som gör det, men jag misstänker att de snart kommer bli fler till antalet.

Självklart kommer jag testa Google Drive och om jag trivs kan jag absolut tänka mig att betala för mer utrymme och t ex göra en backup på foton. Det är lätt att hylla eller klanka ner på tjänsten, men vi får komma ihåg att den är ny och garanterat kommer förbättras och uppdateras i framtiden.

Vad tycker du om Google Drive? Kommer du börja använda det och lämna Dropbox eller vad du nu använder? Varför?

Mer läsning:

5 kommentarer »

 • Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet skrev:

  Så ser Google Drive ut – testat på OS X…

  Jag fick alldeles nyss ett mejl från Google där de berättade att mitt konto på Google Drive blivit aktiverat. Äntligen! Jag var naturligtvis tvungen att testa med en gång. Google Drive är en lagringstjänst i molnet som är starkt kopplat till Googles öv…

 • Freddy Håkansson skrev:

  Det jag tycker är det riktigt stora med G-drive är faktiskt integratonen med Docs. Här får man nu med automatik alla sin dokument lagrade lokalt. (Är ju inte alltid uppkopplingen finns där :-))

  Sen skapar det ju fantastiska möjligheter att med docs som bas även arbeta med andra applikationer.

  Så tummen upp för G-drive :-)

  Freddy Håkanssons senaste blogginlägg: Länka till inlägg på Google+

 • Scary Mary (author) skrev:

  @Freddy: Visst är det bra om man använder gDocs! Jag tror också att det kommer gå bra för Google Drive, men jag är lite rädd att de är försent ute och de flesta redan bestämt sig för en tjänst och inte har lust att byta… Men vi får se!

 • Robert Sikström skrev:

  Funderar om de som jag delar filer med också måste ha gmail? Jag får sådana indikeringar men ar svårt själv att kontrollera. Tacksam för svar.

 • crossbody bags for men skrev:

  crossbody bags for men

  Scary Mary- en blogg om IT, datorer, mobiltelefoner och mjukvara » Blog Archive » Allt om Googles molntjänst Google Drive

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................