Startsida » Vad är RSS?

Vad är RSS?

Surfar man idag på internet ser man ofta orden ”RSS”, ”RSS-flöden”, ”RSS feeds” och ”prenumerera”. Även jag tjatar om att ni borde prenumerera på min blogg. Men vad menar jag egentligen? På denna sida tänkte jag gå igenom vad RSS betyder och varför du skulle bry dig.

Vad är RSS?

Vad är RSS?

RSS finns i tre standarder som står för Rich Site Summary, RDF Site Summary eller Really Simple Syndication. RSS används för att hämta information från webbsidor. Många webbsidor använder en orange ikon för att visa sitt RSS-flöde. Även scarymary.se använder denna RSS-ikon:

Därför ska du använda RSS-flöden

För att förstå användbarheten av RSS målar jag här upp ett par situationer:

  1. Du har hittat ett gäng bloggar som du tycker om att läsa. Varje dag går du in på dessa bloggar för att läsa om de har skrivit något nytt.
  2. Du följer bara en eller två bloggar, men går in på dem för att se om de har skrivit något nytt.
  3. Du läser dagstidningar på internet.
  4. Du letar efter billiga resor.
  5. Det finns en bra blogg som du brukar läsa, men ibland glömmer du att besöka den.

Istället för att manuellt gå in på varje sida kan du använda en webbtjänst eller ett program som samlar allt innehåll åt dig. Om du exempelvis besöker Aftonbladet, några bloggar samt Vings sista minuten-resor sparar en RSS-läsare tid åt dig. För det första behöver du inte gå in på varje sida och eventuellt klicka på menyer och leta bland text. För det andra har du alla nyheter och uppdateringar på samma ställe. Genom att prenumerera på bloggs RSS-flöde kan du i ett program eller genom en webbtjänst läsa bloggen utan att besöka den!

Så här börjar du prenumerera på bloggar och sajter

Du måste först bestämma dig för om du vill läsa nyheter i ett program installerat på din dator eller på internet med en webbtjänst. Det finns många program för Windows, OS X (Mac) och Linux. Om du ska använda ett program eller en webbtjänst är en smaksak. Själv använder jag mest en så kallad webbapplikation, Google Reader.

Nedan hittar du några för- och nackdelar mellan webbtjänster och lokala program. Sedan finns det naturligtvis olika program och tjänster som skiljer sig från denna lista.

Lokala program

  • Snabba
  • Du kan läsa bloggar när du är nedkopplad
  • Upptar plats på datorns hårddisk
  • Kostar ibland
  • Kan integrera med andra installerade program
  • Vissa funktioner som fungerar med webbtjänster fungerar inte med program, t ex dela artiklar
  • Kan sega ner datorn
  • Kan möjligtvis hjälpa dig att slösa mindre tid eftersom du inte läser artiklar i webbläsaren. Det blir alltså fler klick till Facebook.

Webbaserade tjänster

  • Uppkoppling krävs
  • Du slipper lagra data på din hårddisk
  • Eftersom du inte installerar något på datorn kan du läsa blogginlägg på datorer där du inte kan/får installera program, t ex på jobbet eller i skolan.
  • Använder du t ex Google Reader har du Googles andra tjänster integrerade.
  • Du kan använda vilken dator/mobiltelefon som helst. Alla blogginlägg och artiklar synkroniseras så du slipper läsa samma inlägg igen.
  • Fungerar i alla operativsystem. Du kan utan problem läsa artiklar i din RSS-läsare på internet oavsett om du använder Windows på jobbet och Linux hemma.

Google Reader

OBS: Google Reader är numera nedlagt. Se slutet av artikeln för alternativ!

Googles nyhetesläsare går under namnet Google Reader och är fullsmockad med funktioner. De största fördelarna med Google Reader är integrationen Googles andra tjänster, som Gmail, samt att läsaren har väldigt smarta kortkommandon. Du kan se de genom kortkommandot SHIFT+?.

För att använda Google Reader måste du skapa ett Google-konto. När det är avklarat beger du dig till Google Reader. Logga in med dina uppgifter. Det ser väldigt tom ut, eller hur?

Därför ska vi nu lägga till några flöden, eller feeds. Bege dig till din favoritblogg och försök hitta en prenumerationslänk eller RSS-ikon. Hittar du ingen, titta i adressfältet. Där ska det finns en fyrkantig ikon med tre streck i (Mozilla Firefox) eller en ikon med texten ”RSS” i (Safari). Klicka på den och välj att prenumerera på RSS. Du bör få upp en liknande sida:

Google Reader

Eftersom vi nu använder Google Reader är det ”Google” som ska väljas i listan. På den nya sidan som dyker upp kan du välja mellan att prenumerera med iGoogle eller Google Reader. Välj det senaste. Så där. Nu har du börjat prenumerera på din första blogg!

Om du läser många olika bloggar och kanske andra sorters sajter kan det vara en bra idé att skapa mappar för dessa.

Större sajter som Aftonbladet, Expressen och nätverk som Feber.se har ofta olika RSS-flöden för olika avdelningar. Om du är intresserad av mode slipper du då sportnyheter.

Aftonbladet

Klickar du på den där fyrkantiga RSS-ikonen i adressfältet får du upp olika RSS-flöden, som ”Nyheter”, ”Sportbladet” och ”Nöjesbladet”. Som du kanske märker finns inte alla Aftonbladets avdelningar med där. Om du via Aftonbladets vänstermeny surfar till den avdelning du är intresserad av och klickar på dennes RSS-ikon så hittar du rätt flöde.

Väljer du att börja använda Google Reader är det en bra idé att läsa 25+ tips för Google Reader.

Fler RSS-läsare

Skrivbordsprogram FeedDemon (Windows) NewsNetWire (Mac, iPad, iPhone) Shrook (Mac) Newsfire (Mac) Vienna (Mac) Feeder (Mac, $39) Cyndicate (Mac, $19.95) Outlook (Windows, i vissa Office-paket) Mail (Mac) Mozilla Firefox (Windows, Mac, Linux) Mozilla Thunderbird (Windows, Mac, Linux) Internet Explorer (Windows) Awasu (Windows)

Webbaserade applikationer

RSS-läsare för mobiltelefonen

Webbaserade Google Reader (fungerar mycket bra på många telefoner oavsett operativsystem)

Apps Byline (iPhone, 38 kr. Finns även i gratisversion.) Reeder (iPhone, 22 kr) NewsRob (Android) FeedR (Android)

Som jag tidigare skrev använder jag Google Reader och jag rekommenderar dig att prova den tjänsten. Den är i mitt tycke oslagbar. Vill du istället ha ett skrivbordsprogram kan jag tipsa om NewsNetWire (Mac) eller FeedDemon (Windows). För iPhone kan jag rekommendera Reeder eller webbversionen av Google Reader.

Har du några frågor eller funderingar går det bra att kontakta mig.

3 kommentarer »

..................................