Start » Datorer, Tips » 10 tips för att skydda din dator mot stöld och användning

10 tips för att skydda din dator mot stöld och användning

29 augusti 2008 2 kommentarer

säljer som smör idag. Dels får man ganska bra prestanda för en överkomlig penning och dels kan man resa med datorn. När du beger dig ut med din laptop ökar naturligtvis stöldrisken men även risken för att glömma din dator. Och visst skulle det vara surt om någon snodde ens dator, men ofta kan det vara värre att filerna försvinner än att själva datorn gör det (därför ska du ta en backup på dina filer). Det finns sätt att undvika stöld på, samt vägar att skydda sig inför eventuell laptopstöld. Här listar jag 10 tips som handlar om just detta.

1. Om tjuvarna ser att du bär en är det lättare att bli bestulen. Om du bär din laptop i en ryggsäck eller i en som inte ser ut som en så syns det inte direkt att det finns en laptop i den. Tips på detta finns här och här.
2. Lås fast din laptop, även om du sitter på en lugn vagn på tåget eller på biblioteket där du alltid sitter. Har du din laptop på samma stället hemma, lås fast den även där. Visserligen är det inte svårt att knipsa upp dessa lås men de kan hindra tjuven i förbifart. Väsklarm som reagerar på rörelse eller avklippning av kabeln fungerar också. Se här för exempel på lås för bärbara datorer.
3. Installera ett spårningsprogram. Det låter dig spåra din dators position när den använder internet.
4. dina filer. Detta är viktigt om datorn stjäls, tappas bort, förstörs, kraschar…
5. Krypetera dina filer.
6. Använder du din dator mycket utomhus eller på språng, fundera över att teckna en försäkring.
7. Eller, stöldmärk din laptop. Dels kan det bli avskräckande, dels mer jobb för att ta bort märket och dels kan ärliga människor återlämna datorn till dig om den blir ”bortkastad” av tjuvarna. Å andra sidan har de då uppgifter om dig, men det har de antagligen iallafall, om de kommer in i ditt OS.
8. Låt inte datorn ligga framme. Dels så syns då inte datorn från fönstret och dels så syns den inte direkt vid ett inbrott. Har du datorn vid samma ställe jämt? Fundera på att låsa fast den.
9. Använd BIOS-lösenord och login-lösenord.
10. Förvara inte så mycket viktig information på datorn, utan använd istället en extern hårddisk, ett usb-minne eller för över filer till laptopen när du behöver dem.

Intressant?

2 kommentarer »

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................