Start » Linux » Rädda dina filer från en Windowskrasch med Linux Live CD

Rädda dina filer från en Windowskrasch med Linux Live CD

5 augusti 2008 2 kommentarer

Jag har tidigare skrivit om vikten att viktiga filer. Det är inte roligt att förlora alla bilder och dokument efter en datakrasch. Men vad ska man göra om man har glömt säkerhetskopiera de viktiga filerna och datorn kraschar? Make Tech Easier har en del av svaret (artikel här). Där rekommenderar skribenten att man ska ha en Linux liggandes hemma. Om man är en inbiten Windowsanvändare kan man undra varför.

Live CD-skivan med fungerar som så att du helt enkelt matar in den i datorn och sen kan du köra Linux utan att installera operativsystemet. CD:n är alltså bootbar. Kraschar kan du därmed stoppa in din Live CD, starta i Ubuntu (som är en variant av OS:et Linux. Det är lättanvänt och påminner om Windows) och på det sättet återfå dina filer.

Ladda ner den senaste versionen av här. Bränn .iso-avbilden till en cd och vips så har du en bootbar Live CD.

Om en krasch inträffar:

 • Starta din dator med Live CD:n. När uppstartskärmen dyker upp ska du välja ”start or install Ubuntu”.
 • När Ubuntu har startats upp, sätt in ett usb-minne (eller en extern hårddisk), som kommer detekteras automatiskt.
 • Dubbelklicka på usb-minnets ikon på skrivbordet
 • Klicka på ”places” som ligger högst upp på panelen. Då ser du en lista på alla diskar i datorn. Välj den som innehåller Windows och ett nytt fönster visas.
 • Gå till den mapp som innehåller de filer som du vill spara. Kopiera och klistra in till ditt usb-minne eller den externa hårddisken.
 • För att stänga ner Ubuntu trycker du på den röda stäng-av-knappen till höger i panelen och väljer sedan ”shut down”.
Via| MakeTechEasier

Uppdatering:

John på Softtype hade en bra kommentar; han rekommenderar Puppy Linux och TinyME istället, eftersom det bara utgör 100-200 MB. Då går det tre gånger snabbare. Ladda ner Puppy Linux och TinyME.

Intressant?

2 kommentarer »

 • John Capriconne skrev:

  Jag rekommenderar Puppy Linux och TinyME Linux istället, som är väldigt små distar. 100-200MB. Då går det tre gånger så snabbt.

 • Mattias skrev:

  Väldigt smart! Att man inte tänkt på det.

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................