Start » Programtips » Synka anteckningar från datorn till iPad & iPhone- enkelt och gratis

Synka anteckningar från datorn till iPad & iPhone- enkelt och gratis

15 april 2013 1 kommentar

Tips och tricks för DropboxSynka anteckningar från iPad till datornSynka anteckningar från iPad till datorn

Det finns många olika appar för anteckningar som synkroniseras över olika enheter. En populär favorit är Evernote som finns till en mängd olika plattformar (PC, Mac, iOS, Android mm). Jag använder dock inte Evernote för ”vanliga” anteckningar utan för intressanta artiklar jag vill spara till senare, recept och arkiv för appar som Skitch, Penultimate och Foursquare. Detta innebär att jag sällan öppnar Evernote (bara då jag vill ta del av den sparade informationen). Allt material skickas dit automatiskt; via ”dela”-knappar i Reeder, klippfunktion i webbläsare osv.

Istället använder jag en helt vanlig textredigerare för anteckningar. Varför ett sådant simpelt program kan man då undra. Jo, därför att en textredigerare är snabb som tusan, tar ingen plats och txt-filer stöds av många program och alla operativsystem (framtidssäkert). Visst saknar den många funktioner men att kunna starta appen och vara redo att skriva inom ett par sekunder är viktigare för mig. Att samla information på datorn måste gå fort, annars kan jag lika gärna skriva ner det på papper. Och då finns inte informationen med mig, i synnerhet inte när jag väl behöver den (jag känner mig själv).

Jag författar oftast mina anteckningar på datorn, men de ska självklart vara tillgängliga på min iPhone och iPad också. Det har jag löst med tre appar: Dropbox, nvALT och PlainText.

nvALT är en textredigerare för Mac och min idébank på Macen. Där samlar jag anteckningar av typen: Filmer jag vill se, Julklappar åt olika personer, Veckans middagsmeny och Sevärdheter på resan. Appen har främst tre funktioner jag älskar: 1) Alla filer i den förvalda mappen visas i en spalt till vänster. 2) För att skapa en ny anteckning räcker det att skriva en titel i sökraden, där markören direkt befinner sig efter uppstart, och trycka enter. 3) Allt sparas automatiskt. Att det finns stöd för markdown är en bonus. (Använder du Windows ska ResophNotes vara en liknande app. Jag har dock inte testat den).

Jag sparar alla anteckningar i Dropbox. Då kommer jag åt dem överallt och slipper oroa mig över eventuell förlust av viktiga filer om datorn går sönder. Har du inget Drobox-konto? Skaffa ett, det är gratis och 2GB utrymme ingår.

På iPaden använder jag PlainText för att läsa och skriva anteckningar. Appen är snabb, gratis, synkar automatiskt från Dropbox, räknar ord, har helskärmsläge, stöder TextExpander och nya mappar. Personligen tycker jag att PlainText är super, men arbetar du bara med iPad skulle jag rekommendera dig att leta efter en annan app. PlainText är enkel och snabb, men erbjuder varken extratangenter, teman, typsnitt eller möjligheten att flytta anteckningar mellan olika mappar.

Hur hanterar du dina anteckningar?

1 kommentar »

  • Aloe vera skrev:

    Grymt smidig tjänst. Jag har min scanner förinställd på att spara direkt i dropbox. Slipper dokumenten på datorn o jag vet att jag kan logga in o ta fram dem ftån vilken annan dator som helst. Fixar man fler användare kan man själv gå mer lagringsutrymme gratis. O när man har mappen på datorn så tänker man inte på att det faktiskt inte är på lokala disken man tittar. Riktigt bra!

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................