Start » Mobiltelefoner » Nokia N900- kompetent smartphone/mobildator

Nokia N900- kompetent smartphone/mobildator

3 november 2009 2 kommentarer

nokia-n900

Nokia har på senaste tid hamnat lite i skymundan av iPhone och Androidbaserade mobiltelefoner. Detta vill företaget nu ändra på i och med den kommande lanseringen av Nokia N900. Jag pratar om en kompetent, snygg och öppen mobiltelefon/mobildator med ett Linuxbaserat operativsystem vid namn Maemo. Via Bloggliv såg jag att Übergizmo har publicerat en recension av N900. Resultatet är tillfredsställande. I början av artikeln understryker författaren att den testade produkten är pre-production, alltså inte den telefon vi kommer kunna köpa utan en tidigare version.

Vad får N900 för dom?

Utseende: Stilren men tjock. Tjockleken beror på att ett komplett QWERTY-tangentbord har stoppats in. Användning: N900 stöder inte multitouch men har en känslig touchscreen. Det krävs inte mycket tryck för att få telefonen att agera- du kan till och med använda naglarna. Om du befinner dig i landskapsvy och skriva en text men inte har dragit ut tangentbordet så dyker ett virtuellt tangentbord upp. Surfning: N900 har en Maemo-webbläsare som är snabb och stöder Flash 9.4. Tyvärr upplever testaren att videouppspelningen blir ganska seg. Eftersom N900 inte stöder multitouch blir zoomningen lite annorlunda; du kan zooma genom att använda volymknappen, ”dubbeltappa” (klicka två gånger med fingret) eller svepa horisontellt med fingret. Kamera: Testaren anser N900 vara den bästa kameramobilen han har testat. Bilderna blir verklighetstrogna och videoinspelningen är också bra.

Andra bloggar om , , , , , , , , , , (Intressant?)

Operativsystemet: Maemo skiljer sig från Android och iPhone OS men det ska inte ta lång tid att vänja sig. Om du trycker på powerknappen agerar den som ctrl+alt+delete. Det finns en kontrollpanel som innehåller alla installerade applikationer. Det finns även en liten panel som är anpassningsbar med widgets och genvägar. Media: N900 städer format som mp4 och avi (med flera), ljudkvalitén med hörlurar är bra. Fotogalleriet kan jämföras med Android-telefoner men är inte lika snabbt som iPhone 3GS eller Zune HD. N900 har TV-ut och FM-sändare (perfekt för att lyssna på musik i bilen utan kablar). Batteritid: N900 liknar andra smartphones i detta avseende. Med WiFi på och normal användning måste telefonen laddas en gång om dagen.

Samanfattning: Nokia N900 är en bra telefon och företaget har tagit ett steg framåt med Maemo (i jämförelse med Symbian). Surfandet fungerar mycket bra och N900 stöder Flash och Ajax vilket i dagsläget fungerar ganska dåligt men ger potential och möjligheter för framtiden. Nu är ett av problemen att det fortfarande finns få applikationer, men detta kommer säkert att ändras.

Övrigt: N900 stöder i dagsläget inte MMS.

Hur står sig N900 mot andra smartphones?

  • Medan N900 har fysiskt QWERTY-tangentbord har iPhone har virtuellt sådant. Det kan upplevas svårare att skriva på ett virtuellt.
  • iPhone har bättre ljud
  • N900 har mycket bättre kamera än konkurrenterna
  • N900 bättre och snabbare än N97
  • När det gäller multitasking klarar N900 jobbet bättre än Android-telefoner
  • N900 har få program
Du hittar hela recensionen hos Übergizmo.

Läs mer om Nokia N900: Techradar, Unwiredview, MobileMentalism, M3, Prylzonen,

Om du är nyfiken eller kommer köpa en N900 kan du läsa om tips, tricks och genvägar från The Nokia N900 user guide.

Vad tycker du om Nokia N900?

Andra bloggar om , , , , , , , , , , (Intressant?)

2 kommentarer »

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................