Start » Apple, Datorer » PC vs Macbook- vad är bäst?

PC vs Macbook- vad är bäst?

18 juni 2008 6 kommentarer

När jag kommer tillbaks till Sverige ska jag sälja min fullstora laptop till min mamma. Den har fungerat helt okej i ett år, men jag känner att det är dags för en ny. Då kommer jag till det stora problemet, vilken dator ska jag köpa? Det ska vara en laptop med bra specifikationer och ha 12-13″ skärm. Vad vill jag kunna göra med min dator? -multitasking: ha igång 10 program utan laggning -behöver ingen speldator, det enda spelet jag vill spela är Worms Armageddon :) -dator till tv -bluetooth:a -enkel bildredigering -den ska vara snabb, vill inte ha en dator med en slö processor

Mina förslag hittills är: Dell M1330: Intel Core Duo 2 processor, 2.10 Ghz Windows Vista Home Premium (som jag ändå tar bort) 13.3″ skärm 3 GB RAM 250 GB hdd 128 MB nVidia Geforce 2.0 megapixelkamera Fingertrycksavläsare 8x DVD+/-RW 6-cellsbatteri Bluetooth 9790 kr (sen har jag 5% studentrabatt)

Macbook: Intel Core Duo 2 processor, 2.40 Ghz Mac OS X Leopard 13.3″ skärm 2 GB RAM (lägger till mer själv) 160 GB hdd (tänkte att jag skulle ta en 250 GB men kanske onödigt då jag har en extern hdd, minnespinne och minneskort?) iSightkamera Fingertrycksavläsare 8x DVD+RW/CD RW Bluetooth Firewire Upp till 4.5 h batteritid 11795 kr (sen finns studentrabatt)

Jag är absolut inte låst vid Dell XPS när det kommer till en PC, det är mest ett exempel på en bra dator som också är snygg. Jag har forskat lite i Macbook under de senaste dagarna och jag är verkligen lockad. ”Problemet” är om den är värd pengarna. Den marknadsför sig med att vara lättanvänd, virusfri och ”mer kul med bilder”, ”du kan göra otroliga saker”. Vad kan jag göra med en som jag inte kan göra med en PC med en Linuxdist? Jag har också läst att delarna i en Macbook är av bra kvalité, vilket skulle vara ett stort plus. Jag behöver råd i den här frågan, för det är ju ändå ganska mycket pengar det gäller och jag vill inte göra ett dåligt val. Jag tar gärna emot tips och synpunkter: Är det en fråga om vana eller finns det riktiga skillnader?

6 kommentarer »

 • Ola skrev:

  Jag köpte min första Mac för något halvår sedan för att ha som surfdator och jag är jävligt nöjd måste jag säga. Framförallt är det ju OSX som bara fungerar på ett annat sätt än Vista/XP.<br/><br/>När jag vill kolla upp nåt på nätet så öppnar jag dator, den är igång på 3-5 sek och det är bara att köra.<br/><br/>Bootcamp funkar oxå bra om man vill köra annat än OS X. Jag kommer på mig själv att vilja boota upp OS X ..<br/><br/>Jag vet inte hur bra Linux är på denna fronten men OSX är iallafall grymt.<br/><br/>Mic och kamera funkar klockrent med Skype osv osv.<br/><br/>Och så är det ju desigen, man känner sig automatiskt lite ballare med en Mac ;)

 • scarymary skrev:

  Det låter ju super, har ”forskat” lite mer idag (istället för att plugga, alltid) och det verkar som att en Macbook vinner över en PC typ Dell, HP även fast de har bättre specifikationer. Tänkte först köpa den billigaste versionen, men då finns inte dvd-brännare. Frågan är hur ofta man använder det.. Vilken modell kör du?

 • Ola skrev:

  Hehe, ”Den dyra för 4-5 månader sedan” typ .. har inte använt DVD-Brännare på den men det kanske jag har typ ;) I’m all up in the cloud typ .. Jag köpte till lite extra minne till den också .. vet inte om det hade behövts dock. Kör inte så tunga saker på den ..

 • John Ankarström skrev:

  Om jag inte redan hade en PC med Fedora Linux hade jag köpt en till. Annars självklart Macbook! OSX är ju bra :)

 • scarymary skrev:

  Okej :)Jag var lite seg och tänkte att den billigaste inte hade optisk enhet, men det har den ju. Jag bränner ju aldrig dvd-skivor… Så jag kanske kan ta den billigaste versionen och stoppa in eget minne. Det blir 40 gb mindre hårddisk men jag har redan externa. Frågan är hur mkt bättre processor det är på mellanmodellen, 2.1 GHz Intel Core 2 Duo vs 2.4GHz Core 2 Duo de Intel… Jag har ingen aning om det. För om skillnaden är stor kan jag ta mellanmodellen, är skillnaden liten så är prisskillnaden på 2000 kr mer än minneskostnaden…

 • Mossisen skrev:

  Jag har en XPS m1330 och det är helt klart den bästa laptopen jag hittills har använt. Smidig, kraftfull och med en fantastisk skärm.<br/><br/>Den är ju en av modellerna som Dell säljer med Ubuntu i USA, så linuxupplevelsen har varit ytterst smärtfri!

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................