Start » Säkerhet » Så här skapar du ett starkt lösenord

Så här skapar du ett starkt lösenord

29 april 2008 1 kommentar

Skaffa ett säkert lösenord

Det är väldigt viktigt att skydda den personliga informationen man har på internet med ett bra lösenord (som man sedan inte använder på andra ställen). Har du samma lösenord till t ex Bilddagboken, mailen samt Facebook så blir du ett lätt byte för hackare när de bestämmer sig för att hacka Bilddagboken, exempelvis.

Vill du testa hur säkert ditt lösenord är kan du göra det hos Microsoft Online Safety. Har du ett för lätt lösenord kan du generera ett nytt hos Strong Password Generator. Där väljer du hur långt lösenordet ska vara samt om det ska innehålla symboler. Klicka på ”generate password” och upp kommer ett lösenord som inte kan liknas vid vanliga ord. Du får även ett förslag på hur du kan komma ihåg lösenordet samt vad du ska tänka på vid val av lösenord (längd, både stora och små bokstäver, siffror, tecken, var tecknen ska placeras i lösenordet mm).

Jag genererade ett lösenord med 7 tecken samt symboler och fick upp: }s36Z+V Som kan kommas ihåg med: } sony 3 6 ZODIAC + VIRGIN

Ett annan gullig lösenordsgenerator är Password Bird som skapar ett lösenord genom att du fyller i ett speciellt namn, ord och datum för dig. Jag skulle inte vilja påstå att lösenordet blir särskilt starkt, men däremot lättare att komma ihåg. Och tjänsten är gullig.

Säg att du vill byta ut dina lösenord och du har cirka 5-10 (eller fler) olika onlinesidor eller tjänster som kräver lösenord, då är det nästan omöjligt att komma ihåg alla lösenord. Just därför finns det en mängd olikalösenordshanterare. Jag använder mig av KeePass Password Safe för att spara mina lösenord. Vill du inte använda en onlinelösenordsgenerator kan du använda den inbyggda i KeePass. Det är även lätt att gruppera lösenord samt att dra och släppa de i webformulär.

KeePass finns för Windows/Mac/Linux/iOS/Windows Mobile/Symbian/Android/portabel version.

Andra bloggar om , , , (Intressant?)

1 kommentar »

  • Snart kan du ringa vanliga telefoner från Gmail- superbilligt! skrev:

    […] Vad jag har förstått så finns det en del Skype-användare som använder Skype för att chatta, men i detta sammanhang vinner ändå Gmail stort. Google har otroligt många användare som dagligen läser e-post, bloggar, använder Docs och chattar. Det har inte Skype och  jag gissar på att detta blir Skype ömma punkt. Med en inloggning kan vi göra en stor del av våra internetsysslor (här måste jag nämna vikten av ett bra och säkert lösenord). […]

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................