Start » Mjukvara, Webbapps » Topp 10 webbaserade anteckningsapplikationer

Topp 10 webbaserade anteckningsapplikationer

28 augusti 2008 Inga kommentarer

Sitter du mycket vid datorn? I så fall kanske du har ersatt vissa saker med mjukvara? Jag pratar kalender, anteckningsblock, receptbok, väckarklocka… Detta inlägg kommer handlar om anteckningar på datorn. Visst är det smart att föra anteckningar via datorn. Du har all information samlad och det är lätt att ta en backup för att skydda sig från eventuell förlust. Ett anteckningsblock kan försvinna men är å andra sidan litet och går ner i fickan. En dator tar du inte med dig överallt, även om du har en Asus Eee. Din mobiltelefon kan möjligtvis ersätta ett anteckningsblock om du har med dig den överallt.

Hur som helst, om du ska börja föra anteckningar på datorn finns det två frågor att ställa sig: Webbaserad applikation eller ett program som installeras på datorn och körs i offline-läge? Det finns en del tjänster som fungerar på bägge sätten och det finns fördelar och nackdelar med varje sätt. En webbaserad applikation kan nås från vilken dator som helst, med internetuppkoppling. Har du inte tillgång till internet har du inte heller tillgång till ditt anteckningsblock. Ett program har du alltid tillgång till, om du sitter vid din dator (eller har med dig en portabel enhet, om programmet har en sådan version). Om offlineprogram skriver jag en annan gång. Detta inlägg kommer ge dig tips på onlinebaserade anteckningsböcker. Mashable har listat topp 10 online anteckningsprogram med en del intressanta alternativ.

  1. Evernote är ett väldigt kompetent program för att anteckna. Du kan använda Evernote offline. Det finns versioner för Windows, Mac, iPhone, Windows Mobile. Du kan t ex använda din iPhone för att ta bilder och skicka till ditt konto. 2. Google Anteckningsblock är Googles bidrag till anteckningsapplikationerna. Google Bookmarks finns integrerade. Du kan dela dina anteckningsblock, spara webclips och exportera dem till Google Dokument.

  2. Übernote fungerar ungeför som Google Notebook men det finns en funktion som särskiljer dessa tjänster åt: Du kan lägga till uppgifter i vilken anteckning som helst för att senare se alla uppgifter samlade när du väljer ”Open tasks” i vänstermenyn. Du kan även här spara web clips och maila anteckningar till din privata Übernote-email som sedan dyker de upp i dina anteckningar.

  3. Springnote är en anteckningsapplikation som du kan använda OpenID till. Du kan infoga videos och ljudfiler i dina anteckningar och tjänsten erbjuder 2 GB lagringsutrymme. Springnote har även stöd för plugins, publicering till din blogg och delning av dina anteckningar. Det finns även några mashups.

  4. WebAsyst Notes är en applikation som låter dig bifoga filer till dina anteckningar som du senare kan ordna i kategorier och dela ut. Du kan även ladda upp bilder med mera.

  5. Luminotes erbjuder wiki- anteckningsböcker. Du kan även här bifoga filer till din wiki och dela med dig. När din wiki är klar kan du ladda ner den.

  6. Stikkit är en lite annorlunda men smart anteckningstjänst. Den läser av vissa ord från dina anteckningar och organiserar dessa till kontaktlistor, bokmärken, att-göra-listor osv. Du kan dela med dig av dina Stikkits och bjuda in folk till händelser.

  7. Fruitnotes är ett verktyg för anteckningar och bloggande (vad jag har förstått så är bloggandet begränsat till en blogg under Fruitnotes). Du kan bifoga bilder, ljud- och videoklipp till dina anteckningar. Du får också 2 GB lagringsutrymme. Det finns lite socialt nätverk över tjänsten- du skapar din egen profil som blir tillgänglig för andra användare.

  8. Notefish erbjuder en tjänst för dina anteckningar. Du kan dra och släppa dina anteckningar, ändra storlek och dela.

  9. Zoho Notebook är enligt Mashable den mest sofistikerade och funktionsrika applikationen av alla i listan. Du kan lägga till bilder, videos, webbadresser, RSS med mera. Du kan exempelvis spela in ljud direkt i dina anteckningar och intregrera de med Skype. Det går också att dela med sig av en specifik del av ett dokument. Avancerat.

Läs artikeln i sin helhet hos Mashable.

Personligen använder jag som webbaserad applikation Google Notes men jag för inte mina anteckningar där utan sparar web clips. För spontana anteckningar använder jag Tomboy och organiserar de senare i Basket, men om det skriver jag en annan gång.

Relaterat: Vilken mjuk- och hårdvara använder du? 7 program för att blogga med iPhone 4 sätt att skapa web clips- klipp ut de delarna av en webbsida du vill spara! 6 program för att skriva dagbok i datorn

Intressant?

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................