Start » Facebook, Instant messaging » 6 skäl till att Facebook-meddelanden rockar!

6 skäl till att Facebook-meddelanden rockar!

11 mars 2011 1 kommentar

E-mailSMSFacebook

Med ständig uppkoppling till internet, laptops och smartphones suddas gränserna ut allt mer mellan e-post, SMS och andra slags meddelanden. Är Facebook-meddelanden e-post? Bör ett meddelande skickat via iPhone-appen Whatsapp ses ett SMS eller ett chattmeddelande? Är ett SMS skickat från SMS-sida (gratis) ett SMS? Och så här kan vi fortsätta.

Nåväl. För en tid sedan introducerade Facebook en ny, uppgraderad meddelandetjänst. Med denna närmade den sig e-posten. Men både Facebook och användare var noga med att påpeka att det inte var email, utan något annat.

Jag har under de senaste månaderna använt meddelanden på Facebook i ganska stor utsträckning, och jag trivs väldigt bra med det. Så pass bra att jag vågar säga att SMS ligger i underläge…

SMS använder jag ytterst sällan. Mina SMS går till personer som inte har Facebook samt när jag snabbt måste få ett svar (där SMS fortfarande slår Facebook och email, till vänner och familj). E-post använder jag däremot dagligen. Jag mailar i princip aldrig vänner, utan på mailen kommunicerar jag med personer som har att göra med studier, arbete, företag, bloggen och andra sajter, alltså folk jag inte är vän med på Facebook.

Här får du mina 6 skäl till att Facebook-meddelanden är grymma (och kanske bättre än SMS och email).

Facebook meddelanden skrivs på datorn

De flesta skriver snabbare på ett fullstort tangentbord än en mobiltelefon. Visserligen kan man skicka meddelanden på Facebook från mobiltelefonen, men idag använder de flesta datorn för Facebook:ande.

Du kan skicka meddelandet när som helst, utan att väcka någon

Nu kan man så klart stänga av mobilen på natten. Eller så kanske man har en smartphone som piper när ett nytt Facebook-meddelande mottas. Men jag anser att det är mer acceptabelt att på natten skicka meddelanden på Facebook än via SMS.

Gratis är gott

Du slipper operatörens kostnad för att skicka ett SMS. Facebook-meddelanden är gratis och i realtid.

En Facebook-användare är inne på Facebook. Ofta.

De flesta av mina vänner på världens största sociala nätverk loggar in flera gånger om dagen. Samtidigt har de, som huvudsaklig e-post, en gammal hotmail-adress som de inte kontrollerar varje dag. För mig, och antagligen många av er läsare, känns det lite konstigt att inte kolla sin mail minst 5 gånger om dagen (eller förlita sig på en Google Notifier), men jag tror fortfarande att många svenskar kontrollerar mailen några gånger i veckan (dvs långt färre gånger än de besöker Facebook).

Trådade meddelanden är bäst!

Vissa smartphones, som iPhone, har implementerat trådade SMS, och jag undrar hur jag kunde SMS:a innan. För det är jobbigt att gå tillbaka till tidigare meddelanden för att urskilja vad ett meddelande svarar på. Facebook (och Gmail) kör med trådade meddelanden och det är grymt! Men det finns fortfarande email-leverantörer som inte gör det…

Lägg till personer och lämna tråden

Det är superenkelt att lägga till flera personer i en konversation. Tänk att du och dina vänner planerar en filmkväll. Sedan kommer du på att ni har glömt att inkludera Anders. Med två klick är Anders med. Konversationen fortsätter och du upptäcker att du inte kan vara med på filmkvällen. Du vill inte få massor av nya meddelanden som innehåller planer om en träff du inte ska närvara på. Då kan du enkelt ta bort dig själv från konversationen.

Så, vad föredrar du? SMS, email eller Facebook? Eller kanske chatt?

Andra bloggar om , , , , (Intressant?)

1 kommentar »

  • Sebastian skrev:

    Föredrar nog SMS före Facebook och av någon anledning så har många av mina vänner börjat använda Facebook mindre och mindre. Skulle jag skicka ett meddelande på FB tar det nog någon dag innan jag för svar från dessa. Sen är det ju många inbitna som är uppkopplade konstant och där använder jag Fb för kommunikation.

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................