Start » Netbooks, Programtips » 14 bra program för Asus Eee PC!

14 bra program för Asus Eee PC!

9 juni 2008 5 kommentarer

Ganska fort efter jag fick min Asus Eee PC avinstallerade jag , det medföljande operativsystemet som jag inte alls tyckte om, för att lägga in som är en version av Xubuntu 7.10. eeeXubuntu har till skillnad från Xubuntu vissa förändringar till fördel för den lilla Eee, exempelvis drivrutiner för nätverkskortet. Eftersom Eee inte har någon cd/dvd-enhet måste du antingen använda dig av en extern läsare eller göra ditt usb-minne bootbart. På eeeXubuntus wiki kan du ladda hem operativsystemet och få installeringsinstruktioner.

Nu känns den lilla minidatorn från mer komplett och skrivbordet () ser i princip likadant ut som i min ”fullstora” laptop. Det finns några program jag av utrymmes- eller prestanda käl inte har installerat, exempelvis Picasa, Google Desktop, Openoffice.

Nedan kommer en lista på de program jag använder mig av på Eee. Jag har säkert glömt något bra program. Alla program finns inte med, utan bara de program jag installerat för att jag verkligen ville ha dem:

Audacious– en liten musikspelare. Under Windows använder jag Winamp och jag gillar inte stora musikspelare av typen musikbibliotek, särskilt inte på en 7″ skärm. Med scrobbler-plugin scrobblas musiken till Last.fm VLC media player– har varit min trotjänare under många år. Spelar upp det mesta. Postr– för att smidigt ladda upp bilder till Flickr K-torrent– torrentprogram gtwitter– skrivbordsapplikation för att använda Twitter: se tidslinje och tweeta AbiWord– ordbehandlingsprogram (körde tidigare med OpenOffice ordbehandlare men jag tyckte det gick ganska långsamt) Kdissert– för att göra tankekartor Cairo-dock– snygg och anpassningsbar dock Mozilla Sunbird– bra kalenderprogram KeePassX– lösenordshanterare Skype– för att ha ljudkonversationer

Bra program som efter OS-installation redan var installerade: Firefox– för att surfa Pidgin– ren och avskalad IM-klient Tomboy– anteckningsprogram vars anteckningar jag lätt synkroniserar med min andra laptop GIMP– bildbehandlingsprogram Intressant?

Andra bloggar om , , , , ,

5 kommentarer »

 • Nelle skrev:

  Jag hade en EeePC900 (Linux), men måste återlämna den. Jag skriver med fingersättning (mycket snabbare – för mig) men knapparna var alldeles för små och det blev en massa fel hela tiden. Fick köpa en Acer Aspire One (Linux) billigt på mellandagsrea (samma pris som 900:an) och knapparna är precis tillräckligt stora så det fungerar OK. MEN … så mycket annat är mycket sämre. Bl.a. på 900:an gick det att se film (.avi) direkt, men inte med Aspire One. Jag är inte så haj på Linux (ännu) och har förtvivlat försökt ladda ner och installera VLC men det enda som fungerar är ljudet. Dessa maskiner verka väldigt lika hårdvarumässigt och både kör Linux (Aspire One kör Linpus Lite, en variant av Fedora, som jag förstår) men jag får det INTE att fungera. Bara jag kunde se på film skulle jag överleva tills jag får tag på en EeePC med större tangenter än 900:an (och med SSD och Linux) som kanske blir nå’n gång om ett halvt år eller så. Har någon snäll människa därute någon idé/tips om hur jag får VLC att funka? (Förutom att byta ut Linpus eller köpa en annan dator – det är inte riktigt läge för det just nu.) Sincerely, Nelle.

 • Scary Mary (author) skrev:

  Det låter konstigt att bara ljudet fungerar på VLC. För mig har det faktiskt varit tvärtom! Prova att installera om eller uppdatera. Läs denna tråd också. Om någon Linuxexpert läser, svara gärna. Jag skulle råda dig att fråga i Ubuntus forum– där hjälper de gärna till!

 • Nelle skrev:

  Otroligt! Nu fungerar det! En stor TACK ska du ha! Jag provade att installera enligt Macles (ovan) och det gick bara bra. Jag hade provat ett antal VLC-varianter innan utan framgång, inklusive den som Acer själva särskilt tillhandahåller för Aspire One på sin ftp-site. Scary Mary, du är en ängel. För mig blev det kanske både en ominstallering och en uppdatering. Jag hade visst paketet RPMfusion free-release-8-6 installerad efter mina tidigare ansträngingar (vilken VLC version det nu blir), men nu har jag VLC i386 paketet 0:0.9.5-3.fc8 och det fungerar! Jag vet inte om du kände till Macles redan innan, eller om du bara sökte bättre än jag, men jag ska iallafall försöka lära mig söka effektivare. Tack!, som sagt. Livet känns genast lite roligare.

  Vet inte hur lång väntan på en 10″ EeePC med SSD och Linux blir. Jag hittade Eee PC 1000 (utan H) med 40GB SSD i USA hos MyDigitalDiscount för $700 + frakt men då får man Am.engelsk tangentbord och så, med besväret det innebär. En svensk distributör/grossist som jag fick kontakt med trodde inte den hade kommit till Sverige ännu.
  Jag trodde att 1000:n hade funnits ute ett tag och att S101:an var på inkommande. Men det gäller kanske bara Windows varianterna? Hur som helst verkar ingen ASUS 10-tummare med Linux ha kommit till Sverige ännu, och 1000 och S101 verkar vara i stort sett samma maskin förutom att S101 är lite tjusigare, lättare, dyrare och brun. Är det någon som vet mera? /Nelle

 • Scary Mary (author) skrev:

  @Nelle: Så bra att det fungerade! Min vän köpte förra veckan en Asus Eee PC 1000h. Så nog finns den :) Hon köpte med Windows och den är svart.

 • Nelle skrev:

  Jag antar att det är det här som händer när jag skriver för långa inlägg.

  Ja, Eee PC 1000H med Windows och vanlig hårddisk finns i Sverige, men det är Eee PC 1000 (utan H) med Linux och SSD som jag vill ha tag i.

  Den är den som jag har hittat endast i USA hittills, och som distributören Gandalf inte trodde har kommit till Sverige ännu.

  Den nya S101 ska också finnas i en Linux version, men personligen tror jag att jag föredrar 1000. Se ASUS jämförelse tabell: http://event.asus.com/eeepc/comparison/eeepc_comparison.htm

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................