Start » Sociala nätverk » 8 tecken på att du lever i Web 1.0-världen

8 tecken på att du lever i Web 1.0-världen

5 november 2008 1 kommentar

Web 2.0 will save usLever man som jag, och majoriteten av mina läsare (antar jag) i Web 2.0-världen är det svårt att föreställa sig ett aktivt internetliv utan Web 2.0. De mest användbara webapplikationerna skulle inte längre kunna användas, min tid skulle disponeras på ett helt annat sätt, jag skulle inte få reda på så många saker snabbt- jag skulle helt enkelt inte ha lika roligt. Säkert är att jag skulle vara minde nördig.

Alla människor jag omges av lever inte samma internetliv. För dem är internet något tråkigt eller på sin höjd roligt någon timme i veckan. Det är MSN, Aftonbladet och mailen som gäller. De kanske kollar upp ett telefonnummer ibland. De lever kvar i Web 1.0-världen.

Jag läste en ganska rolig artikel hos Charles Online Review Element som listar 8 tecken på att du lever i en Web 1.0-värld.

 1. Du har ingen blogg Ett starkt bevis på att du inte har gått vidare till ett Web 2.0-liv. Har du ingen blogg kommer du antagligen från en av dessa grupper:
  • Folk som är födda tidigare än 1979.
  • Folk som inte använder internet som en del av deras liv.
  • Folk som tror att bloggar inte är sanna eftersom det bara är åsikter, men däremot suger in Aftonbladets artiklar och förvandlar den informationen till fakta.
  • Människor som är inåtvända.
  • Folk som inte tror att bloggar är av intresse.
 2. Du skriver fortfarande ”www” när jag säger ”scarymary.se” För en person som använder sig av Aftonbladet, Eniro och Hotmail är inte ”www” särskilt viktigt. Du kommer in på dessa sidor utan att skriva in ”www”. I dessa tre exempelfall räcker det till och med att endast skriva ”Aftonbladet” i adressfältet. Du kommer fram.

 3. Du inser inte en bloggs potentiella värde Olika bloggar ser ut på olika sätt. Det finns företagsbloggar, personliga bloggar av typen dagbok, personliga bloggar med seriöst innehåll, skvallerbloggar med flera. Många företag tror att en blogg ger ett oseriöst intryck och ser inte de potentiella fördelarna den kan ha. De förstår inte heller att det ofta kan finnas en publik för deras blogg.Självklart, skriver du om Hollywood-skvaller på din företagsblogg (och det är ett företag som säljer avgasrör) så är det bättre att du låter bli.

 4. Ska jag med mitt företag bli medlem på Facebook? Att låta sitt företag erövra en plats online (och ett telefonnummer hos Eniro räknas inte) har många fördelar och kan öppna nya dörrar. Varför inte ta steget att annonsera online och utnyttja fördelarna i Web 2.0?

 5. Du är rädd att ge kunderna chansen att kritisera Det är läskigt att låta kunderna kritisera ditt företags produkter online. Företag som redan är etablerade på webben har förhoppningsvis lärt sig att hantera denna feedbacken och använda den för att förbättra deras produkter. För ett företag som inte kan hantera kritik, bättra sina produkter/strategi och omvända det dåliga till något bra är det värre.

 6. Du kollar din mail, letar lite information på internet och stänger av datorn En internetnörd får ofta höra att den inte har något liv och bara sitter framför datorn. Vad människor från Web 1.0-eran inte inser är att internet är en enorm resurs för vänskap. Det går absolut att skaffa vänner, partners eller bara socialprata lite över nätet. Jag har personligen ett behov av att träffa vänner IRL och ett ganska svagt intresse för vänskap över internet, men att påstå att internet gör en människa isolerad är inte hela sanningen. Idag finns det många plattformer för vänskap.

 7. Du kan leva utan internet Internet har fört med sig många bra saker. Vi slipper köpa dagstidningen, vi slipper köa för att köpa konsertbiljetter och vi slipper äntligen spendera tid på olika kontor för att skriva under papper. Vi kan sköta det mesta via internet. Internet är en informationskälla i skolan och arbetet. Hemtelefonen får mindre betydelse när email och instant messaging vinner mark hos användarna. Fördelarna är otroligt många. Att du idag kan leva utan internet är svårt (självklart beroende på var du lever).

 8. Vad är Web 2.0? Du kanske har hört talas om Web 2.0? Vad är det? Vad är RSS? Facebook? Twitter? Vad är så bra med dessa saker? Jag får ofta höra ”jag kommer inte använda det där”, men förr eller senare trillar de dit. Jag har varit likadan. När Facebook kom tänkte jag ”jag ska inte bli medlem där”. Samma sak med Twitter, Friendfeed, Last.fm osv. Jag trillade dit.

Det finns därmed användare av webbapps som inte ens vet att just den webbapplikationen är en del av Web 2.0.

Vill ni läsa mer om Web 2.0, som för övrigt är ett begrepp myntat av Tim O’Reilly? Då föreslår jag att ni läser O’Reilly’s egen förklaring här.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar »

 • Charles Lau skrev:

  Thanks for mentioning me. :) Though I may not know what you are blogging about, I appreciate it very much.

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................