Start » Netbooks » Första dagarna med Asus Eee PC

Första dagarna med Asus Eee PC

22 maj 2008 5 kommentarer
ASUS Eee PC

Efter många månaders väntan har jag äntligen lagt mina händer på en Asus Eee PC. Vi har ju läst om denna lilla minidator under en längre tid och en del har redan använt den i flera månader, men specifikationer och bilder stämmer inte alltid överens med verkligheten. Jag vill i denna artikel sammanfatta mina första intryck av Asus Eee PC 701:

 • den är liten, vilket den ska vara. Men den är mindre än vad den verkar på bilderna.
 • Skärmen är liten, vilket ögonen dock vänjer sig med. Däremot blir vissa sidor jobbiga att läsa då det för det första redan är en liten skärm, för det andra menyer på webbsidan som tar plats och för det tredje så är vissa sidor så stora så det blir mycket horisontell scroll. Google Reader exempelvis, som har en sidomeny samt en meny ovanför inläggen, blir ganska jobbig att navigera i eftersom det blir litet utrymme att läsa inlägget på. Jag hade hellre sett högtalarna ovanför tangentbordet och hela locket utfyllt av en skärm istället.
 • Tangentbordet är litet, men det vänjer man sig med. Men feltryckningar blir det.
 • I advanced mode: Vissa fönster, t ex i kontrollpanelen är inte automatiskt anpassade för skärmen, så knapparna ”ok”, ”cancel”, ”återställ” osv hamnar utanför skärmen. Håll inne ”alt” och dra samtidigt fönstret för att flytta det.
 • Ljudet i högtalarna är okej, inte sämre än i en vanlig laptop (jag är dock ingen ljudexpert)
 • Det går jättebra att titta på film trots den låga upplösningen
 • Den är tyst, surrar endast lite ibland
Asus Eee PC kommer som bekant med som och det är väldigt enkelt att hitta allt som finns på datorn. Allt ligger i pedagogiska flikar: internet, jobb, spel osv, och i varje flik finns det ikoner. Lätt som en plätt. Min högst personliga åsikt är att detta ger intrycket av att Asus Eee är en leksak. Självklart är operativsystemet otroligt lättanvänt, och det är ju det som är meningen, men många köpare kommer vilja ha ett mer komplett system, genom att antingen byta till XP, Vista eller Ubuntu. Vill man inte byta operativsystem kan man aktivera det avancerade läget.

Wireless funkade inte direkt, det verkar som att det är svårt att ansluta till nätverk med dålig signal. När jag väl hittade en nät med högre signal kunde jag ansluta mig, dock efter en del väntan.

Det positiva är att Eee är ganska snabb, lite segt blir det när man vill bläddra i den externa lagringen (för det är nästan ett måste pga av den lilla hårddisken) när en mapp innehåller många andra mappar och filer, eller med andra ord: multitaska med betoning på multi.

Surfa, ha messenger igång och lyssna på musik går hur bra som helst och det är ju det jag har Eee till. Inte för att skriva uppsatser eller göra annat tyngre jobb- det har jag andra datorer till.

Det går väldigt snabbt att starta upp och stänga ner systemet: Simple mode: Boot: 15 sek Shut down: 16 sek Restart: 30 sek

: Reboot: 55 sek

Jag har inte mätt batteritiden än, men det verkar lovande (jag är van med 1,40 timmars batteritid).

Så fort jag har tid ska jag installera , köpa ett minneskort (visst funkar det bra med usb-minne och extern hårddisk, men att kunna stoppa in ett minneskort i datorn är bekvämare, så man slipper komma ihåg hårddisken och bryta av minnespinnen om man ligger i sängen och surfar), ladda hem de program jag vill ha och avinstallera de program jag inte behöver. Här finns länken till Asus Eee PC wiki.

Det känns väldigt bra att ha införskaffat sig en . Det finns otroliga fördelar med denna typ av datorer: hur underbart är det inte att kunna ta med sig dator överallt utan att tycka det blir tungt, eller att kunna dra upp datorn på bussen eller surfa i bankomatkön (för Eee ligger bra i handen)? Nu kommer jag nog inte surfa med en dator i en bankmatkö- sånt har jag min smartphone till  (den skrev jag en recension av Nokia N82), men att möjligheten finns känns skönt.

Jag skulle rekommendera Eee till er som vill vara a, till barn och studenter som inte orkar släpa med sig den vanliga datorn till föreläsningarna. Jag skulle inte påstå att Eee är ett substitut för en större dator med bättre specifikation (för annat än barn), men som vi vet har den fördelar som en kraftfull 15-tummare inte har.

Om Asus Eee PC inte övertalar dig kanske MSI Wind kan vara något?

Länktips: Test av IDG Test av M3 Aftonbladet om Eee MicroPC’s inlägg om Eee Eeeuser wiki

Nu när ni blivit ultramobila kan ni ta er en titt här för att se var ni kan hitta wifispots. Jag nämner även Wifikartan via Tommy K om datorer & internet

Intressant?

Andra bloggar om , , , , , ,

5 kommentarer »

 • Buddy Jesus skrev:

  Tack för en bra genomgång. :) Jag har sneglat lite på en EEE PC ett tag nu, men jag vet inte riktigt vad jag ska ha den till… ;)<br/><br/>Jag är lite allergisk mot liten ”screen real estate” så idealet hade ju varit om skärmen haft lite högre upplösning. Kör 1680×1050 på laptopen och har vant mig äckligt mycket med det.<br/><br/>Jag kanske ska vänta tills 9″-modellen kommer istället, det är ju ändå en rejäl minskning mot 15,4″ som jag har idag. Vad säger du?

 • Anonymous skrev:

  Jag köpte en Asus EEE PC 4G (7″ skärm) från Tyskland och hade den med mig på min semester i New York häromveckan. Oumbärligt redskap! Kunde direkt föra över semesterbilderna till den (och ladda upp dem till ett centralt lager), chatta med anhöriga hemma via Skype (och visa var jag var med den inbyggda webbkameran) och surfa på nätet för att hitta information. Jag hade med mig den överallt då den lätt rymdes med alla andra nödvändiga semesterprylar i en liten ryggsäck.

 • scarymary skrev:

  buddy jesus: Jag tror ärligt talat att jag hade valt en annan umpc om inte Asus Eee var den första som kom ut (och jag tänkte inte betala 15000-20000 för en flybook). Eee ÄR perfekt för en person på språng, som reser, vill citysurfa, anteckna osv- lite slit och slängdator. Men minnet är litet, batteritiden relativt kort, skärmen är liten… Det kommer komma fler minidatorer inom en kort tid som kommer vara bättre på många punkter. Jag har inte fingrat på 9-tummaren än, men verkar lovande. Större skärm, tangentbord, musplatta, ram-minne, hårddisk, bättre webcam och ca 100 g tyngre. Kan du vänta, vänta. Under tiden kan du kika här: http://tinyurl.com/63rdmh och här http://tinyurl.com/5zn8ld (utförlig recension eee 701 vs. 900.<br/><br/>Anonym: Ja, visst är den behändig, till och med under turistrundan :)

 • Scary Mary- en blogg om IT, datorer, mobiltelefoner och mjukvara » Blog Archive » Prylkoll i Italien- ett gäng reflektioner på M3:s artikel skrev:

  […] i dessa affärer (jag brukar inte titta efter dem ). Det bör dock påpekas att jag köpte min Asus Eee PC 701 i en liten databutik i utkanten av Rom- innan den fanns hos de stora kedjorna. Flera populära […]

 • Asus Eee finns att köpa? Och 900:an om 3 dagar? skrev:

  […] ser på Expansys.se att de har 680 st Asus Eee 701, dock med engelskt OS och brittisk eller amerikansk kontakt (EU-anpassad medföljer). Om beräknade […]

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................